X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KrzysK
    Bywalec
    • 2007
    • 203

Zamieszczone przez Paenka
    My tu mówimy o zaczynaniu pracy ciałem w wieku 30 lat :> Do niektórych zajęć po prostu trzeba mieć wybitną gibkość, giętkość i elastyczność której w tym wieku raczej nie wyćwiczysz zbyt prędko i w takim zakresie jak w wieku nastu lat.
    Do większości zajęć giętkość jest raczej przeszkodą. Tu potrzeba sztywnych zasad. A te są dalej niezmienne. Przynajmniej u mnie ;-)

Komentarz

• Paenka
      Uzależniony
      • 2008
      • 727

Zamieszczone przez januszP.
      Paenka chyba błądzisz myślowo! Przecież to od starszych trzeba się uczyć a nie od małolatów! Pracy ciałem również! A gibkość!? Gibkość to trzeba ćwiczyć regularnie. Dotyczy to młodziaków i młodzieży starszej!
      OMG EOT bo widzę, że zabrnąłeś już za daleko w tym dywagowaniu.
      Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• Slider
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1052

Zamieszczone przez Paenka
        OMG EOT bo widzę, że zabrnąłeś już za daleko w tym dywagowaniu.
        Tak szczerze mówiąc, to Ty też wogóle nie zrozumiałaś, co autor miał na mysli:

Zamieszczone przez gooduser
        mam 30 dychy na karku zero doświadczenia z fotografią, jakieś zdjęcia pewnie porobię, ale czy to trochę nie za późno zaczynać w tym wieku...
        ..i zaczęłaś od "pracy ciałem":grin:

Autor miał na myśli sam fakt nieco gorszego przyswajania wiedzy przez osoby, które mają jakiś tam blizej nieokreslony wiek (niekoniecznie takie po 50-tce) i nie miał tu na mysli nic związanego z pracą manualną, co zaznaczyl pisząc o braku doświadczenia z foto. Czy do tego trzeba mieć mięśnie ze stali, gibkośc baletnicy i kondycję jak Armstrong? Chyba nie

Moje zdanie jest takie: Masz 30 dychy na karku, (cholera, toż to 300 lat!) zero doświadczenia, ale co z tego. Na opanowanie podstawowego sprzętu, żeby w miare sprawnie się nim posługiwać wystarczy.. góra parę miesięcy, potem książki fotograficzne, teorie, kadr, kompozycje, światło (z grubsza) no 5 lat. a potem całe kolejne 40 na rozszerzanie pojętej wiedzy i dopracowywanie szczegółów..

Na pytanie, czy nie jest za późno: stanowczo NIE

Komentarz

• Paenka
          Uzależniony
          • 2008
          • 727

Widzę, że ty również zaczynasz dywagować.....podałam przykład....abstrakcyjny....jak widać dla niektórych zbyt abstrakcyjny.
          Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• GirlNextDoor

Heh nawet nie wiecie jak mnie podbudowujecie na duchu takimi tekstami , że warto zaczynać, bo niestety borykam się z tym samym problemem co autor wątku. Trzydziestka prawie na karku, sprzęt jako taki dopiero się kompletuje, podstawy w małym palcu po lekturze kilku książek na temat i pytanie czy to ma sens. Najbardziej brakuje mi kogoś z kim mogłabym tę pasję dzielić, a w małym mieście naprawdę trudno o takich zapaleńców w podobnym wieku, kto miałby czas i ochotę poświęcić na jakiś plener. Wiadomo, że to zawsze raźniej. Ale cóż pozostaje walczyć samemu i jak na razie się nie poddaję.

A tak w ogóle to witam wszystkich, bo pierwszy raz miałam przyjemność coś napisać na tym forum

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez GirlNextDoor
              Trzydziestka prawie na karku
              Zaczynam się czuć jak emeryt ;-)

Najbardziej brakuje mi kogoś z kim mogłabym tę pasję dzielić, a w małym mieście naprawdę trudno o takich zapaleńców w podobnym wieku, kto miałby czas i ochotę poświęcić na jakiś plener.
              Zacznij od wpisania nazwy miasta do profilu, może ktoś się znajdzie.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• krzychul
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 38

Zamieszczone przez APP
                Jeśli uważasz, że fotografia nie jest dla Ciebie, zawsze możesz wziąć się za akwarystykę
                Kurcze, ja mam 38 na karku, a umnie fotografia, akwarystyka i na dodatek wędkarstwo - przechlapane
                troche tego, troche tamtego.....

