To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AB94
    • 2012
    • 4

Odp: Prawa autorskie

Dziekuje Wam Panowie Bardzo mi pomogliście

Już dołożyli podpis do zdjęć [ logo co prawda zostawili ale juz nie bede się z nimi dochodzić ]
    Tak teraz to wygląda :
    RespectHH X High Time LMP : Delling/Kruk

Jeszcze raz bardzo Wam dziękuje
    PASJA...w ciągu 5 minut przeżywam więcej niż niektórzy przez całe życie...

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4568

Zamieszczone przez dinderi
      Wszystko jedno, jakie zdjecia sie rozdaje. Ich jakośc nie ma żadnego znaczenia. Chodzi o to, że ten kraj wyglada tak, jakim go kreujemy. To od nas zalezy jak wygląda. Jeśli rozdajemy zdjęcia za darmo, to nie mamy prawa miec do kraju pretensji, że tak jest.
      Dużo jest w tym prawdy. Jeżeli za coś nie trzeba płacić to trudno przypisać temu jakąś wartość, otoczyć ochroną itp. Zdjęć, za które zamawiający zapłacił już tak chętnie nie porozdaje na prawo i lewo. Jezeli transakcji towarzyszyła odpowiednia umowa (a powinna) to całość nabiera zupełnie innej rangi, nawet jak wynagrodzenie jest symboliczne np. pokrywa nakład pracy w godzinach bez żadnej górki za "wrażenie artystyczne".
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• EOS1N
        • 2012
        • 10

Ciekawostka:
        Podejście managera pewnego muzyka do kwestii praw autorskich - opisałem na swoim blogu: Nie bierz aparatu na koncert Pilicha! | bobrzanie.pl - internetowy nietabloid
        Ostatnio edytowany przez EOS1N; 46090.

Komentarz

• lukasz57-90
          Coś już napisał
          • 2011
          • 51

Cześć mam pytanko...

Dostałem propozycję robienia zdjęć na jednej z imprez sportowych, ale organizator powiedział, że będę musiał zrzec się praw autorskich.
          Tzn. że nie będę mógł zamieścić swoich zdjęć wraz z logiem na swojej stronie www, fanpage'u i wykorzystywać ich do promocji swojej firmy?

Zależy mi na wykonaniu zdjęć na tej imprezie... co mogę zaproponować?

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez lukasz57-90
            co mogę zaproponować?
            200 zł za zdjęcie.
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• lukasz57-90
              Coś już napisał
              • 2011
              • 51

Tzn. że nie będę mógł zamieścić swoich zdjęć wraz z logiem na swojej stronie www, fanpage'u i wykorzystywać ich do promocji swojej firmy?

Komentarz

• Merde
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez lukasz57-90
                Oni chcą od ciebie zdjęcia na wyłączność. Takie warunki muszą kosztować.
                Prawdopodobnie i tak będą je chcieli od ciebie za darmo, takie czasy.
                Moim zdaniem nie ma co z siebie robić dziada, tylko albo drogo, albo niech spadają na drzewo banany prostować.

Komentarz

• Kuba1
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 960

Zamieszczone przez Merde
                  Oni chcą od ciebie zdjęcia na wyłączność. Takie warunki muszą kosztować.
                  Prawdopodobnie i tak będą je chcieli od ciebie za darmo, takie czasy.
                  Moim zdaniem nie ma co z siebie robić dziada, tylko albo drogo, albo niech spadają na drzewo banany prostować.
                  10/10

Komentarz

• Tommeck
                    Bywalec
                    • 2013
                    • 136

Witam wszystkich Forumowiczów.
                    Mam następujący problem. Jako początkujący (aczkolwiek nie wybitnie zielony fotograf) zdarzyło mi się zrobić kilka wesel dla pewnego studia (z którym umowę podpisała Para Młoda). Ja nie miałem podpisanej żadnej umowy ani z PM ani ze studiem. Dostałem swoje $ za zrobienie materiału i tyle. Teraz jednak, chciałbym na swojej stronie www umieścić kilkanascie fotek z tamtych imprez. Czy mając pisemną zgodę PM moge publikować zrobione przeze mnie zdjęcia (+ewentualna moja obróbka cyfrowa), czy muszę pytać o zgodę (pisemną) powyższe studio? Temat praw autorskich i praw do wizerunku jest dość skomplikowany i mało precyzyjny. Proszę o konkretne odpowiedzi, bo nie spotkałem opisanych podobnych przypadków...
                    Z góry dziękuję.

Komentarz

• Merde
                      • 2008
                      • 7756

PM wyraża zgodę na publikację wizerunku, bo tylko z tego tytułu mogą zaprotestować.
                      Studio, na którego zlecenie robiłeś zdjęcia, od strony formalno-prawnej nie może ci niczego zabronić (nie miałeś tego przecież w umowie!), ale moim zdaniem wypadałoby po prostu zapytać co o tym sądzą... Tak ze zwykłej przyzwoitości.

