Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Zamieszczone przez Janusz Body

Edit: Radzę własny link przeczytać, gdyż całkiem dobrze opisuje istotę Inkwizycji.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Zamieszczone przez mario1275
      tomek nawet kościół katolicki uznał zło jakie niosła ze sobą średniowieczna inkwizycja więc nie wiem dlaczego jej bronisz
      Bronię dlatego, że była to dobra instytucja. A Twoje sformułowanie jest mało precyzyjne. Takie rozumowanie jest wewnętrznie sprzeczne, bo stwierdzasz, że Kościół niósł zło, więc nie ma czemu go bronić w ogóle. Więc czemu instytucje niosącą zło traktujesz za autorytet?

Dla uzupełnienia cytat z obowiązującej chwilowo wikipedii: "Papież Jan Paweł II - w imieniu Kościoła katolickiego przeprosił za wszelkie błędy inkwizycji i inkwizytorów." Za błędy! Nie za zasadę!
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Cała kupa wynalazków antycznych znikneła.
        Ile to wynalazków zniknęło w XX wieku! Nikt już nie używa antycznych pługów, ani średniowiecznych mieczy. Nawet muszkiety wycofano z użycia. Jakiż regres! Nawet wyżymaczek już nie produkują...

Komentarz

• McKane
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2015

tomek nawet kościół katolicki uznał zło jakie niosła ze sobą średniowieczna inkwizycja więc nie wiem dlaczego jej bronisz w systemie rzymskim niewolnikami byli "nierzymianie" w systemie feudalnym niewolnikami byli właściwie wszyscy stanu niższego,
          imperium rzymskie walczyło i podbijało ale nie robiło tego w imieniu Chrystusa
          Hehe to tez jakby herezje ale mam nadzieje ze nie zaplona znow stosy Inkwizycja to pikuś w porownaniu z tym co robili nowożytni europejczycy w amerykach. Jesli to ma byc postep od czasow sredniowiecza to wyglada on nieco kiepsko.

Prawda jest taka ze kazda epoka miala swoje wzloty i upadki. Nie ma epoki ktora da sie jednoznacznie okreslic za lepsza od drugiej.

Ten kawalek o niewolnikach i stanie feudalnym przemilcze bo sorry ale to kompletna bzdura wpajana na lekcjach polskiego i historii o tym jak to Ci biedni chlopi byli ciemiezeni a ten Pan na wlosciach stal nad nimi z batem i kazal im pracowac od switu do zmierzchu.
          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• McKane
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2015

Tak, były nowe, tylko piekielnie mało ich było. Trwał zastój i to spory. Jakiś tam postęp był ale wolny.
            Janusz
            Przykro mi Januszu ale tych wynalazkow bylo bardzo duzo. W swojej ocenie historii pewne rzeczy sa dla Ciebie oczywiste i to co dla ludzi sredniowiecza bylo przelomem i wynalazkiem dla Ciebie nie jest. Czy kolo bezsponowe jest wynalazkiem czy tez nie ? a trojpolowka, ceramika redukcyjna, most pontonowy, bron palna (tak tak bron palna wymyslono i skonstruowano w sredniowiecznej europie). To tylko ulamek tego co powstalo w sredniowieczu a mialo wielki wplyw na caly rozwoj nowozytnego swiata.

Tyle ze dla Ciebie pewnie wynalazkiem jest żarówka, samolot, bocznokołowiec co zreszta mnie nie dziwi bo optyka czlowieka wspolczesnego rzeczy funkcjonujace w tradycjach wsi polskiej traktuje jako wiecznie obecne nie zastanawiajac sie nad faktem iz kiedys powaznym przelomem byl pionowy warsztat tkacki czy tez kolo garncarskie.
            Ostatnio edytowany przez McKane; 371.

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• McKane
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2015

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
              Ile to wynalazków zniknęło w XX wieku! Nikt już nie używa antycznych pługów, ani średniowiecznych mieczy. Nawet muszkiety wycofano z użycia. Jakiż regres! Nawet wyżymaczek już nie produkują...
              I to jest chyba najtrafniejsze zdanie w calej tej dyskusji o ewolucji. Zapomniano niektore wynalazki, siet i kogo to obchodzi skoro czlowiek idzie dalej.
              Zapomniano po to zeby sobie przypomniec po latach ... co z tego najwidoczniej nie byly potrzebne przez ten czas badz zastapione przez cos innego.

