Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
jak juz o spierniczonych fotografiach slubnych
to pamietam takia banalna historie sprzed kilku ladnych lat
pracowalem wtedy w studio fotograficznym gdzie
naczelny fotograf (wtedy moj szef) zrobil piekna pamiatke
w postaci zdiec slubnych pewnemu panu (znanemu pilkarzowi)
pieniadze wzial z gory jak to mial w zwyczaju
po czym po kilkunastu dniach wywolal te fotki
sam sie troche przerazil, wiec umowil sie z klinetem telefonicznie
na odbior fotek na konkretna godzine.
zostawil odbitki i wyszedl zeby nie natkanc sie na tegoz pana
po odbior zdiec klinet przyszedl tak jak sie umowil - punktualnie
co mowil jak zobaczyl siebie i malzonke na tych zdieciach
nie bede cytowac bo dostane bana.
ktotko mowiac byl bardzo zly.
zapytal gdzie jest moj szef, na co ja odpowiedzialem ze nie wiem - nie kalmiac zreszta.
pan wsiadl w samochod i odjechal - jak mi sie wydawalo.
po 2h przyjechal moj szef i ledwo zdarzyl wejsc do studio
pojawil sie pan mlody z nieszczesnych fotografi wraz z kilkoma kolegami.
jak rozmawiali tez bede cytowac, bo to nie ladne byly slowa.
historia skonczyla sie tak - szef mial bardzo brudna marynarke
podeptane buciki, zgniecione okulary i kilka drobnych siniakow
po czym szef siedzial 4 dni w fotoszopie i robil cuda zeby uratowac te fotki
tak powinno byc!!! w kazdym zakladzie foto... spieprzyc komus zdjecie do legitymacji... OK, nie ma sprawy ale spieprzyc zdjecia ze slubu to lekkie przegiecie... no chyba ze ktos planuje kilka slubow...ale generalnie nie ma litosci dla naciagczy...
Takie "coś" się często spotyka w małych miasteczkach i na wsiach,
w większym mieście z takimi zdjęciami się już nie tak łatwo przebić.
Niektórym "fotografom" zbyt dobrze poszło na początku "kariery" kiedy zaczynali fotografować i nie przechodzili etapu w którym trzeba się starać i wykazać aby się sprzedać.
Znam fotografów którzy biorą za sam plener 1200 i wysyłają z młodymi swojego ucznia z 2 klasy zawodowej. Raz mu pokazali gdzie ma stanąć gdzie mają stać młodzi i sprawa załatwiona. Kuzyn mojej Żony dał 2600 zł za videofilmowanie i zdjęcia w studio, fotki były bardzo dobre, ale jak zobaczyłem film to zgroza, nawet twarzy nie można było rozpoznać w kościele (cały czas w jednej pozycji stał operator), lampa im padła jeszczepodczas mszy, a nagrywali kamerką miniaturową taką za 1200 zł.
Ale faktem jest że ludzie nie mają często pojęcia tylko coś tam kiedyś ujrzeli usłyszeli i chcą tak samo. Zdarzają się klienci którzy np. pięć razy pytają czy mogę zrobić część zdjęć w sepii i nic innego ich nie interesuje. A na koniec rozmowy mówi no to super jesteśmy wstępnie zadowoleni bo pytaliśmy w dwóch punktach i tam za zdjęcia w sepii chcą o wiele drożej, nieważne co gdzie ile ważna tylko sepia.
A zapomniałem największy megaLOL o którym słyszałem zdarzył się na ślubie mojego szwagra (wtedy go jeszcze nie znałem), opowiem po krótce tak jak on mi to opowiadał.
A więc ustalił datę Ślubu, ustalił w Kościele z proboszczem mszę, zamówił dobrego fotografa itd. Ale na około dwa miesiące przed Ślubem pojawiły się zapowiedzi w gablocie przed Kościołem i zobaczył że tego samego dnia i o tej samej godzinie miał mieć Ślub jego kolega (ksywka Słonik) z podstawówki. Poprosił kolegę i poszli sprawę wyjaśnić do proboszcza. Okazało się że ten chciał zrobić łączoną mszę na dwa Śluby na raz. Oczywiście się oburzyli i w końcu ksiądz przesunął kolegę z 16, na 17:00.
