X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • model
    Początki nałogu
    • 2008
    • 346

kolejny haczyk tkwi w tym, że ceny nie są obniżane o 22% tylko o 18,03%

Vat to 22% od ceny netto, a obniżka jest od ceny brutto i liczy się ją: cena brutto/1.22
    Podpisy kłamią

Komentarz

• chuba
      Bywalec
      • 2009
      • 173

Ktoś kiedyś na jakimś forum fotograficznym (może nawet na CB) chciał kupić jakiś sprzęt foto w MM podczas dniu bez VAT. Dzień wcześniej poszedł do MM, zobaczyć czy dany przedmiot jest i zrobił fotkę tego przedmiotu (wraz z ceną) komórką. Następnego dnia jak poszedł, to cena tej rzeczy została podniesiona i dopiero skreślona na cenę podobną do tej dzień wcześniej :-D

Tak, że chyba do każdego przedmiotu w dniu bez VAT podchodzą indywidualnie.
      Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Komentarz

• Biniu
        • 2010
        • 8

Witam,
        Osobiście to testowałem w kwietniu w MM w Poznaniu.
        Chciałem kupić porządny kompakt, interesowałem się S90.
        Cena w MM była na rozsądnym poziomie, dokładnie nie pamiętam ale gdzieś koło 1380. W weekend bez VAT kupiłem za 1130, co do dziś jest ceną bardzo dobrą. Dlaczego tak jest nie wiem ale warto spróbować.

pozdrawiam

Komentarz

• Jaca9
          Bywalec
          • 2007
          • 241

chuba - słyszałem już gdzieś o takiej praktyce "sklepowej"

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez Jaca9
            chuba - słyszałem już gdzieś o takiej praktyce "sklepowej"
            Tak ta praktyka była już szeroko stosowana choćby w czasach Wokulskiego 8) - nie jest to żadna nowość.
            Normalna praktyka handlowa.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• dawideem
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 18

Ponadto, a przynajmniej w sklepie S co oferuje żer dla skner, mimo reklam "bez VAT 22%" ceny są obniżone o 18% ... kupiłem na tej "promocji" monitor eizo, 450 zł taniej, ceny porównywalne w S jak i w ceneo/nokaut, tak więc na nie których rzeczach się opłaca, dobrze prześledzić ceny rynkowe.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              oj, nie przeczytałem całego wątku a już ktoś pisał o 18%
              Ostatnio edytowany przez dawideem; 31945. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Biniu
                • 2010
                • 8

Zamieszczone przez dawideem
                Ponadto, a przynajmniej w sklepie S co oferuje żer dla skner, mimo reklam "bez VAT 22%" ceny są obniżone o 18%
                Kłania się wstręt rodaków do matematyki. Cena brutto = cena netto + Vat
                Jeśli w reklamie piszą , że bez Vat 22% to znaczy, ze sprzedają w cenie netto, a nie że cena brutto jest obniżona o 22%. Więc nikt tu nie oszukuje tylko nie rozumiecie Kochani co jest w tych reklamach napisane (jak większość Narodu zresztą)

pozdrawiam

Komentarz

• grek
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 51

Jak by nie było 18 czy 22 to zawsze to trochę taniej i chyba to się liczy. Wolę mieć nawet 18% upustu niż nie mieć wcale:-P

Komentarz

• model
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 346

Zamieszczone przez Biniu
                    Jeśli w reklamie piszą , że bez Vat 22% to znaczy, ze sprzedają w cenie netto, a nie że cena brutto jest obniżona o 22%. Więc nikt tu nie oszukuje tylko nie rozumiecie Kochani co jest w tych reklamach napisane (jak większość Narodu zresztą)
                    A kto powiedział że ktoś na tym oszukuje?
                    Podpisy kłamią

Komentarz

• konradl
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 980

Swego czasu byla podobna promocja i mialem do kupienia kilka wiekszych sprzetow. Chodzilem z kalkulatorem po MM (odliczajac VAT) i dzwonilem do brata zeby sprawdzil na ceneo cene danej rzeczy. I rzeczywiscie czasami bylo nawet o 100-200 zl taniej... Z tym ze w sumie nie dziwota bo czesc towaru byla jako ostatnia sztuka i trzeba bylo brac z wystawy.

Z kolei innym razem jak byla bezvatowa promocja, dzialalem podobnie jak opisalem powyzej... no i po obnizce, ceny byly takie jak w euro rtv bez obnizki

Wniosek z tego taki ze moze byc roznie.

