Najbardziej wkurzające jest to, że kmioty kradną i sprzedają towar paserom za 5-10% wartości rynkowej. Ci zaś puszczają to za 30-40% dalej. Przeważnie są to kradzieże na zamówienie. Łeb sobie dam uciąć, jak ta sprawa się kiedykolwiek wyjaśni. Pewnie już jakiś buc się cieszy nowym sprzętem. Jedyne co można w takich sprawach to profilaktyka i uważność. I jeszcze całkowita bezwzględność. Jak się takiego złapie na gorącym uczynku, to trzeba oduczyć go zawodu. Parę lat temu miałem przygodę z kieszonkowcem. Okazało się, że mam dobre czucie i dość dobrą szybkość bo capnąłem gościa za łapę, w której miał mój portfel. Mam nadzieję, że po przyjacielskim uścisku żaden chirurg mu kostek śródręcza nie złożył do kupy. Trzeba gnojstwo tępić bezwzględnie. Każdymi możliwymi sposobami. Oni muszą wiedzieć, że ich zawód jest ryzykowny. Muszą czuć, że grozi i śmierć jeśli zostaną przyłapani przez poszkodowanego. Bo przecież środkami prawnymi nie ma sensu dochodzić sprawiedliwości. Sprzętu się nie odzyska, a sprawa często kończy się umożeniem ze względu na niską szkodliwość społeczną.
X
-
-
po co odgrzebywac watek sprzed pol roku skoro w sprawie nic sie nie ruszylo?
Komentarz
-
jakby ktoś chciał to mam 2 projekty jak złożyć paralizator. chętni na pw.| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |Komentarz
-
Jak odgrzewamy, to odgrzewamy
Z tym się nie zgodzę.Zamieszczone przez MacPoza tym odniosłem wrażenie, że najlepiej to samemu złapać złodzieja i doprowadzić do komisariatu ale nie masz już gwarancji, że typa nie puszczą.
Na początku lat 90-tych sąsiad z bloku naprzeciwko wracał późno w nocy z pracy (ok 24 godz.). Parkując swoje Audi 100 zauważył szkło koło samochodu sąsiada kilka aut dalej. Podszedł i zdąrzył złapać gnojka, który wybił szybę by wyciągnąć radio warte parę groszy (10x mniej niż szyba). Ponieważ kawał chłopa z niego jest, wyciągnął szczeniaka przycisnął do ziemi i za pomocą Centertela zadzwonił po Policję. Niebiescy przyjechali, spisali ich dwóch i puścili złodzieja do domu. Na słowa ździwienia, policjant odpowiedział, "Panie, nie lepiej było mu wp...dol spuścić?"
Ponieważ, sprawa przeciagła się do blisko 1 w nocy, a rano i tak miał wstawać i jechać, auto zostawił pod blokiem, wyciągnął tylko radio i poszedł spać. Rano jak zobaczył swój samochód, to na kolach płakał i wrzeszczał, że "sk....na powiesi za jaja" Nie było miejsca na karoserii, które nie było porysowane.
Więc najlepsza metoda, to w miarę mozliwości, odebrać dług na miejscu i oczywiście bez świadków.Komentarz
-
mogl mu walnac fote dla pewnosci ze go rozpoznaCanon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.Komentarz
-
Albo mu tak buźkę zaznaczyćZamieszczone przez asterixmogl mu walnac fote dla pewnosci ze go rozpozna
, żeby mógł go poznać nawet w nocy.
Pozdrawiam
PrzemoCKomentarz
-
Prawdopodobnie widziałem Twój sprzęt. Kiedy ta kradziez miała miejsce? Podaj może jakiś kontakt, prosze.Sam miałem możliwość doświadczenia kradzieży sprzętu w ostatnim czasie. Gdy zgłaszałem to na Policji w komisariacie na Mokotowie, przyjmujący funkcjonariusz z rozbrajającą szczerością oświadczył, że po 7 dniach umorzą sprawę...ot ciekawostka. Poza tym odniosłem wrażenie, że najlepiej to samemu złapać złodzieja i doprowadzić do komisariatu ale nie masz już gwarancji, że typa nie puszczą.
