X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jerzy M
    Bywalec
    • 2007
    • 131

Piłka ręczna - co podpiąć?

Witam,

Body to 1D MK III i 5D MK I, pytanie jak w temacie, jakie szkła podpiąć do tego team'u?. Warunek, to jasne stałki f2.0 i jaśniejsze - to ze wzgledu na bardzo ubogie oświetlenie........powiedzmy że finanse nie grają roli. Oczywiście mam swój typ, ale chciałbym poznać zdanie bardziej doświadczonych w te klocki :wink:

Dziękuje i pozdrawiam,

Jerzy
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

no ale przeciez odpowiedz jest tak banalnie prosta i wybor tak maly ze nawet nie ma sensu pisac
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Jerzy M
      Bywalec
      • 2007
      • 131

Zamieszczone przez sebcio80
      no ale przeciez odpowiedz jest tak banalnie prosta i wybor tak maly ze nawet nie ma sensu pisac
      Pozornie masz racje, w gre wchodzi tylko kilka stałek, ale tak jak nadmieniłem muszę wybrać tylko dwie, i tutaj jest pytanie; które ogniskowe wybrać?:-|

Komentarz

• wojkij
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1915

85 1.8 lub 135 2.0 + 200 2.0 + tc 1.4.

Dobrze kombinuje?
        Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
        www.kwapisz.org

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Zamieszczone przez Jerzy M
          Pozornie masz racje, w gre wchodzi tylko kilka stałek, ale tak jak nadmieniłem muszę wybrać tylko dwie, i tutaj jest pytanie; które ogniskowe wybrać?:-|
          jeśli dwie, to np. coś szerokiego (w miarę): 28/1,8 oraz tele: 100/2,0 (ew. 135)

Komentarz

• Dzygit-Dublin
            Uzależniony
            • 2005
            • 754

Witam
            Zależy od sali jak daleko będziesz siedział i skąd focil i jakie kadry.

Jak szeroko to 24 lub 35mm i coś długiego 85mm możne by ok lub za krotko 135mm to super szlo i 200mm f2 polecam to już kosa lecz finansowy bankrut .
            Ciężko powiedzieć trza znać lub być na sali i zob jakie są odległości i gdzie będziesz mógł przebywać bo czasami chcieć i móc to dwie rożne sprawy jeśli chodzi o sędziów.

35mm na 5d i 85mm na 1d to bym brał i na pewno poradziły by sobie( lepiej przyciąć niż dokleić) .

Pozdrawiam Darek
            Ostatnio edytowany przez Dzygit-Dublin; 3093.
            pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• mancini
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 16

Ja robie (nikon) 85/1.4 (pod DX) i mi sie sprawdza najlepiej. Duzo zalezy od hali i organizacji imprez. Nieraz sie siedzi za bramka ( reklama, siatka i nie mazliwosci chodzenia ) tu dobre jest 200 pod FF lub nawet ciut wiecej, jak ma sie mozliwosc stac przy bramce ( za linia koncowa ) to lepsze jest 135 (pod FF). Obecnie aparaty maja duze matryce to zawsze mozna delikatnie wykadrowac.

Teraz zaleznie od matrycy ( DX, FF ) kazdy sobie przeliczy jaka ogniskowa potrzebuje.
              Blog

Komentarz

• oszczepnik
                Początki nałogu
                • 2008
                • 279

też byłbym za tym aby do FF dać coś szerszego i tu 24 1.4 a do 1-nki jakieś tele 85/135. No ale tez zależy gdzie będziesz siedział (stał )
                pozdro
                "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

• Jedi
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 80

Jeśli chodzi o ekstraklase to nie jest tak źle ze światlem. W niższych ligach jest już problem bo nikt nie przykłada takiej wagi do oświetlenia. Ja robię 70-200 2.8 w hali i daje jakoś rade
                  http://www.arkadiuszdembinski.com

