X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

^^^^No to to chyba jest najlepsza odpowiedź. Do tego coraz więcej ludzi, którzy mają pieniądze na dobry sprzęt - poczytają fora i jazda .
    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• b300
      Coś już napisał
      • 2009
      • 68

juz od około 8 lat jest niż demograficzny, więc za 12-20 lat juz w ogóle będzie mało ślubów.
      po czym to widać? np w mojej starej podstawówce, gdzie 12 lat temu było 5 pierwszych klas, w tej chwili są dwie i to nie pełne. Podobnie się robi w liceum - 2 lata temu było 7 klas teraz jest 6 i tez nie pełnych - a to w sumie najlepsze liceum w mieście gdzie zawsze brakowało miejsc.
      C40D + samyang 8mm + S10-20 + S24-70 2.8 + C85 1.8 + 580EXII + system M42

Komentarz

• MM-architekci
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2227

Niestety ale jak ktos mysli ze na slubach wyzyje jest w bledzie. I niestety rosnie grono "fotografow" na etacie w biurze i co weekend slub za 50% bo brak potrzeby placenia zusu/podatku itp. Chociaz w sumie podatek to czasem zaplaca jeszcze ;]
        no comment...

Komentarz

• Salesman
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 21

Zamieszczone przez MM-architekci
          I niestety rosnie grono "fotografow" na etacie w biurze i co weekend slub za 50% bo brak potrzeby placenia zusu/podatku itp. Chociaz w sumie podatek to czasem zaplaca jeszcze ;]
          Własnie to chciałem napisać. Masa ludzi dostała dofinansowanie z Urzędu Pracy, zazwyczaj po 20 tys na założenie własnej działalności i nakupowali sprzętu do fotografowania + książki typu "Jak fotografować śluby". Ostatni rok normalnie obfitował w tego typu zamówienia, po 3-4 w miesiącu spokojnie. Do tego jeszcze jazdy z fakturami, bo to musi brzmieć tak a nie inaczej, bo to czasami dofinansowane z pieniędzy Unii itd.

Jak ktoś jest dobry to wytrzyma na rynku, ale tacy nowicjusze zawsze kilka procent rynku zabiorą, choćby robiąc dla znajomych itp.

Komentarz

• Sergiusz
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2708

To raczej tutaj jest pies pogrzebany:-D

Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• MM-architekci
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2227

Zamieszczone przez Salesman
              Własnie to chciałem napisać. Masa ludzi dostała dofinansowanie z Urzędu Pracy, zazwyczaj po 20 tys na założenie własnej działalności i nakupowali sprzętu do fotografowania + książki typu "Jak fotografować śluby". Ostatni rok normalnie obfitował w tego typu zamówienia, po 3-4 w miesiącu spokojnie. Do tego jeszcze jazdy z fakturami, bo to musi brzmieć tak a nie inaczej, bo to czasami dofinansowane z pieniędzy Unii itd.

Jak ktoś jest dobry to wytrzyma na rynku, ale tacy nowicjusze zawsze kilka procent rynku zabiorą, choćby robiąc dla znajomych itp.
              Dotacje dostaja osoby bezrobotne i tu akurat jesli ktos lebski rozkreci sie. Natomiast niestety wiekszosci osob to przerasta , konczy se to pracowaniem na lewo w miedzy czasie.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez Sergiusz

http://www.google.pl/#hl=pl&xhr=t&q=...f9d2f5339&bs=1
              tylko 1.290.000 wynikow , przesadzasz ;]
              Ostatnio edytowany przez MM-architekci; 18449. Powód: Automerged Doublepost
              no comment...

Komentarz

• Sławek
                Uzależniony
                • 2008
                • 968

http://www.google.pl/#hl=pl&xhr=t&q=...f9d2f5339&bs=1
                O Boże....
                Tylko patrzeć jak się zacznie " Zdjęcia ślubne -DOPŁACĘ"
                www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Sergiusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2708

Nie ma co załamywać rąk. Każdy kij ma dwa końce a skoro kota można odwrócić ogonem...
                  Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• dinderi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3028

a skoro kota można odwrócić ogonem...
                    ... to ogon kotem?
                    Tak się zastanawiam, ile z tych ogłoszeń "za darmo", to aktywni w temacie "Dofinansowanie z UP"
                    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

Ale jesli robia za darmo to z czego sie utrzymuja? Przeciez pracowac nie moga ...
                      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• dinderi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3028