Drugi aspekt sprawy kradzieży jest taki, że na ogół złodziej nie zna faktycznej wartości tego co kradnie i opycha to paserowi za grosze albo gdzieś na stadione ruskim popycha za nedzne grosze. Ile przy okazji poszkodowany ma kłopotów i na jak długo zważony humor lepiej nie mówić.Komentarz
-
Komentarz
-
Sorki, nie zauwazylem daty postu. Wczoraj koledze oferowano okazyjnie taki sprzet ale nie ze wszystkimi obiektywami. Więc sobie pomyślałem... Przepraszam za zamieszanie. Sorki.Komentarz
-
Czy aukcja z aparatem + kitem który nie ma nawet dekielka (nie wspomnę nawet o papierach, czy pudełku - to akurat można zgubić) a ma założony np. polar nie jest podejrzana? Chodzi mi o kradziony sprzęt. Sprzedawca na pytanie o to ile zrobił filmów odpisuje, że nie wie, ale na pewno nie była to mała ilość...Komentarz
-
O ile wiem, w ostatnich dniach Macowi znowu skradziono sprzęt, wiec może jednak to było jego. Mimo wszystko skontaktuj się z nim, nie zaszkodzi.,Komentarz
-
Niestety to prawda, 11 czerwca 2007 roku, między 20.30 a 23.30 włamano się do mojego samochodu, zaparkowanego na ulicy Omulewskiej przy Boston Porcie. Skradziono mi plecak Lowepro Slingshot 300 AW:
- Canon 30D numer seryjny 0430311613; cechy charakterystyczne nie otwiera się wbudowana lampa błyskowa, odpryski czarnej fabry z sanek lampy zewnętrznej; oryginalny pasek Canona zastąpiony paskiem noprenowym czarnym bez napisów; body z gripperem
- Gripper BG-E2
- obiektyw Canon 24-105/4L IS numer seryjny 580713
- obiektyw Canon 17-40/4L numer seryjny ; brak osłony, która leży w domu
- obiektyw Tokina 12-24/4 AT-X PRO DX numer seryjny 7132082; brak oryginalnej zaślepki od strony mocowania
Poza tym zniknęło kilka drobiazgów jak mocowanie Cookina i filtry połówkowe, filtr polaryzacyjny Marumi, szara Hoya ND8 wszystko 77 mm.
Dla osoby lub osób, które znajdą sprzęt lub pomogą przewiduję nagrodę.
Niestety nie mam przy sobie numeru seryjnego do 17-40 a będę nim dysponował za kilka dni.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Maćku - wyrazy współczucia.
Mam nadzieję, że uda się dorwać tych sk******nów
Szkoła fotografowania National Geographic Peter K. Burian, Robert Caputo + Szkoła fotografowania. Krajobrazy Caputo Robert + Nowy podręcznik fotografii John Hedgecoe + Praktyczny kurs fotografii Łukasz Gaweł
Komentarz
-
Ale ból...
zwykle raczej nie włamują się do bagażników, może wiedzieli co mogło w nim być...
dorwać swoją drogą (jeszcze lepiej gdyby można było samemu wymierzyć karę, a później własnoręcznie ją wykonać),
lepiej żeby sprzęt się znalazłKomentarz
-
Koledzy zawsze zachowuję reguły bezpieczeństwa czyli nie otwieram bagażnika kiedy zaparkuję samochód, chyba że nie ma tam zupełnie nic. Samochód stał pośród innych i obok auto kolegi. Ponieważ jeżdżę kombi włam jest prosty, wystarczy wybić szybę, boczną - złodziej był humanitarny.
Kiedy jadę na Mokotów nie zabieram sprzętu ale tym razem był to przypadek, bo tego wyjazdu nie planowałem i musiałem mieć sprzęt ze sobą.
Sposób jest prosty, idzie taki syfiarz i patrzy na tablice rejestracyjne, kiedy widzi spoza Wawy tablicę to robi włam na ślepo bo liczy, że jak samochód z daleka co coś ma szansę trafić. Mój problem polega na tym, że nie mam warszawskich tablic i nie mogę ich mieć.
Jedyne o co mogę prosić to bądźcie czujni i gdy Wam trafił w ręce taki sprzęt, dajcie znać mnie lub na Policję.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
Komentarz