X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

[CES 2009] Nowe kamerki Canona

the silence is deafening
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

S10 - 1499€
    hf s100 - 1299€
    hf 200 - 899€
    hf 20 - 1099€
    hv 40 - 1099€
    the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

Widzę że od jakiegoś czasu Canon prowadzi niezłą ofensywę w dziale video.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Widzę że od jakiegoś czasu Canon prowadzi niezłą ofensywę w dziale video.
        Tymi kamerkami dał... ciała. HV20 (wciąż) rządzi!
        Sytuacja dosłownie przypomina tą z luster. Jest dziura/target na Canonowski odpowiednik "GS400 na sterydach", full manual, HDV, 25P, lepsze szkło, DVIII, lepszy in-mic, zebry, itp, itd. .... za połowę A1 tj. $2k.

A tak jest kupa na AVCHD: HF S-10 -> HV20 z nowym szkłem, mocno ($500) overpriced i w dodatku mniej czuła (18 vs 27 dB). Jedyny plus to SDHC. Tym wysypem imho Canon się cofa.
        Czekam co pokaże konkurencja
        Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
        the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Zamieszczone przez gietrzy
          Tymi kamerkami dał... ciała. HV20 (wciąż) rządzi!
          Sytuacja dosłownie przypomina tą z luster. Jest dziura/target na Canonowski odpowiednik "GS400 na sterydach", full manual, HDV, 25P, lepsze szkło, DVIII, lepszy in-mic, zebry, itp, itd. .... za połowę A1 tj. $2k.

A tak jest kupa na AVCHD: HF S-10 -> HV20 z nowym szkłem, mocno ($500) overpriced i w dodatku mniej czuła (18 vs 27 dB). Jedyny plus to SDHC. Tym wysypem imho Canon się cofa.
          Czekam co pokaże konkurencja
          Wiesz to nie do końca tak jest jak piszesz. Te premiery wypełniają prawdopodobnie jakąś tam dziurę w ofercie. Zawsze tak jest, bo zawsze się tak produkty pozycjonuje. I wcale nie jest tak, że najlepiej się sprzedają wszystkomające hity na papierze. Najlepszym przykładem jest 450D - jest wiele aparatów lepszych oraz wiele tańszych ale to on jest numerem jeden sprzedaży na całym świecie wśród dslr. Przy tym rynek kamer dla Canona to zupełnie inna bajka i tutaj muszą być bardzo przebiegli. Zobaczymy.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• ddarc
            Bywalec
            • 2005
            • 182

Jeśli mogę coś doradzić bo jestem też filmowcem , to polecam raczej sony i panasonika . Kamerki Canona zawsze miały słabą mechanikę. No może teraz jak są Dyski
            to się poprawią. Filmuje minimum 20-30 imprez rocznie i 99% firm pracuje na sonym
            ...dlaczego ?

Proponuje też przetestować spust zumowania ( w panasoniku starsze modele miały to kiepsko rozwiązane ) , miło jak są 3CCD i światełko minimum 5 luxy ( nie w trybie night) w seriach profesjonalnych to 2-1 luxy ...ale w związku z obrazem Hd można trafić na takie co maja nawet 7 ... w kiepskim oświetleniu jak muzeum itp ...straszne szumy..

Najlepiej przed zakupem sprawdzić na zapleczu sklepu w półmroku ...a nie np. w Media przy świetlówkach tam wszystkie piękne

Ps. Miło jak kamerka wakacyjna ma odcięcie szumu wiatru
            ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

I informacja na optyczne.pl:
              Canon zaprezentował całą serię nowych kamer wideo. Wśród dwunastu produktów znajdziemy zarówno modele rejestrujące obraz w rozdzielczości Full HD, jak i w SD. Do wyboru mamy kamery zapisujące filmy na kasetach DV, kartach pamięci, płytach DVD, a także wbudowanej pamięci flash o pojemności 32 GB. ...
              Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

OK, kluczowe zdanie:
                Zamieszczone przez canon.pl
                Matryca CMOS 8.0 MP odpowiedzialny jest za wyższą rozdzielczość niż 1920x1080 Full HD, zapewniając odwzorowanie każdego szczegółu. Obraz video jest konwertowany do rozdzielczości Full HD i rejestrowany w maksymalnej szybkości dozwolonej w standardzie AVCHD – 24Mbps – dając bardzo ostre obrazy i łagodne oddanie ruchu.
                Pogratulować Digica... czekam na sample z camcorderinfo, ale mimo wszystko i tak ssie... cena za duża o $500-300.
                Powinni skasować HV40 i w jej cenie - $999 - to puścić.

Przy tej okazji widać strategię firmy pod obecne?/przyszłe powershoty... a właśnie dzisiaj dostałem z 80 zdjęć z S2 IS - rewelacyjny, stary dobry sensor, no ale jak widać to se ne vrati...