Komentarz

• Andrus
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 269

Zamieszczone przez Jedi
                    Jeśli chodzi o ekstraklase to nie jest tak źle ze światlem. W niższych ligach jest już problem bo nikt nie przykłada takiej wagi do oświetlenia. Ja robię 70-200 2.8 w hali i daje jakoś rade
                    Przyjedz do Lubina (obecnie vicemistrz u kobiet ) iso3200 i 135 2.0, i czas jak dobrze pamietam 1/400 albo 1/500
                    ale to akurat z tego co wiem wyjatek

odnosnie pytania to jak inni polecaja: 85 1.8 i 135 2.0

a jesli obiektywy na 2 body to jakas 300 by sie przydala dla cieszynek/zdjec gestykulujacych trenerow itp.
                    | galeria | portfolio |

Komentarz

• Jerzy M
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 131

Dzieki wszystkim za zdanie :-D

Zamieszczone przez wojkij
                      85 1.8 lub 135 2.0 + 200 2.0 + tc 1.4.

Dobrze kombinuje?
                      Jest to bliskie temu o czym mysle, tzn. na "jedynce" na pewno wyladuje 200 2.0, problem mam tylko z "piatka"......85 1.8 to zacne szklo, tylko mysle ze bedzie za wasko

Zamieszczone przez Andrus
                      Przyjedz do Lubina (obecnie vicemistrz u kobiet ) iso3200 i 135 2.0, i czas jak dobrze pamietam 1/400 albo 1/500
                      ale to akurat z tego co wiem wyjatek ;

odnosnie pytania to jak inni polecaja: 85 1.8 i 135 2.0

a jesli obiektywy na 2 body to jakas 300 by sie przydala dla cieszynek/zdjec gestykulujacych trenerow itp.
                      Moge tylko pozazdroscic , swiatlo na ostatniej imprezie jaka robilem bylo tragiczne, na ISO 1600 swiatlomierz pokazal 1/80 :-(

Zamieszczone przez Dzygit-Dublin
                      Witam
                      Zależy od sali jak daleko będziesz siedział i skąd focil i jakie kadry.

Jak szeroko to 24 lub 35mm i coś długiego 85mm możne by ok lub za krotko 135mm to super szlo i 200mm f2 polecam to już kosa lecz finansowy bankrut .
                      Ciężko powiedzieć trza znać lub być na sali i zob jakie są odległości i gdzie będziesz mógł przebywać bo czasami chcieć i móc to dwie rożne sprawy jeśli chodzi o sędziów.

35mm na 5d i 85mm na 1d to bym brał i na pewno poradziły by sobie( lepiej przyciąć niż dokleić) .

Pozdrawiam Darek
                      Jezeli chodzi o przemieszczanie to w zasadzie mam wolna reke - poza wchodzeniem na boisko oczywiscie :wink:

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

na ręczną ostatnio w zasadzie chodzę z ze 135/2.0
                        wychodzi coś takiego:
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• airhead
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2495

dużo pieniążków: 200/2
                          średnio: 135/2
                          mało: 100/2
                          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Jerzy M
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 131

Zamieszczone przez arturs
                            na ręczną ostatnio w zasadzie chodzę z ze 135/2.0
                            wychodzi coś takiego:
                            http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=134
                            Zacne kadry Artus!, moge tylko pogratulowac, tym bardziej ze robione "piatkami". Z doswiadczenia wiem, ze AF starej piatki srednio nadaje sie do tak dynamicznych akcji jakie maja miejsce w p. recznej, no ale w tym wypadku takze chodzi o swiatlo , czym lepsze tym wiekszy z niego pozytek.
                            A tak na marginesie, to jest to chyba hala OSiRu w Lublinie, swego czasu "wylalem" na tym parkiecie sporo potu:-)

Pozdrawiam,

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

tu moje: http://www.canon-board.info/showthre...=45400&page=12

jest podana ogniskowa przy fotkach, w wiekszosci sa to pelne kadry a jak kadrowane to bardzo malo

200mm do recznej w zasadzie nie przydatne, pod bramka za duzo, a do sciagania powracajacych cieszacych sie zawodnikow z drugiej polowy za malo

135mm idealna ogniskowa z rogu boiska i przy lini bocznej
                              85mm ideala ogniskowa jak siedzi sie pod sama bramka przy slupku
                              100mm tez bedzie fajnie ale troche dalej od bramki
                              300mm idealna do sciagania zawodnikow z drugiej polowy boiska

wszystko to na 1D3, czyli crop 1.3
                              Moje wątki na forum: sport | fashion
                              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

Pracuję...