Zamieszczone przez Czacha
                        Ale jesli robia za darmo to z czego sie utrzymuja? Przeciez pracowac nie moga ...
                        Przecież "nie wolno" nie znaczy "nie można" Rozejrzyj się, na pewno takich zobaczysz.
                        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Czacha
                          fotograf
                          • 2004
                          • 4868

Ja tam nie wiem, ale piszecie o tych dotacjach i ludziach ktorzy potem robia za pol ceny.. a znacie kogos takiego osobiscie, czy to po prostu urban legend? Ja znam spora grupe osob ktore wziely dotacje (ha, sam tez wzialem) i nikt z nich nie robi niczego za pol ceny - wszyscy doinwestowali dodatkowo swoja kase i sie z tego utrzymuja.

Ja rozumiem ze gdyby to bylo 80tys zl .. wtedy mozna kombinowac. Ale dla kilkunastu tys? Cos mi mowi ze nie warto ..
                          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• tezmarek
                            Uzależniony
                            • 2009
                            • 840

Patrząc trochę z boku - nie widzę powodów, aby w branża ślubna miała się inaczej niż inne branże - także te "nie foto". Jest kryzys - zwłaszcza na rynku pracy, więc są jego efekty.

Komentarz

• BeatX
                              PLUS member
                              PLUS member
                              • 2007
                              • 1733

Zamieszczone przez dinderi
                              Myślę, że na liczbę zamówień u fotografów po 1500+ ma bardziej wpływ sytuacja finansowa społeczeństwa/państwa. Uważam, że mamy do czynienia ze zjawiskiem "kolega ma lustrzankę i dużą lampę. Zrobi zdjęcia za dziękuję. Jakieś na pewno będą, a zaoszczędzoną kasę przeznaczy się na wesele dla 10 osób."
                              hehehe swietnie napiane
                              ja np. scicle wspolpracuje z wideooperatorem i jak pytam mlodych, czy beda zamawiac u mnie fotoreportaz + wideofilmowanie to juz pare razy slyszalem cos w stylu: "nie, dziekujemy - moj znajomy/kuzyn/wujek kupil dobra kamere i bedzie krecic, takze chcemy same zdjecia" :]

a wracajac do tematu to w moim przypadku jest w sumie identyczna sytuacja co w zeszlym roku.
                              (chociaz mam jeszcze wolne terminy na 2011, jest dopiero kwiecien i pewnie wpadnie mi jeszcze kilka zlecen w miedzyczasie)
                              ale wideooperator z ktorym wspolnie dzialamy mowi, ze jest padaka w rynku uslug wideofilmowania slubnego.
                              niz demograficzny, spadajaca liczba zawieranych malzenstw, spadajace ceny lustrzanek aps-c 18mpix, "wykonam zdjecia slubne za darmo", rosnace bezrobocie (czyli statystycznie mniejsze zarobki).. zlote czasy fotografow slubnych na terenie polandii chyba juz minely.
                              przetrwaja tylko najsilniejsi (jesli przezyja koniec swiata w 2012)

ps. moj znajomy zeni sie po raz drugi w sierpniu i robi wesele tylko dla rodzicow i swiadkow.. lacznie z mlodymi bedzie chyba cos okolo 10 osob, wiec w sumie nie pomyliles sie za wiele w ocenie sytuacji dinderi :]
                              Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• dinderi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 3028

Zamieszczone przez BeatX
                                ps. moj znajomy zeni sie po raz drugi w sierpniu i robi wesele tylko dla rodzicow i swiadkow.. lacznie z mlodymi bedzie chyba cos okolo 10 osob, wiec w sumie nie pomyliles sie za wiele w ocenie sytuacji dinderi :]
                                Mam świeżo w pamięci swój ślub sprzed 10 lat i jak z obecną małżonką, jako "najseksowniejsza para już nie studentów" (ona jest goła, a on ma długi) kalkulowaliśmy nasze wydatki weselne. Dzięki świadomości szerokopojętej sytuacji polityczno-ekonomicznej naszych obecnych "współrodaków", pozwalam sobie na takie wnioski. Jest słabo z kasą, podaż fotografów ślubnych przewyższa popyt i kółko się zamyka.
                                Na kursie liturgicznym w samej Warszawie było ostatnio około 250 osób. Ksiądz, który prowadzi kursy od 15 lat stwierdził, że to "taka normalna liczba". A kursy organizowane są tu zwykle 2 x w roku.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

Pracuję...