Panowie - ja tylko sobie podsłuchuję, ale powiem Wam, że fajny wątek
Dla uwiarygodnienia klimatu powinniście się jeszcze tytułować "waćpan", "acan", "jegomość", czy jak tam w stosownych czasach się mówiło ("cham" chyba też się zalicza, no nie? ;-) ).
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
Tutaj bywa roznie. Kosciol nie zawsze mial az taki wplyw jaki sie mu przypisuje. Ciekawa sprawa jest przypadek kuszy gdyz w roku 1139 przez II sobór laterański wprowadzil zakaz jej używania przeciwko chrześcijanom. Ponieważ jednak zapis odnoszącego się do tego zagadnienia 29 kanonu soborowego ma brzmienie …Artem autem illam mortiferom et Deo odibilem ballistariorum et sagittariorum, adversus christianos et catholicos exerceri de cetero sub anathemate prohibemus… należy raczej sądzić, iż chodzi tu raczej o ogólny zakaz stosowania broni strzelczej (ballistariorum et sagittariorum - czyli tez luku). Podobny charakter ma też prawie dosłowne powtórzenie zakazu przez papieża Innocentego III (1198-1216). I co z tego wyniknelo ... dokladnie nic. To byla tak dobra bron ze nikt sie tymi postanowieniami nie przejal a jej uzywanie mialo powazny wplyw na zmiane strategii i uzbrojenia ochronnego (a jak wiadomo najwiekszym motorem postepu jest wojna).Zamieszczone przez Janusz BodyZupełnie TEGO nie neguję. Określenie "ciemne średniowiecze" odnosi się najpewniej i najpełniej do systemu, który naówczas panował i który eliminował - nawet zwalczał postęp - nazwijmy to ogólnie - intelektualny. Zauważ, że malarstwo z tego okresu jest hmmmm... monotematyczne. Sztuka? Prawie tylko sakralna + trochę tego co lud po kryjomu w domu swoim kobitom bizuterii wyklepał ;-)
Nieco gorzkie jest przeniesienie tego na znacznie nam bliższe czasy....
Janusz
Sztuka sakralna dominowala ale nie tylko w okresie sredniowiecza bo i w pozniejszych tez o wczesniejszych antycznych nie wspominajac. Ale poza nia byly takze inne wytwory ludzkich rak ktore smialo mozna nazwac sztuka ... bizuteria, ozdobne szklo, ceramika, kafle piecowe, ozdobna bron, niesamowicie ozdobne rzedy konskie, materialy (opona z Bayeux chociazby ... a przeciez wcale nie koscielna), ozdobne pancerze, helmy, sztandary, nagrobki, bramy, rzezby (kamienne, drewniane, ceramiczne, bursztynowe), detale architektoniczne i masa innych.
Jesli chodzi o lud i bizuterie ... nie wiem skad to sie wzielo ale to nie lud takie rzeczy produkowal a wlasnie Ci bogaci, kasztelanowie, rycerze, dostojnicy koscielni itd. Lud byl jak wszedzie biedny i nosil sie skromnie (co nie oznacza ze nie ozdobnie)Ostatnio edytowany przez McKane; 371.http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
-
-
A wiec Waćpanie, dobrze to swiadczy o Panu, iż na wiedzę inszą niźli technicza Waszmość otwarty masz umysł.Zamieszczone przez muflonPanowie - ja tylko sobie podsłuchuję, ale powiem Wam, że fajny wątek
Dla uwiarygodnienia klimatu powinniście się jeszcze tytułować "waćpan", "acan", "jegomość", czy jak tam w stosownych czasach się mówiło ("cham" chyba też się zalicza, no nie? ;-) ).
Oby Polska nasza i Szwajcary po wielokroć takimi ludźmi obdarzona była
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
-
Wysoka kultura ustami Twemi mówi, waćpanie.Zamieszczone przez Tomasz GolinskiJanusz Body, widać, że historii uczyli Cię w czasach marksizmu stosowanego.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Ignorant i tu się ujawnię, z wykształcenia jestem historykiem - mediewistą (praca z dyplomatyki średniowiecznej). Tą głupią i przy okazji napastliwą odpowiedzią obnażyłeś swoją ignorancję, a ten stek bzdur później świadczy, że wiedzę o średniowieczu posiadasz z internetu. Nie wnikam już, że fundamentalna praca Le Goffa poświęcona kulturze średniowiecza jest Ci obca, podejrzewam, że nie czytałeś również nigdy wspomnianego Świeżawskiego, ani Tatarkiewicza.Zamieszczone przez Janusz BodyJezuuuuuuuuu...... ależ niewiedza. (Używam Twojego sposobu duskutowania)
Większość historyków przyjmuje, że średniowiecze to okres między końcem Cesarstwa Zachodniego w 476 roku a upadkiem Konstantynopola w 1453 roku.
Sir Francis Bacon żył 1561-1626 to jest PO okresie średniowiecza. To człowiek klasyfikowany jako NOWOŻYTNY :-P
Szczerze to myślałem, że wymienisz Majmonidesa co mogłoby byc dyskusyjne.
