X
-
-
Na Twoim miejscu dokupilbym do szkiel ktore masz Canona EF 50mmf1,8.Szklo taniutkie z b.dobrą jakoscią.Przyda się jasna stalka za takie pieniadze.W dodatku wygładzi dziurę w ogniskowych.PozdrawiamDzięki za budujące porady.
Właśnie kupiłem aparat i szkła, zadecydowały opinie na forum; wybrałem aparat Canon 50d oraz dwa obiektywy 17-40/f4 oraz 70-200/f4 zbierają bardzo dobre opinie. Zresztą kończył mi się vat do odliczania... :-)
Pozwolę sobię na jeszcze jedon pytanie, ale założę na nie oddzielny wątek chodzi o efekt abberacji na 17mm zakresie przysłon f4-f11, ale to w innym wątku.
Bardzo Wam dziękujęKomentarz
-
tak się tylko zastanawiam-mam 30 dychy na karku zero doświadczenia z fotografią, jakieś zdjęcia pewnie porobię, ale czy to trochę nie za późno zaczynać w tym wieku...
kurcze i martwisz się abberacją?
pozdrawiamDobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgiKomentarz
-
Komentarz
-
do czego???
wybacz ale zauważyłem na forum ciekawe zjawisko polecania każdemu i zawsze obiektywu 50/1,8
i bardzo chciałbym poznać odpowiedź na nurtujące mnie pytania:
ile zdjęć sam zrobiłeś tym obiektywem
ile zdjęć zrobili nim początkujący przez pierwsze pół roku posiadając inne obiektywy dobrej klasy
co według ciebie jest ważniejszym zakupem przy ograniczonych środkach finansowych: obiektyw 50/1,8 czy np. karty, filtry i dodatkowe baterie??
Oczywiście że ten obiektyw jest wart ceny, chociaż z czasem zaczynam w to wątpić i przekonywać się że lepiej kupić dobrą 50 manualną pod 42, ale nie popadajmy w przesadę bo nie dla każdego jest on koniecznym zakupem. Osobiście uważam że znacznie lepiej na początku przygody z fotografią zakupić za te pieniądze wężyk albo filtr polaryzacyjny albo dodatkową kartę czy też zestaw baterii.Komentarz
-
skoro wogóle w Twojej głowie zrodziła się myśl, że możesz być za stary to z pewnością jesteś za stary. Moja rada zapomnij o fotografii, zapomnij o innych przyjemnych sprawach, zaparz sobie ziółek na zdrowotność i zapadnij w melancholię. Kiedyś tylko pomyślisz sobie jakie piękne mogłoby być Twoje życie gdybyś robił to co chciałeś.Komentarz
-
do czego???
wybacz ale zauważyłem na forum ciekawe zjawisko polecania każdemu i zawsze obiektywu 50/1,8
i bardzo chciałbym poznać odpowiedź na nurtujące mnie pytania:
ile zdjęć sam zrobiłeś tym obiektywem
ile zdjęć zrobili nim początkujący przez pierwsze pół roku posiadając inne obiektywy dobrej klasy
do czego??
Wybacz ale nie rozumiem. Dla kogos kto ma dość ciemne zoomy (F/4) zakup jednej stałki o świetle 1.8 bedzie jak drzwi do innego świata
Jasna stałka to idealny obiektyw w kiepskim oświetleniu i do portretów i zdjęć z małą GO, żeby wymienić najważniejsze plusy.
Ja kupiłem od razu wersje 1.4 i nie żałuje bo często używam. (do portretow na cropie cud-miód).
PS Obiektywy ze swiatlem f/4 nawet wysokiej klasy nie zastąpią stałki ze swiatlem 1.8600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210Komentarz
-
Nooooo Paenka troszkę przesadziłaś! A dlaczego nie ciałem? w tym wieku?
Ja tam sobie pozwalam na wyprawy rowerowe, wyprawy górskie, zeglowanie,
grę na "wiośle", ...
i często "pracę ciałem" .
A co! nie wolno!?
Komentarz
-
Ludzie wyluzujcie z tym wiekiem , 30 wiosen, śmiech na sali , to w takim razie
ja i starsi ode mnie pewnie powinni już w tym wypadku przy kominku siedzieć i odliczać dni ?
Staruszkowie się znaleźli hehe...
Pozdrawiam gorąco
EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniemKomentarz
-
Nigdy na NIC nie jest za pózno. Nie znamy samych siebie. Nie wiemy co w nas zostało uśpione.EOS5D + EOS400D + EOS300D + C EF-S18-55/3.5-5.6 ;C EF28-80/3.5-5.6;C EF80-200/4.5-5.6 II;C EF70-200/4L:C EF24-105/4L IS;C EF85/1,8;C EF50/1,4 + EX580II-2szt + ST-E2 + inne dodatkiKomentarz
-
Źle mnie zrozumiałeś. Wymieniłam zajęcia od których wymagana jest wyjątkowo dobra praca ciałem.Tzn. tak teoria mówi
o praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj sięKomentarz
-
Żegnam szanowne grono! ;-) Właśnie wysłaliście mnie na emeryturę. Mam już bliżej do 40-tki. Pracę ciałem wykunuję, ale najbardziej lubię... z ciałem.
Gooduser - przeciwskazaniami są: zbyt trzęsące się łapki, utrata w jakimś stopniu wzroku, demencja ;-) Masz coś? Bo ja na razie dwie pierwsze. Ale... SĄ NA TO LEKI! HURA! Na łapki - IS oraz statyw, na wzrok - okulary bądź soczewki. Z demencją jest gorzej. To nic jak zapomnisz, gdzie zdjęcie zrobiłeś. Gorzej jak zostawisz gdzieś aparat.
Staruszku gooduser! Witaj w klubie! ;-)
EDIT
PS Chyba się nie spoufaliłem zbytnio z młodzieżą, co?
Ostatnio edytowany przez KrzysK; 10142.Komentarz
-
Nad demencją pracują już w Sony i zbudowali amatorską kamerę gdzie każdy zapisany fragment ujęcia można określić gdzie był zrobiony ( cały świat ) z dokładnością do 25 metrów przy pomocy kamery a przy pomocy kompa do kilku metrów. Z tego co pamiętam do jakiejś lustrzanki tej firmy też jest podobna przystawka.
Co do wieku to z mojej perspektywy to jesteś małolat. Jeden z moich fotograficznych Guru jak miał dziewięćdziesiąt lat z okładem pomimo wyżej wymienionych problemów i kłopotów z transportem robił świetne zdjęcia. Podałbym jeszcze kilka przykładów ale widzę, że już wszedłeś na właściwą drogę. Życzę powodzenia!Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.Komentarz
-
My tu mówimy o zaczynaniu pracy ciałem w wieku 30 lat :> Do niektórych zajęć po prostu trzeba mieć wybitną gibkość, giętkość i elastyczność której w tym wieku raczej nie wyćwiczysz zbyt prędko i w takim zakresie jak w wieku nastu lat.Tzn. tak teoria mówi
o praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj sięKomentarz
-
Paenka chyba błądzisz myślowo! Przecież to od starszych trzeba się uczyć a nie od małolatów!
Pracy ciałem również!
A gibkość!? Gibkość to trzeba ćwiczyć regularnie. Dotyczy to młodziaków i młodzieży starszej!
Komentarz
Komentarz