X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Zamieszczone przez adino
    a znacie jakieś ciekawe skrypty??
    To zależy do czego. Do prezentacji zdjęć? Proszę:

Ja do tego celu używam Coppermine ale on nie ma żadnych flashowych wodotrysków.

Komentarz

• Tezet-gdynia
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1283

Ja uzywam SimpleViewer i chyba moge polecic Prosty, w polaczeniu z builderem bardzo latwo sie tworzy galerie, wystarczy wrzucic skrypt na serwer razem ze zdjeciami, wpisac adres buildera w pasek przegladarki i galeria gotowa
      www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
        Ja uzywam SimpleViewer i chyba moge polecic Prosty, w polaczeniu z builderem bardzo latwo sie tworzy galerie, wystarczy wrzucic skrypt na serwer razem ze zdjeciami, wpisac adres buildera w pasek przegladarki i galeria gotowa
        SimpleViewer jest wizualnie sympatyczny, dodatkowo nie wymaga żadnej bazy danych, php ani właściwie niczego poza możliwością odtwarzania Flasha na przeglądarce. Szkoda, że nie ma możliwości stworzenia listy albumów czy kategorii. Każdy album jest oddzielnym, nie powiązanym z niczym, samodzielnym bytem. No i brakuje statystyk oglądalności poszczególnych fotek.

Komentarz

• Tezet-gdynia
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1283

Tak, to fakt, brakuje statystyk i jakiegos rozbudowanego chociazby menu wbudowanego do budowania galeri roznych, ale za to jest wlasnie tak jak piszesz, wizualnie sympatyczny, malo obciaza przegladarke, w miare szybko sie laduje, automatycznie skaluje zdjecia z mozliwoscia otworzenia w osobnym oknie w pelnych rozmiarach i jest we flashu wiec i kradziejstwo fotkowe zawsze troche mniejsze
          www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

Tak, to fakt, brakuje statystyk i jakiegos rozbudowanego chociazby menu wbudowanego do budowania galeri roznych, ale za to jest wlasnie tak jak piszesz, wizualnie sympatyczny, malo obciaza przegladarke, w miare szybko sie laduje, automatycznie skaluje zdjecia z mozliwoscia otworzenia w osobnym oknie w pelnych rozmiarach i jest we flashu wiec i kradziejstwo fotkowe zawsze troche mniejsze
            A, ma jeszcze jedną bardzo istotną wadę. Zdjęcia wyświetlane są w przeglądarce bez uwzględnienia profilu barw. Długo dochodziłem, dlaczego fotki, które kiedyś udostępniłem właśnie przez SimpleViewer wyglądają kompletnie inaczej niż w oryginale. O ile się orientuję (nie jestem pewien), przyczyna tkwi nie w samym skrypcie, tylko w technologii. Flash w wersji, która została użyta do kompilacji tego skryptu nie obsługuje zarządzania barwą. Tak gdzieś wyczytałem. Nie dam za to głowy.

A kradziejstwo fotkowe... no cóż. Nie ma z tym najmniejszego problemu niestety. Linki do wszystkich obrazków są jawnie zapisane w pobieranym przez przeglądarkę pliku XML.
            Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• Tezet-gdynia
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1283

Ale mi chodzi o takich totalnych laikow ktorzy z flashem to w ogole nie maja nic do czynienia i nie wiedza o tym A z tego co zauwazylem to takie osoby najczesciej tylko ppm i zapisz jako...
              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez Kolaj
                O ile się orientuję (nie jestem pewien), przyczyna tkwi nie w samym skrypcie, tylko w technologii. Flash w wersji, która została użyta do kompilacji tego skryptu nie obsługuje zarządzania barwą. Tak gdzieś wyczytałem. Nie dam za to głowy.
                ??? A co obsługuje (ze skryptów do generacji galerii) i co to ma do rzeczy jak przeglądarki (poza Firefoxem 3.x OIDP) nie obsługują ?
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kolaj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3293

Zamieszczone przez Krzychu
                  ??? A co obsługuje (ze skryptów do generacji galerii) i co to ma do rzeczy jak przeglądarki (poza Firefoxem 3.x OIDP) nie obsługują ?
                  To proste. Wyświetlasz w FF3 (z włączonym CM) zdjęcie wpisując jego bezpośredni URL. Następnie oglądasz to samo zdjęcie, w tym samym FF3 ale poprzez flashowy SimpleViewer. I stwierdzasz, że widzisz dwie różne pod względem kolorystycznym fotki.

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Zamieszczone przez Kolaj
                    To proste. Wyświetlasz w FF3 (z włączonym CM) zdjęcie wpisując jego bezpośredni URL. Następnie oglądasz to samo zdjęcie, w tym samym FF3 ale poprzez flashowy SimpleViewer. I stwierdzasz, że widzisz dwie różne pod względem kolorystycznym fotki.
                    Kapuję, ale nie wydaje Ci się że to mały problem jako że pewnie 99% użytkowników FF3 ma CMS wyłączony o reszcie użytkowników innych przeglądarek nie wspominając ?
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Zamieszczone przez Krzychu
                      Kapuję, ale nie wydaje Ci się że to mały problem jako że pewnie 99% użytkowników FF3 ma CMS wyłączony o reszcie użytkowników innych przeglądarek nie wspominając ?
                      W tym kontekście oczywiście masz rację. Ja to akurat zapamiętałem, bo mi trochę czasu zajęło dojście, dlaczego jest tak duża różnica pomiędzy tym co widzę a tym, co widziałem chwilę wcześniej, pomimo, że cały czas poruszam się w obrębie oprogramowania wspierającego zarządzanie barwą. A ponieważ pracuję na monitorze mającym nieco poszerzony w stosunku do sRGB gamut, różnica była uderzająca i początkowo kompletnie niezrozumiała.

Komentarz

• Tezet-gdynia
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1283

Kolaj ale czy wtedy fotki u innych nie byly by tez inne jesli maja inny profil u siebie ? :> To juz chyba lepiej zeby sie ladowalo bez profilu
                        www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

Kolaj ale czy wtedy fotki u innych nie byly by tez inne jesli maja inny profil u siebie ? :> To juz chyba lepiej zeby sie ladowalo bez profilu
                          Ja je przygotowywałem z sRGB.

Komentarz

• pianista
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 51

tak dorzuce od siebie ze zrobilem sobie galerie przez zenphoto.org
                            mam domene + iles tam miejsca na serwerze wykupione.
                            pare godzin mi zeszlo zeby ustawic bo sie na tym nie znam ale polecam.
                            G11 / eos 33 + bp300 / speedlight 270ex / 50 1,8 / 70-300 / 35-80

Komentarz

• Slawomir29
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 21

A ja polecę www.iportfolio.pl najbardziej estetyczna z polskich stron oferujących zamieszczenie portfolio.
                              Za 122zł rocznie nie ma żadnych ograniczeń. Nie trzeba kupować domeny, hostingu, projektować strony.
                              Najbardziej estetyczne jest carbonmade.com, 35 zdjęć można zamieścić za darmo i to w zasadzie wystarcza jako portfolio.

Komentarz

• Voith
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 198

mam pytanie - moze ktoś sie orientuje czy takie coś istnieje i jest bardzo drogie:

załozmy ze kupie domene www.mateusz.com i czy mam mozliwosc tworzenia adresu: galeria.mateusz.com ?
                                Mniej sprzętu, więcej talentu.

Komentarz

Pracuję...