X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • birez
    Uzależniony
    • 2005
    • 609

A straznicy na Wawelu sa juz bardziej ugodowi.
    Na widok statywu i tele przypuscili atak pt. "Profesjonalnych zdjec nie wolno" ale po zapewnieniach, ze to w celach prywatnych i hobbystycznych, nie robili juz problemow.
    Oczywiscie na zewnatrz, bo w pomieszczeniach, podobno nawet "nieprofesjonlnych" nie wolno.

Komentarz

• alahari
      Początki nałogu
      • 2004
      • 343

Zamieszczone przez skrzat
      Bo ze statywem masz zdjęcie bardziej profesjonalne i mógłbyś użyć go komercyjnie
      Tak podejrzewałam, ale dla mnie to głupota, bo profesjonalne zdjecia moga byc i bez statywu, a wielu amatorow z tej podpory korzysta. Głupi wznacznik profesjonalizmu, phi... :>
      Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• Mericet

co kraj to obyczaj...

Byłem w kilku miejscach na świecie, w których wystawia się nieco więcej niż tylko stare szmaty i rozwalające się chałupy, i tam nie ma żadnych problemów z fotografowaniem prezentowanych kolekcji.
        Weźmy Luwr - stada skośnookich biegających z aparacikami wszędzie, fotografujących się z Mona Lisą (z fleszem :-) - a należy przypomnieć, że owa dama skrywa się za szybą, więc pewnie na niewielu z tych zdjęć się zaprezentuje :-). Oczywiście nie ma żadnych opłat za fotografowanie!

Tymczasem w warszawskim Muzeum Narodowym atmosfera grobowca - zwiedzających 3 na godzinę, panie na stołeczkach prawie zasypiają, arcydzieła się kurzą, a zdjęcia zrobić nie wolno (z fleszem, czy bez, za opłatą, czy bez niej - nieważne). Kiedy zapytałem dlaczego, nie potrafiono mi wyjaśnić i skierowano po pozwolenie do dyrektora, którego nie było w tym dniu w pracy...

Faktycznie więc, nie pozostaje nam nic innego jak reklamować się za granicą za pomocą hydraulika i pielęgniarki...

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Z poprzedniego posta mozna wywnioskowac, ze zakaz fotografowania to nasza lokalna osobliwosc. Byloby dobrze, ale do konca tak nie jest. Przyklad: muzeum w Palacu Dozow w Wenecji, zamek Duine w okolicy Triestu.
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• kocis
            Początki nałogu
            • 2005
            • 472

Polecam wpaść przejazdem do skansenu wsi opolskiej w Bierkowicach (dzielnica Opola). Jest to chyba najpożądniejszy skansen w kraju, albo jeden z... Jest co fotografować, można to robić i nie trzeba wnosić opłaty.
            Ale to piękny wyjątek.

A ciekawą przygodę miałem w Pradze na zamku. Wykupiłem pozwolenie na fotografowanie w opcji full, ale schowałem głęboko. Jak łaziłem ze spacerowym zestawem ciągle dobiegało do mnie "no foto". Ale jak wypakowałem "konkrety" Panowie z ochrony dali mi spokój. Może przyjęli za pewnik, że jak ktoś wyciąga 3kg sprzętu i stawia to na podporze podobnej do znanej wieży, to musi być zawodowiec i na pewno ma zezwolenie.
            Na marginesie - zezwolenie kosztowało mnie 300koron (~ 26zł) - dużo drożej niż gdziekolwiek w Polsce.
            300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• p13ka
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1013

Zamieszczone przez kocis
              Polecam wpaść przejazdem do skansenu wsi opolskiej w Bierkowicach (dzielnica Opola). Jest to chyba najpożądniejszy skansen w kraju, albo jeden z... Jest co fotografować, można to robić i nie trzeba wnosić opłaty.
              Ale to piękny wyjątek.
              A można zobaczyć jakieś fotki?

Zamieszczone przez kocis
              Na marginesie - zezwolenie kosztowało mnie 300koron (~ 26zł) - dużo drożej niż gdziekolwiek w Polsce.
              Ja też zapłaciłem za możliwość focenia na Hradczanach. Kupiłem tańszą opcję, która obejmowała bodajże Katedrę św. Wita, wieżę Katedry, zamek królewski i Złotą Uliczkę.
              Ceny za focenie rzeczywiście wysokie... :neutral:

Komentarz

• Pietro
                Bywalec
                • 2005
                • 132

Witam
                Ostatnio byłem w Malborku i w tymże miejscu jest taka zasada:
                Focic mozna wszedzie poza wnetrzami bez ograniczen a jak chcesz robic zdjecia we wnetrzach płąć 15 pln za małą okrągłą plakietkę i pstrykaj.
                Inną sprawą jest znalezienie "czystego" kadru. Ludzi fura i co chwila ktos wlazi przed obiektyw. Koszmar.
                PS. Tam chyba nie mozna zdjeciowac ze statywu, ale nie jestem tego do konca pewien.
                Ostatnio edytowany przez Pietro; 2419.
                Idzie Panie nowe....

