co ma canon/nikorr 24-105 F/4 to przecież F1/4, a nie F1/1.4 to spora różnica
X
-
-
Ale on chyba nie kryje pełnej klatki :-(
Tak jeszcze żeby uzupełnić moją koncepcję:
1. W warunkach studyjnych można by wykorzystywać sprężarkę elektryczną, bo od spalin z diesla każda modelka prędzej czy później by zesztywniałą i żaden AF nie byłby już potrzebny
2. Wyprzedając pytanie, które pewnie się pojawi: nie, taki obiektyw nie naddawałby się do ślubów, sprężarki to dość głośne urządzenia
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
Najbardziej wypasiony jest CANON - DS 62X13.5B W/EDFS:
Ogniskowa 9-560 mm, światło f/1,5 w zakresie 9-271mm oraz światło 3,1 na końcu (560mm). Waga 20,7 kg. Cena - 117,610 EUR (sto siedemnaście tysięcy, sześćset dziesięć euro). Aż człowiek miałby ochotę pójść coś takim obiektywem nakręcić! Nie ma się jednak co załamywać, bądźmy wierni fotografii! Tam jest taniej, jaśniej (w stałkach) i lżej!Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)Komentarz
-
Bez wątpienia
.
Całkiem zacne szkiełko :wink: - czy tragarz jest w zestawie
Ale taki obiektyw: czemu nie?
Nikon ma co prawda ciemniejszy, ale lepszy zakres, T-S, stabilizacja, tryb makro i do tego już II wersja:
?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Ideałem i to bardziej realnym do urzeczywistnienia byłoby coś a'la EF 35-85mm f/2 L USM. Tyle, że wtedy sprzedaż pozostałych wynalazków spadłaby na łeb, na szyję.Komentarz
-
Taki obiektyw już istnieje - Olympus 14-35mm f/2 ED SWD Zuiko Digital (odpowiednik 28-70mm dla "fulfrejm"). Waga 0,915 kg, cena $2,300. Pewnie zaraz polecą gromy że ten obiektyw występuje "tylko" w standardzie Four-Thirds, że głębia ostrości na fulfrejm jest jeszcze lepsza... No dobra... Olympus się jednak bardzo postarał.
Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)Komentarz
-
To prawda... postarał się, do tego jeszcze 35-100 f2 i taki zestaw byłby dla mnie idealnyTaki obiektyw już istnieje - Olympus 14-35mm f/2 ED SWD Zuiko Digital (odpowiednik 28-70mm dla "fulfrejm"). Waga 0,915 kg, cena $2,300. Pewnie zaraz polecą gromy że ten obiektyw występuje "tylko" w standardzie Four-Thirds, że głębia ostrości na fulfrejm jest jeszcze lepsza... No dobra... Olympus się jednak bardzo postarał.
Tylko cena trochę przygniata za taki komplet...
Komentarz
-
Gdyby dalej zmniejszyli klatkę to te "starania" byłyby jeszcze łatwiejsze
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)Komentarz
-
Tu masz wszystkie dane tego szkła:
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Fani "fulfrejm" będą niezadowoleni:Tu masz wszystkie dane tego szkła:
http://www.videolinea.com/public/art...B%20W=EDFS.pdf
"The Canon [Digisuper] lens is designed for 2/3" sensors, i.e. diagonal coverage of 11 mm. That is about 1/4 of the diagonal for 35 mm/FF/FX format (43 mm)."
Póki co tylko Olympus rozpieszcza fotografów dając im obiektywy f/2 + zoom! Chcąc zejść jeszcze niżej np. do f/1,8 czy do f/1,5 (i zachowując zoom) czeka nas zmiana branży na wideofilmowanie HD. A o obiektywie 24-135 1.4 L pod "fulfrejm" możemy jedynie pomarzyć.Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)Komentarz

Komentarz