Komentarz

• Tommeck
                        Bywalec
                        • 2013
                        • 136

Mam w planach z nimi pogadać, ale chciałem się upewnić, czy moja pozycja jest "grzecznie Was informuję, że publikuję kilkanaście/dziesiąt fotek z tych kilku imprez" czy "grzecznie bym prosił czy łaskawie wyrazilibyście zgodę, na wrzucenie na moje www". Dzięki za odpowiedź.

Komentarz

• mmw
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 30

Czy wolno byłemu pracodawcy wykorzystać zdjęcia?

Witam.

W poprzedniej pracy robiłem fotki na różnych mniej lub bardziej oficjalnych uroczystościach i imprezach (imprezy integracyjne, spotkania świąteczne, wręczenie nagród firmy, itp.). Wszystkie zdjęcia robiłem prywatnym sprzętem i z własnej inicjatywy w celach pamiątkowych. Zdjęcia (również innych pracowników) publikowane były w galeriach na wewnętrznej stronie intranetowej firmy. Oczywiście wszystkie fotografia zawsze były podpisane imieniem i nazwiskiem autora.
                          Dowiedziałem się, że ów były zakład pracy z okazji jakiejś rocznicy tworzy "kronikę" w formie albumu (książki).
                          Czy mają prawo opublikować moje zdjęcia?

Michał

Komentarz

• marfot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4568

Odp: Czy wolno byłemu pracodawcy wykorzystać zdjęcia?

Zamieszczone przez mmw
                            W poprzedniej pracy robiłem fotki na różnych mniej lub bardziej oficjalnych uroczystościach i imprezach (imprezy integracyjne, spotkania świąteczne, wręczenie nagród firmy, itp.). Wszystkie zdjęcia robiłem prywatnym sprzętem i z własnej inicjatywy w celach pamiątkowych. Zdjęcia (również innych pracowników) publikowane były w galeriach na wewnętrznej stronie intranetowej firmy. Oczywiście wszystkie fotografia zawsze były podpisane imieniem i nazwiskiem autora.
                            Dowiedziałem się, że ów były zakład pracy z okazji jakiejś rocznicy tworzy "kronikę" w formie albumu (książki).
                            Nie wiem czy mają takie prawo ale jeśli to zrobią to bedziesz miał przeparawę, żeby z nimi wygrać. Zdjęcia robiłeś jako pracownik firmy, udostępniłeś firmie do publikacji wewnętrznej. Wygląda to jakbyś zrobił robotę dla firmy albo przynajmniej przekazał prawa majątkowe firmie godząc się na wykorzystanie zdjęć.
                            To że pozwolili podpisać zdjęcia to coś niesamowitego, ja od 20 lat pracy nie zapracowałem na taki gest.O to zeby zdjęcia były podpisane Twoim imieniem i nazwiskiem masz prawo zawalczyć (jeśli jest Ci to do czegoś potrzebne).
                            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• jacek_73
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2587

Zamieszczone przez mmw
                              Witam.

...

Michał
                              Takie rzeczy ściśle reguluje umowa zawarta między autorem a (w tym wypadku) zakładem pracy. Niestety, często jest tak, że przedsiębiorca sobie myśl, iż jeśli pracownik dał zdjęcia do opublikowania gdzieś na www przedsiębiorstwa, to tak jakby mu dał te zdjęcia "na zawsze" Jest to oczywiste i celowe walenie w człona.
                              Jestę fotografę
                              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• strideer
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1905

Zamieszczone przez jacek_73
                                Takie rzeczy ściśle reguluje umowa zawarta między autorem a (w tym wypadku) zakładem pracy. Niestety, często jest tak, że przedsiębiorca sobie myśl, iż jeśli pracownik dał zdjęcia do opublikowania gdzieś na www przedsiębiorstwa, to tak jakby mu dał te zdjęcia "na zawsze" Jest to oczywiste i celowe walenie w człona.
                                W przypadku, kiedy osoba związana jest z przedsiębiorcą umową o pracę, a zdjęcia powstają w godzinach pracy, to z mocy prawa są one własnością przedsiębiorcy (mowa o prawach autorskich materialnych, praw osobistych oczywiście nie sposób "przejąć" w ten sposób). Nie jestem pewny co w sytuacji, kiedy zdjęcia robione są sprzętem prywatnym, ale tak na logikę to wykonawca zdjęć może domagać się jakiejś opłaty za użycie sprzętu (podobnie jak się zwraca kilometrówkę za przejazdy służbowe prywatnym samochodem).

Komentarz

Pracuję...