Słonik oczywiście poinformował wszystkich gości i wynajęte firmy o tej zmianie.
Jednak co się w końcu okazało, w firmie którą wynajął Słonik widać sobie nie zanotowali informacji o zmianie godziny i rozpoczęli zgodnie ze swoim planem nagrywanie i fotografowanie o 16:00, czyli Ślub mojego szwagra.
Krótka msza, trochę życzeń i goście pojechali szybko na salę, wraz ze swoim fotografem, a fotograf i kamerzysta z drugiej firmy się zwinął bo byli wynajęci tylko na Ślub.
Całość wyszła na jaw dopiero kiedy słonik poszedł po swoje zdjęcia i zobaczył na nich mojego szwagra.
Na dodatek ci fachowcy jeszcze ostatecznie chcieli wcisnąć film ze zdjęciami szwagrowi.
(...) lampa im padła jeszczepodczas mszy, a nagrywali kamerką miniaturową taką za 1200 zł. (...)
.
A czy kolega widzial polski film "Wesele"? :wink: Jesli nie to goraco polecam! :-D "Delikatnie" wszystko przerysowane w nim jest ale oddaje ducha realiów polskiego wesela na wsi...
Koszmarne te zdjęcia - mnie najbardziej osłabił montaż w łódce. jak to wszystko oglądam, zmieniłam zdanie na temat moich własanych fotek ślubnych - może i banalne ale przynajmniej dobre technicznie i bez takich cyrków.
Dwa dni temu oglądałam za to fotki ślubne kolegi i wyglądały jak pogrzebowe. Pani fotograf cały czas krzyczała "proszę się nie ruszać! nie mogę złapać ostrości!", zdjęcia z czarnym tłem bo ciemno było a ona nie miała w swoim "studio" żadnej lampy, coś im chyba "grzebała" w PSie przy twarzy bo wyglądają jak figury woskowe, do tego parę zdjęć z rozmyciem i innymi jarmarcznymi efektami. I jeszcze oddając zdjęcia powiedziała, że chyba musi sobie już nowy aparat kupić!!!! A kosztowało to wszystko 750 zł, tylko studio...
Panownie Artyści nie ważne że Wam się nie podoba ważne że się ludziom podoba. A jakie jest nasze społeczeństwo (tak statystycznie) to chyba wszyscy wiemy....a wynik wyborów to chyba najlepiej świadczy....
Jest popyt na taką "twórczość" i nie ma sensu się nabijać...
Panownie Artyści nie ważne że Wam się nie podoba ważne że się ludziom podoba.
Cos w tym jest (powiedzial grabaz potrzasajac trumna)... Zarabiajac fotografia slubna trzeba sie na cos zdecydowac (wrecz za kazdym razem). Czy zdjecia maja 'podobac' sie klientowi (co idzie zbadac pokazujac mu rozne fotografie z roznych slubow), ktory w koncu za robote placi, czy tez maja byc to zdjecia bardziej 'artystyczne'. Idealem bylby klient, ktoremu podobaja sie zdjecia nam odpowiadajace. Trzeba wszak rozstrzygnac kto komu łaskę robi. Klient nam (kasiora), czy my klientowi (masowanie wlasnego ego).
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Reno a robisz Ślubne tą 300? jak się sprawdza w stosunku do ilości zrobionych zdjęć i ile ich już masz zrobionych tym aparatem
Adam, a skąd!!! Miałam na myśli fotki z mojego ślubu, sprzed lat 7
300d miałam na ślubie raz, naturalnie jako gość i przyznaję, że nie poradziłam sobie. Tzn. jak na pierwszy ślub nie było aż tak tragicznie, parę fotek wygląda w miarę przywoicie, ale teraz na pewno trochę inaczej bym to zrobiła.
300d miałam na ślubie raz, naturalnie jako gość i przyznaję, że nie poradziłam sobie. Tzn. jak na pierwszy ślub nie było aż tak tragicznie, parę fotek wygląda w miarę przywoicie, ale teraz na pewno trochę inaczej bym to zrobiła.
Komentarz