X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12158

Zamieszczone przez Czacha
    sam wiem co mozna wyciagnac z cyfry obrabiajac ja w PS.. rozne akcje i filtry przerabialem, o rozne ksiazki i wypowiedzi specow sie podpieralem.. i uwierz mi, nic sie nie rowna do filmu srebrowego decyzja o sprzedazy cyfry jako aparatu do zdjec BW nie byla podjeta w 2tygodnie..

no ale masz prawo uwazac inaczej.. tym samym mylic sie
    a nie... ja nie zeby Ciebie przekonywac, bo wiem ze ta zmiana to nie bylo widzimisie... analogowego B&W sam nigdy nie przerabialem, ale co to jest zdjecie na papierze wiem, i wiem jaka to frajda.

linki sa po to, zeby pokazac jak mozna osiagnac przyzwoite czarno-bialosci ze zdjec cyfrowych. bez dazenia do przekonania o wyzszosci swiat...
    www albo tez flickr

Komentarz

• Jurek Plieth
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2087

Zamieszczone przez akustyk
      zobacz: http://www.outbackphoto.com/artof_b_w/bw_08/essay.html
      i: http://194.100.88.243/petteri/pont/H...te.html?page=5

wbrew pozorom, mozna dosc dobre rezultaty osiagnac. tyle, ze trzeba przy kazdej fotce chwile spedzic...
      Coś w tym jest, coś w tym jest!
      To co napiszę, to oczywiście dygresja w 100%. Z racji charakteru mojej pracy mam niewątpliwą przyjemność podziwiać co potrafi zrobić obróbka DSP z kompletnie wydawałoby się nieużytecznego sygnału radiolokacyjnego. Toteż mam absolutną pewność, że wygenerowanie "ładnego ziarna" z matrycy w samym korpusie jest tylko kwestią czasu, lub potrzeb. Być może nawet bardziej potrzeb aniżeli czasu, bowiem spróbujmy odpowiedzieć sobie jaki procent użytkowników dSLR stanowią pasjonaci B&W typu Czachy?
      http://plieth.com

Komentarz

• Czacha
        fotograf
        • 2004
        • 4868

zdziwil bys sie.. oj zdziwil.. i to pozytywnie tylko ze tacy ludzie sprzet maja gdzies i nie zagladaja na takie fora gdzie pelno jest onanizmu sprzetowego widziales kiedys na takich forach zoske zije, lene i innych, ktorych foty sa swietne?? bo ja nie..

moim hobby oprocz robienia zdjec, jest rowniez sprzet foto.. no i do tego moja praca stawia takie wymaganie rowniez a ile osob jest ktore skupiaja sie na robieniu zdjec, nie na sprzecie? mnostwo..
        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Follman
          Bywalec
          • 2005
          • 188

Moim odczucie jest taki:Lustro jest o wiele bardziej wymafające nawet od bardzo rozbudowanego kompakta.Ale to tylko moje odczucia.

:
          KLIKNIJ

Komentarz

• ripek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1486

wszystko juz chyba zostalo powiedziane ale moze dorzuce swoje 3 grosze

Wczesniej mialem olka c300 czy jakoś tak - takie 3mpix - pelna automatyka. Jak teraz patrze jak robilem tym fotki to załamka Po prostu point&shoot bez zastanowienia. 350d kupilem nie wiedząc czy fotografia mnie wkręci. Nie wkręciła ... WESSAŁA I NIE CHCE PUŚCIĆ Po pierwszych zdjęciach które wykonałem byłem trochę zaniepokojony (pamiętacie wątek o kitowym kicie? ), ale to skłoniło mnie do zgłębiania tajników fotografii. Wyobraźcie sobie ze jeszcze 3-4 miesiące temu nie miałem pojęcia jak działa przesłona poza faktem że to tam jest i "się kręci"

Teraz aparat do mnie przyrósł i "mam go zawsze przy sobie" - obojętne gdzie pójdę - oprócz libacji ;>

Lustrzanka uczy respectu do zdjęć Fotografia staje się naprawdę przyjemnością. Porównywać lustrzanke to kompakta to jak porównywać kompakt do "aparatu" z komórki (a to i tak nie oddaje różnicy) I nie chodzi tu o porównanie funkcji - tylko poziomu zabawy i dumy kiedy strzeli się naprawde cudowne foto
            Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez ripek
              Porównywać lustrzanke to kompakta to jak porównywać kompakt do "aparatu" z komórki (a to i tak nie oddaje różnicy) I nie chodzi tu o porównanie funkcji - tylko poziomu zabawy i dumy kiedy strzeli się naprawde cudowne foto
              Tak mnie nostalgia wziela bo moja obecna komorka ma 1.3 megapixela - tyle co moj pierwszy kompakt cyfrowy Canon A100... obiektyw rowniez prawie tej samej wielkosci .
              Ciekawe czy uda mi sie tym strzelic podobnie udane foto co A100 :

Komentarz

• Jurek Plieth
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2087

Zamieszczone przez Czacha
                zdziwil bys sie.. oj zdziwil.. i to pozytywnie
                Czacha, wszystkie przyzwoite gazety na świecie mają zdjęcia kolorowe. Komu potrzebna jest więc fotografia B&W na małym obrazku? Tylko takim estetom, którzy prezentują swoje zdjęcia na wystawach, albo onanizują się nimi (w dobrym znaczeniu tego słowa) we własnym gronie.
                I to jest odpowiedź dlaczego jeszcze nie ma porządnego wbudowanego do korpusu narzędzia programowego do konwersji z koloru na B&W "z ziarnem".
                http://plieth.com

Komentarz

Pracuję...