... Teraz Panasonic.
                the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

... Teraz Panasonic.
                  Zwalnia i zamyka faby... ?
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zwalnia i zamyka faby... ?
                    W 2009 konkurencja nawaliła

There can be only one... i w tym roku jest to overpriced HF-S100.
                    the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

E.. tam .... bajki .
                      Obie firmy zarówno Panas jak i Sony rozrosły się do niemożebnych rozmiarów i sami przyznają (szczególnie Sony), że muszą przejść poważną restrukturyzację, bo póki co wiele działów przynosi starty, a niektóre są bez sensu rozbudowane. Co do kamer które dla obu tych firm są w pewnym sensie solą ziemi - będą się starali trzymać ale konkurencja takiej firmy jak Canon to nie przelewki (zapewne wiesz, że kapitałowo jest to większa firma zarówno od Sony jak i od Panasonic'a). Dochodzi jeszcze czynnik znany od lat czyli wyjątkowa wręcz umiejętność managmentu Canona do zarabiania pieniędzy na wszystkim za co się nie wezmą.

Jak to się wiąże z tematem - a tak, że bardziej wierzę marketingowcom Canona, że wiedzą co robią wypuszczając takie, a nie inne produkty niż nawet najbardziej opiniotwórczym gremiom w tym temacie.

BTW: przkład z innej beczki - wyśmiewane przez wielu na forach lustrzanki Sony A350 z pozoru mające w stosunku do konkurencji wiele mankamentów są hitem rynkowym i zmieniły pozycję Sony na rynku dslr i to mimo, że wcale nie są jakoś nadzwyczaj tanie.
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Nemeo
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1757

Czytając mocno okrojoną, specyfikację kamery Sony HDR-XR520VE nie mogę się z tobą zgodzić.
                        Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.

Komentarz

• m_o_b_y
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1095

Zamieszczone przez ddarc
                          Jeśli mogę coś doradzić bo jestem też filmowcem , to polecam raczej sony i panasonika . Kamerki Canona zawsze miały słabą mechanikę. No może teraz jak są Dyski
                          to się poprawią. Filmuje minimum 20-30 imprez rocznie i 99% firm pracuje na sonym
                          ...dlaczego ?

Proponuje też przetestować spust zumowania ( w panasoniku starsze modele miały to kiepsko rozwiązane ) , miło jak są 3CCD i światełko minimum 5 luxy ( nie w trybie night) w seriach profesjonalnych to 2-1 luxy ...ale w związku z obrazem Hd można trafić na takie co maja nawet 7 ... w kiepskim oświetleniu jak muzeum itp ...straszne szumy..

Najlepiej przed zakupem sprawdzić na zapleczu sklepu w półmroku ...a nie np. w Media przy świetlówkach tam wszystkie piękne

Ps. Miło jak kamerka wakacyjna ma odcięcie szumu wiatru

Interesuję się tym tematem, ale z moich studiów wynika, że z wielkiej czwórki (Sony, Canon, Panasonic, Hitachi) najwyżej są cenione Sony i właśnie Canon. A przynajmniej tak wynika z najróżniejszych rankingów.
                          Podobno Panasonic już zaczyna odchodzić od matryc 3CCD, bo Sony, który tego nie stosuje, uzyskuje lepszą jakość obrazu.
                          Sony bardziej stawia na łatwość obsługi, a Canon na manual, choć też wprowadził tryb easy.
                          Zastanawiałem się nad Canonem HF 10/100, ale na razie wychodzi mi jednak Sony CX11.
                          Co myślisz o tej zabawce, jako praktyk ?
                          Pozdrówka
                          m_o_b_y
                          --------------------------------------------------------

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

Nie wiem skąd masz te inforamcje ale np. Hitachi to kompletna nisza jeśli chodzi kamery.
                            Te prawdy które napisałeś są to takie obiegowe opinie, które w zależności od konkretnego modelu są albo prawdziwe albo nie. A diabeł jak zwykle siedzi w szczegółach i to na nich bym się skupił, a nie na generaliach. I tak jak w przypadku wyboru aparatu bardzo ważne jest do czego ma to służyć.

BTW: matryce 3CCD nadal dają świetnej jakości obraz. IMO lepszy od pojedyńczego CMOS-a. Tylko mówimy o 3CCD w normalnym rozmiarze (jak np. w PD170), a nie atrapach 1/6" jak w budżetowych Panasach.
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• m_o_b_y
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1095

Nie wiem skąd masz te inforamcje ale np. Hitachi to kompletna nisza jeśli chodzi kamery.
                              Te prawdy które napisałeś są to takie obiegowe opinie, które w zależności od konkretnego modelu są albo prawdziwe albo nie. A diabeł jak zwykle siedzi w szczegółach i to na nich bym się skupił, a nie na generaliach. I tak jak w przypadku wyboru aparatu bardzo ważne jest do czego ma to służyć.

BTW: matryce 3CCD nadal dają świetnej jakości obraz. IMO lepszy od pojedyńczego CMOS-a. Tylko mówimy o 3CCD w normalnym rozmiarze (jak np. w PD170), a nie atrapach 1/6" jak w budżetowych Panasach.

Mam na myśli wyłącznie kamerki z górnej półki i we wszystkich recenzjach, które czytałem, obraz z matrycy Sony był znacznie wyżej oceniany, niż z Panasonica 3CCD.
                              W nowych, najlepszych kamerkach Panas już raczej odchodzi od 3CCD.
                              Pozdrówka
                              Ostatnio edytowany przez m_o_b_y; 11536.
                              m_o_b_y
                              --------------------------------------------------------

Komentarz

Pracuję...