Komentarz

• APP
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 664

Zamieszczone przez krzychul
                  Kurcze, ja mam 38 na karku, a umnie fotografia, akwarystyka i na dodatek wędkarstwo - przechlapane
                  Wręcz przeciwnie -przeczytaj jeszcze raz wcześniejszy akapit mojej wypowiedzi. Ja bym to nazwał "potrójne zabezpieczenie", ale kto, gdzie, kiedy i jak to wykorzysta pozostawiam już wyobraźni czytających
                  Ostatnio edytowany przez APP; 5125.

Komentarz

• mamut9
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 119

Zamieszczone przez bebesky
                    do czego???

wybacz ale zauważyłem na forum ciekawe zjawisko polecania każdemu i zawsze obiektywu 50/1,8 ...chociaż z czasem zaczynam w to wątpić i przekonywać się że lepiej kupić dobrą 50 manualną pod 42,
                    zdecydowanie 50mm i/lub 35mm z M42, a C 50/1,8 - plastyk, plastik nieplastyczny jest - i już
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Zamieszczone przez justanimage
                    Ja kupiłem od razu wersje 1.4 i nie żałuje bo często używam. (do portretow na cropie cud-miód).
                    a C 50mm/1,4 - to już inna bajka niż marniutkie 50/1,8 - obiektyw, który przewagi nie ma na żadnym 50mm M42 - choc zaczynają sie te dostepne cenowe od światła 2; 2,3; 2;4
                    Ostatnio edytowany przez mamut9; 19044. Powód: Automerged Doublepost
                    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Komentarz

• gooduser
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 22

Slider dzięki za zrozumienie :-)

Komentarz

• Sławek
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 968

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                        Zaczynam się czuć jak emeryt ;-)
                        A co ja mam powiedzieć . Niedługo Canon-board wyśle mi kolejne życzenia urodzinowe.
                        www.fotokrajs.pl

Komentarz

• kucza21
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 518

Heh najśmieszniejsze jest, że ja półtory roku temu pytałem o to samo co autor. Heh dziadki. Ale fakt, że robię zdjęcia rok z hakiem pozwolił mi zrozumieć, że jak się coś chcę to się to powinno robić zapałem, później jak widać jakieś efekty z tego satysfakcji jest naprawdę dużo.

Zamieszczone przez GirlNextDoor
                          Najbardziej brakuje mi kogoś z kim mogłabym tę pasję dzielić, a w małym mieście naprawdę trudno o takich zapaleńców w podobnym wieku, kto miałby czas i ochotę poświęcić na jakiś plener. Wiadomo, że to zawsze raźniej. Ale cóż pozostaje walczyć samemu i jak na razie się nie poddaję.
                          Kurde co to masz za nick :/
                          Wiesz o fotografii wcale nie musisz rozmawiać z rówieśnikami. Ja mam mnóstwo znajomych fotografów co mają 30, 40, 50 czy nawet 60 lat. Różnicy wieku nie widać, bo przecież wszystkich nas sprowadza ten sam temat.

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

Zamieszczone przez kucza21

Kurde co to masz za nick :/
                            Wiesz o fotografii wcale nie musisz rozmawiać z rówieśnikami. Ja mam mnóstwo znajomych fotografów co mają 30, 40, 50 czy nawet 60 lat. Różnicy wieku nie widać, bo przecież wszystkich nas sprowadza ten sam temat.

Jak nie widać jak nie widać Fotograf jak wino,lub skrzypce Stradiwariatus .Im starszy tym lepszy.No,żeby mi to bylo ostatni raz,no.
                            Poprawa jakosci następuje w tempie siadania wzroku

Komentarz

• Slider
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1052

Zamieszczone przez janmar
                              Fotograf jak wino,lub skrzypce Stradiwariatus .Im starszy tym lepszy.
                              Janmar, bój się Boga! Powołujesz się na nazwisko Stradivariusa i walisz takiego byka?! Dla podsumowania mogę dodać tylko:

No,żeby mi to bylo ostatni raz,no.

Pozdrawiam

Komentarz

• janmar
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 3468

Zamieszczone przez Slider
                                Janmar, bój się Boga! Powołujesz się na nazwisko Stradivariusa i walisz takiego byka?! Dla podsumowania mogę dodać tylko:

Pozdrawiam
                                Powołuję się w pelni świadomie i mam nadzieję że variatus bedzie we mnie trwal wiecznie. :smile: Mniejsza o te Stradi .A skrzypiec Stradivariusa to akurat nie mialem.Dobre toto ??.Ktoś ma ?? .Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...