Janusz
Roger Bacon ignorancie!!! i Jezusa tu nie wzywaj. Anglik, urodzony ok. 1210 r. W XIII wieku głosił, że doświadczenie powinno być podstawowym źródłem wiodącym do osiągniecia pewności naukowej. Te empirystyczne podejście w dziedzinie metodologii spowodowało, że Bacon wyprzedził o kilka stuleci swoją epokę. Ponieważ pojęcie szkoły oxfordzkiej też nie jest pewnie Ci znane, tematu nie będę dalej drążył. Siądź w końcu człowieku na tyłku i przeczytaj jakąś naukową książkę w temacie w którym się cały czas wypowiadasz.
Timeo hominem unius libri
??:
Ostatnio edytowany przez gazwx; 3838.Komentarz
-
Ło jezu gazwx daj spokoj. Wez no przeedytuj tego posta bo to tylko dyskusja na temat sredniowiecza a nie walka na smierc i zycie. Ja jako jeden z dyskutantow nie czulem sie obrazony to tym bardziej Ty nie powinienes. Nie kazdy powinien znac sie na historii tak samo jak na aparatach. Jak ktos powie ze canon 300D ma czas synchronizacji migawki 1/16000 to nikt go tak nie wyzwie wiec tym bardziej w takim watku powinnismy zachowac spokoj. Szacunek nalezy sie kazdemu ale moim skromnym zdaniem Januszowi ktory jakby nie bylo ma te 50 wiosen na karku w szczegolnosci.Ostatnio edytowany przez McKane; 371.http://www.bykom-stop.avx.pl/
Komentarz
-
-
Naukową? Na mózg jeszcze nie upadłem. Dokładniej to upadłem dużo lat temu i sporo się ich naczytałem. Głównie technicznych chociaż filozofie to akurat też musiałem - wymóg był taki. Domyśl się kiedy i po co. Trochę z tego wyrosłem i wcale nie żałuję.Zamieszczone przez gazwx..... Siądź w końcu człowieku na tyłku i przeczytaj jakąś naukową książkę w temacie w którym się cały czas wypowiadasz.
Timeo hominem unius libri
??:
Takie postawy jak Twoja zniechęcają do jakichkolwiek dyskusji. Cywilizacyjnie przynależysz do swojej ukochanej epoki. Pozostań tam.
Janusz
Janusz,
-
filozofię? chyba marksistowską, co wynika z ducha Twoich wypowiedzi. To zniechęcenie jest jak najbardziej słuszne. Jak dyskutować w materii, o której nie ma się zielonego pojęcia.Komentarz
-
Tyle ze to nie tlumaczy braku kultury i umiejetnosci dyskusji na poziomie, a te elementy nie sa Twoja najmocniejsza strona niestetyZamieszczone przez gazwx„Mądrość nie z wiekiem przychodzi, a prawość nie tylko starcom jest znana” (Hi 32, 9)
A szkoda biorac pod uwage jak zacna widownie zebral ten watek
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Komentarz
-
Marksistowską powiadasz? To była taka? Widać dla Ciebie (zapewne nie tylko dla Ciebie) wszyscy, którzy ukończyli studia w "tamtej epoce" nadają się do gazu. Mocno tkwisz w tym średniowieczu. A już McKane prawie mnie przekonał, że nie takie ono straszne. Miałem nawet pewną przyjemność czytając to co McKane pisał. Szkoda mi trochę dalszego ciągu tej dyskusji, którą byłeś uprzejmy mocno popsuć.Zamieszczone przez gazwxfilozofię? chyba marksistowską, co wynika z ducha Twoich wypowiedzi. To zniechęcenie jest jak najbardziej słuszne. Jak dyskutować w materii, o której nie ma się zielonego pojęcia.
Jakbyś nie wiedział to forum zrzesza ludzi zainteresowanych FOTO-cośtam a nie mediewistów. Klerykałów też nie.
Dla mnie EOT
Janusz
Janusz,
-
a tak fajnie było ...gazwx opinię można mieć nawet nie mając zielonego pojęcia o temacie a jeśliś tak uczony to może powinieneś użyć bardziej naukowych metod aby oświecić tą ciemnotę którą zdaję się też ja reprezentwać. Nie rzucaj tu proszę tytułami naukowymi w taki sposób jaki to zrobiłeś bo uwłacza to ich powadze
Komentarz
-
A komuchów?Zamieszczone przez Janusz BodyJakbyś nie wiedział to forum zrzesza ludzi zainteresowanych FOTO-cośtam a nie mediewistów. Klerykałów też nie.
Żydów?
Pedałów?
Lekarzy?
Masarzy?
Kierowców zawodowych?
Nauczycieli?
Które jeszcze zawody i kierunki w wykształceniu są zabronione?
Bo nie wiem, czy mogę się jeszcze tu wypowiadać...is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...Komentarz
-
A było tak fajnie.. Ja najchętniej bym to wszystko uciął od posta #63.. tylko mnie znowu wyklną, że cenzura, soft moderacja, psia mać...
Komentarz
Komentarz