Komentarz

• Polaco
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1135

Zamieszczone przez Pietro
                  Witam
                  Ostatnio byłem w Malborku i w tymże miejscu jest taka zasada:
                  Focic mozna wszedzie poza wnetrzami bez ograniczen a jak chcesz robic zdjecia we wnetrzach płąć 15 pln za małą okrągłą plakietkę i pstrykaj.
                  Inną sprawą jest znalezienie "czystego" kadru. Ludzi fura i co chwila ktos wlazi przed obiektyw. Koszmar.
                  PS. Tam chyba nie mozna zdjeciowac ze statywu, ale nie jestem tego do konca pewien.
                  Ja focilem bez problemu ze statywu, bylem poza sezonem i bardzo malo ludzi tam bylo Problem jest w niektorych pomieszczeniach ktore sa za wazkie na wygodne ustawienie statywu, ale co tam, gimnastyka jeszcze nikomu nie zaszkodzila
                  Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                  Troche moich knotow

Komentarz

• C41photocrew
                    Zablokowany
                    • 2005
                    • 528

A ja w Helu wykupilem bilecik za 5zł (dodatkowo oczywiscie) który pozwalał focic w środku a jak miła Pani podchodziła i sie pytała czy wykupiony bilecik to świstek z kieszeni sie pokazało i od razu inna gadka była... b. milo było można pogadać i nawet histori sie poduczło

Komentarz

• Gregg
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 222

No to ja wam powiem jak się ostatnio zjeżyłem... Ale byłem wkurzony.
                      Idę sobie w Kołobrzegu do katedry... Myślę sobie zrobię fajne fotki. Statyw na plecy, torba na ramię i idę... Wchodzę... a tam wszędzie tabliczki "zakaz fotografowania" a jakże...Chodzi jakiś ksiądz i jak tylko zobaczył kogoś z aparatem to odrazu ochrzan. Nawet nie wyciągnąłem sprzętu z torby bo i po co...
                      Ale nie to mnie zjeżyło... Rozumiem błysk flasha może przeszkadzać modlącym się, trzask migawki także... OK to mogę zrozumieć... Ale w katedrze jest kiosek z pamiątkami... Handel to im nie przeszkadza... To mnie najbardziej wkurzyło!!!

Komentarz

• C41photocrew
                        Zablokowany
                        • 2005
                        • 528

no właśnie... tak jak ktoś już to tu napisał...wszystko zależy od ludzi a co do handlu ... no wiesz czymś muszą księża jeździć

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Gregg
                          Ale w katedrze jest kiosek z pamiątkami... Handel to im nie przeszkadza... To mnie najbardziej wkurzyło!!!

Myslisz ze katedra z tego handlu w kiosku to nic nie ma? "Datek na prace renowacyjne" czy cos takiego...

Komentarz

• Gregg
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 222

Vitez. Nie chodzi o to. Kiosk z pamiątkami powinien być na zewnątrz, jeżeli już, a nie w środku. Pamiętasz w Piśmie Świętym było napisane o tym jak Jezus wygonił handlarzy ze świątyni? Bo mnie się odrazu skojarzyło...
                            Jeżeli chodzi o datki to powinny być dobrowolne a nie z handlu w katedrze.
                            Swoją drogą fotki zrobiłem na zewnątzr i jak tylko się nauczę obróbki to przedstawię na forum.

Komentarz

• RafalK
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 104

Witam,

Z moich doświadczeń:
                              Luwr - wolno, tylko przy klejnotach królewskich zakaz i faktycznie pilnują
                              d'Orsey - wolno,
                              katedry francuskie /Notre Dame, Chartres, Noyon, Laon, St.Denis itd./ - wolno
                              Uffici - wolno,
                              Borgello - nie wolno
                              katedry i kościoły w Pizie, Florencji, Rzymie i szeregu innych miast - wolno
                              muzeum w Heraklionie - wolno,
                              muzea watykańskie - wolno, poza kaplicą sykstyńską
                              Katedra Św. Wita na Hradczanach - wolno, tylko trzeba kupić bilet, żeby wejść dalej niż do połowy
                              muzeum na Hradczanach - wołają policję za próbę sfotografowania kawałka muru

Faktycznie w wielu miejscach fotografowanie ze statywem traktowane jest jako "profesjonalne" i podlega ograniczeniom. Inna kwestia, że w większości przypadków rozstawienie statywu w sezonie graniczy z niemożliwością.
                              --

pozdrawiam,
                              Rafał

Komentarz

• Tomasz Golinski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 8623

Zamieszczone przez RafalK
                                katedry i kościoły w [...]Rzymie - wolno
                                Nie wszystkie, niektore jednak maja znaki no-foto. Ponadto Katedra w Wenecji na pl. św. Marka też ma no-foto.
                                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...