A tak do oponentow ... przytoczcie mi (mysle ze moge o to prosic bo sam podalem mase przykladow) te fantastyczne wynalazki antyku o ktorych zapomniano w sredniowieczu a ktore wrocily do uzytku w nowozytnosci ?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

No, maszyna parowa Ale to jest świetny przykład, bo widać, ze została masowa wtedy, gdy pojawił się dopiero inny wynalazek, chyba największy w naszej historii: wolny rynek. Tak więc, jasnym jest, że stosowanie danej technologii wymaga nie tylko wiedzy, ale mnóstwa innych rzeczy wokół (ekonomii, materiałów, chęci, kreatywności ludzkiej)

Komentarz

• McKane
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2015

Tez wlasnie ... sam "wynalazek" to nie wszystko ... to cos musi sie przydac ludziom zeby stanowilo przelom.

To tak jakby napisac ze tak naprawde to awarowie odkryli uran ale w XX wieku dopiero ludzie sobie o tym przypomnieli i skontruowali bombe atomowa. Przejaskrawione i glupie ale podobna sytuacja ma miejsce z prochem i pewnie masa innych rzeczy ktore o tej godzinie mi nie przychodza na mysl.

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    Kpisz sobie a nie rozróżniasz dezaktualizacji i zastąpienia czymś nowszym od zapomnienia i ponownego "odkrycia". Prawie każdy "wynalazek" ma swoją historię:

- powstanie potrzeby
                    - pomysł
                    - pierwsza realizacja
                    - użytkowanie
                    - dezaktualizacja

więc czemu wulgaryzujesz z wyżymaczką?

Janusz

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• mario1275
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 420

Ziemianie to głupi naród - potrzebujemy wojen aby pchać postęp do przodu - nie uważacie?? ciekawe jak długo nie było by np radaru gdyby nie IIWŚ.
                      www.modelownia.pl

Komentarz

• kocis
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 472

A czy znasz jakiś inny "naród" niż Ziemianie?
                        300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• mario1275
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 420

nie ale to nie zmienia faktu że głupi ten naród (to również samokrytyka)
                          www.modelownia.pl

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Ziemianie to głupi naród - potrzebujemy wojen aby pchać postęp do przodu - nie uważacie?? ciekawe jak długo nie było by np radaru gdyby nie IIWŚ.
                            A ja zawsze myślałem, że pomimo wojen pojawia się postęp...

Jakiś nowy naród, kiedy powstał? Przespałem jakieś doniosłe wydarzenie?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Kpisz sobie a nie rozróżniasz dezaktualizacji i zastąpienia czymś nowszym od zapomnienia i ponownego "odkrycia". Prawie każdy "wynalazek" ma swoją historię:

- powstanie potrzeby
                              - pomysł
                              - pierwsza realizacja
                              - użytkowanie
                              - dezaktualizacja

więc czemu wulgaryzujesz z wyżymaczką?
                              Prawie każdy wynalazek ma nieskończenie bardziej skomplikowaną historię. A zapominane na jakiś czas zostają te, które na przykład powstały nim pojawiła się potrzeba albo opłacalność. Niestety moje porównanie to nie kpina, to do Ciebie należy wskazanie, że istniał jakiś wynalazek, który mimo iż był potrzebny i użyteczny (a używanie było opłacalne), został z jakichś powodów zapomniany. Powtarzanie propagandowych sloganów o ciemnocie władz kościelnych nas do tego nie zbliży.

Np. to, że nie latamy załogowo na Księżyc od paru lat to postęp czy regres? Zdezaktualizowała się ta technologia lub wygasła potrzeba, czy ciemne rządy światowe (naród ziemski) nie dostrzegają postępu? Wietrze w tym intrygę Watykanu.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 8623

Zamieszczone przez kocis
                                A czy znasz jakiś inny "naród" niż Ziemianie?
                                Ja znam: Polacy, Rosjanie, Niemcy, Anglicy... Wymieniać dalej?

Komentarz

Pracuję...