Komentarz

• Biniu
                        • 2010
                        • 8

Zamieszczone przez model
                        A kto powiedział że ktoś na tym oszukuje?
                        cytuję: model na pisał "kolejny haczyk tkwi w tym, że ceny nie są obniżane o 22% tylko o 18,03%"

Jaki haczyk ? a gdzie jest napisane , ze miały być obniżane o 22%?

Komentarz

• goliat01
                          • 2006
                          • 13

Zamieszczone przez Biniu
                          cytuję: model na pisał "kolejny haczyk tkwi w tym, że ceny nie są obniżane o 22% tylko o 18,03%"

Oj, Biniu, nie musi być napisane, przecież wiadomo, że towary w naszym kraju mają stawki VAT 0%, 3%, 7% i 22%. Produkty AGD objęte są stawką 22 proc. a wkrótce 23 proc.
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez Biniu

pozdrawiam
                          Biniu, jeśli jesteś w mniejszości i kochasz matematykę to chylę czoła. Ale powinieneś dodać: (...) że sprzedają w cenie netto sprzed promocji, która teraz staje się ceną brutto. Płatnik VAT nie może sprzedawać bez VAT-u, bo fikus natychmiast dobierze mu się do d....

Jeśli weźmiesz fakturę przy kasie kupując w takiej "promocji bez VAT" to na fakturze podatek VAT i tak będzie wyszczególniony - tylko że od mniejszej kwoty niż dzień przed ogłoszeniem "promocji".

W rzeczywistości jest to więc obniżka ceny, bo VAT nie ma prawa ot tak sobie zniknąć (pomijam sytuację, w której ustawowo stawka podatku VAT na AGD zmieni się z 22% na 0%, bo to w naszym kraju fantastyka :-)

Ale tu właśnie może pojawić się to, o czym pisze chuba, że podobno ceny są po cichu windowane krótko przed ogłoszeniem takiej "promocji". Nie śledzę cen, nie notuję, czy rzeczywiście tak się dzieje, ale logika podpowiada, że na tym właśnie polega robienie klienta w trąbę - myśli, że kupuje taniej.

Biniu, z całym szacunkiem, ale jeśli w reklamie jest coś napisane, to wcale nie znaczy, że znaczy właśnie to, co nam się wydaje, że znaczy
                          Ostatnio edytowany przez goliat01; 6435. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• model
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 346

Zamieszczone przez Biniu
                            Haczyk jest taki, że właśnie większość ludzi myśli, że kupiło coś 22% taniej, np. kolega, który napisał post przede mną:

Zamieszczone przez MC_
                            Ja kupiłem w ubiegłym roku laptopa w takiej promocji i faktycznie cena została obniżona o 22%
                            Chociaż podejrzewam, że po prostu użył tutaj skrótu myślowego
                            Podpisy kłamią

Komentarz

• adshaker
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 45

Co do 18% to jest racja bo to jest tak liczone jak podano kilka postów wczesniej (cena netto). Natomiast jak to ktos pisał że wczesniej sa podnoszone ceny żeby potem wyszło na równi - to nie do końca jest prawda. Byc może sa takie praktyki ale raczej myślę że obnizka o VAT to swego rodzaju rabat sklepu (może cos jak wyprzedaż w odzieży), bo stosuja to nie tylko sklepy AGD/RTV.
                              Jakis czas temu juz 2 razy kupowałem tak sprzęt sportowy w Intersporcie i rzeczywiście tam obniżali o VAT bez wczesniejszych przegięć.
                              Tak więc takie okazje raczej warto wykorzystywac oczywiście wcześniej upewniając sie co do aktualnych cen na rynku.
                              małe-D + e-ki + nie-ki + lampka + inne graty

Komentarz

• Czacha
                                fotograf
                                • 2004
                                • 4868

Zamieszczone przez Jaca9
                                Tego można się spodziewać że ludzie będę stali w kolejce przed otwarciem jak po nowe dziecko Apple - Iphone 4
                                kupilem w dniu prmiery w Orange.. nie bylo kolejek

nie tak dawno temu TVN24 interweniowalo w sprawie podnoszenia cen przed 'obnizka o vat' w sieci NEO-NET. Pracownik przyznal sie przed ukryta kamera, ze podnosza ceny a dopiero potem je obnizaja.

grunt to miec wlasny rozum i przed pojsciem do kasy sprawdzic ceny na necie ... korzystajac z nowego iP4
                                https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

Pracuję...