To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

dodaj się do jego znajomych a potem napisz mu na profilu wezwanie do zapłaty.. od razu jego znajomych też poinformuj że kasę ci za zdjęcia wisi.. będzie miał trochę obciachu
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
      Pełne uzależnienie
      • 2011
      • 1329

a mieliscie umowę na te zdjęcia? jezeli nie to niewiem czy coś idzie wyegzekwować... koleś ich nie używa w celu komercyjnym więc teoretycznie cięzko cos doradzić, umawialiście się na tzw krzywy r.j to teraz niestety efekt masz widoczny.
      Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• MC_
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 3444

Umowę ustną będzie niestety cieżko udowodnić.

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
          Pełne uzależnienie
          • 2011
          • 1329

Zamieszczone przez MC_
          Umowę ustną będzie niestety cieżko udowodnić.
          też tak myślę, wyobrażacie sobie rozprawę sądową?

A: Wysoki sądzie on powiedział że zapłaci za usługę
          B: Wysoki sądzie ależ nie powiedziałem nic takiego
          A: Powiedziałeś
          B: Nie Powiedziałem
          ...
          Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• Qba1983
            Coś już napisał
            • 2010
            • 86

w mysl ustawy o prawie autorskim, jesli ma byc cos wykonane za darmo musi byc to na pismie, jesli nie zaplata sie nalezy.
            poczytaj o prawie autorskim wykorzystaniu zdjec bez zezwolenia wlasciciela i wyslij mu kilka patragrafow, niech chociaz skasuje te foty...
            w sadzie kasy nie odzskasz bo ciezko udowodnic wartosc fotografi(czy innego utworu w rozumieniu prawa autorskiego) ale kary na rzecz jakiejs fundacji sady dosc czesto stosuja, mozna tym postraszyc. - tylko czy warto.
            G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
            było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Komentarz

• ksx
              Początki nałogu
              • 2008
              • 290

Jeśli jesteś w stanie udowodnić że to twoje zdjęcia, a gość nie ma na piśmie że nabył prawo do rozpowszechniania, to wygrasz. Nie ma znaczenia czy rozpowszechnianie ma charakter komercyjny, czy nie. Jak zgłosisz na fb łamanie prawa autorskiego, to pewnie mu usuną dla świętego spokoju te zdjęcia. Poza tym jest jeszcze droga prawna. Nie odzyskasz kasy za zlecenie, ale za rozpowszechnianie możesz dostać więcej.

Komentarz

• ChM
                Coś już napisał
                • 2008
                • 61

Zamieszczone przez arturs
                dodaj się do jego znajomych a potem napisz mu na profilu wezwanie do zapłaty.. od razu jego znajomych też poinformuj że kasę ci za zdjęcia wisi.. będzie miał trochę obciachu
                Tylko trzeba uważać na akcję odwetową, a co jak gość się obrazi i pozwie Cię o pomówienie i fałszywe oskarżenia, narażenie dobrgo imienia (przynajmniej w jego mniemaniu)?
                Oczywiście racja jest autora, ale smród może zostać.

Komentarz

• niechcemisie
                  Początki nałogu
                  • 2010
                  • 277

A czy ktoś ma przy sobie paragrafy o których mowa w wątku? Będę wdzięczny za podesłanie.
                  500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Komentarz

• ksx
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 290

Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, art. 78 i 79

Komentarz

• niechcemisie
                      Początki nałogu
                      • 2010
                      • 277

Dzięki!
                      500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Komentarz

• Padre
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 29

prawa autorskie

Cześć, jakiś czas temu zrobiłem sesję komercyjną pewnemu artyście (tak go będziemy nazywać). Umowa "na gębę". Potrzebował zdjęć m.in. do cyt." jakiegoś artykułu". Sesja się odbyła, rozliczyliśmy się, wszystko ok. Pod koniec sierpnia dowiedziałem się, że moje zdjęcie ukazało się w artykule-wywiadzie, w magazynie, który ma nakład ok. 15 000 egzemplarzy... Nawet nie zdążyłem go kupić, bo rozszedł się jak świeże bułeczki. O publikacji nie miałem zielonego pojęcia, dowiedziałem się po fakcie. Nawet nie miałem magazynu w rękach, ale już idzie do mnie egzemplarz pocztą. Widziałem skan, zdjęcie jak byk na pół strony. Nie mam pewności, czy jestem podpisany jako autor zdjęcia... Ciekaw jestem, co o tym sądzicie?

Komentarz

• naras
                          Bywalec
                          • 2010
                          • 101

Skoro umowa "na gębę" to wątpię, że będziesz w stanie coś wskórać... zwłaszcza, że rozliczyłeś się już z ów wymienionym artystą. Dzwoniłeś do 'artysty' w celu wyjaśnienia sprawy ?

Komentarz

• Padre
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 29

No, tak wyszło, zwykle podpisuję umowy, tym razem po sesji studyjnej wyskoczyliśmy w plener no i formalności nie zostały dopilnowane. Mea culpa. W każdym razie nie zależy mi jakoś szczególnie na rozdrapywaniu tego, ale szykują się kolejne publikacje no i nie wiem za bardzo, jak powinienem się zachować. Owszem, rozliczyliśmy się, ale wiesz, sesja to sesja, ale chyba publikacja zdjęć bez autoryzacji to już trochę inna działka?

Komentarz

• ArekLodzPl
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 346

Najbardziej wyczerpujące omówienie prawa autorskiego w fotografii. Zrozum swoje prawa, naucz się chronić zdjęcia, legalnie fotografuj ludzi i zarabiaj na swojej pasji.

Komentarz

• marszull
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 126

Padre
                                Nie za bardzo rozumiem twoje oburzenie. Rozliczyles sie i wiedziales ze zdjecia sa do artykulu. Jedyne naruszenie to jesli tych zdjec nie podpisali, ale wtedy uderzasz do redakcji.
                                Inna sprawa jesli beda inne publikacje, a tego nie uzgodniliscie (bo jak rozumiem chodzilo o jednorazowa publikacje)
                                W tym wypadku Ty stoisz na lepszej pozycji. Zaproponuj podpisanie teraz umowy i rozliczenie sie. A jak nie dojdziecie do porozumienia, to powiedz ze po kazdej publikacji bedziesz dochodzil swoich praw od magazynu czy gazety ktora zdjecia opublikuje. Ty jestes autorem, a "artysta" nie ma umowy ktora by dawala mu jakiekolwiek prawo dysponowania zdjeciami.

Komentarz

Pracuję...