X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aknoimak

Chomsky a jak będzie z kliszami? Boję się że znikną albo będą niesamowicie drogie? Kodak też coś wspomina o zaprzestaniu produkcji. Dla mnie najważniejsze są klisze Fuji i Ilforda. Mam nadzieję że jeszcze je dostanę za 2 czy 3 lata, bo na wcześniejszy jakikolwiek sprzęt cyfrowy to mi się nie zanosi. Zresztą może wygram dzisiaj w toto lotka to się okaże. No wtedy to bym porządził od razu zakup analoga Eosa 3 i 5D do tego kilka L-ek i skaner bębnowy do klisz i dużo, dużo kopalnię klisz
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Odkąd zacząłem robić skany na porządnym skanerze dedykowanym do 35mm, to przeszła mi ochota na 5D (na którego byłem napalony jak dziki ).[/QUOTE]

Jeśli można zapytać jaki to skaner- model i ile kosztuje. Bo może nie tylko bębnowe dają dobre rezultaty i są jakieś płaskie w miarę nie drogie. Cieszę się natomiast że nie uległem pokusie i nie sprzedałem swojego analoga bo od roku żona mi mówi:"Weź go sprzedaj a jak uzbieramy to kupisz cyfrę". Żona mi się zdigitalizowała .Lubi od razu widzieć co cyka.
    Ostatnio edytowany przez Gość; 10485. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• thorin
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1990

mysle ze tyle co dostalbys za tego analoga, to ledwo by na dobra karte CF starczylo, wiec chyba nie oplaca sie sprzedawac

O kondycje fuji i ilforda bym sie nie martwil, nie ma zadnych zwiastunow upadku tych firm wrecz przeciwnie, w zeszlym roku (albo dwa lata temu ?) fuji wykupilo linie produkcyjna AGFY, a Ilford wprowadzil niedawno na rynek ponownie materialy do fotografii IR i filmy barwnikowe.

Szkoda ze kodak juz nie gra na analogowym rynku tak jak jeszcze ze dwa lata temu wstecz, strasznie mi brakuje faktury papieru kodakowskiego RC ;/

Komentarz

• RNz
        Uzależniony
        • 2007
        • 708

Myślę, że jedno i drugie ma swoje zastosowania. Cyfra jest wygodniejsza, szybsza w obróbce. Cykasz i zaraz możesz zobaczyć co z tego wyszło, wysłać komuś, wydrukować, w końcu możesz poprawić, jeżeli nie jesteś zadowolony.
        Jednak do zdjęć b&w wolę analoga, dlatego go nie sprzedaję.

Komentarz

• Bagnet007
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1344

Zamieszczone przez aknoimak
          Jeśli można zapytać jaki to skaner- model i ile kosztuje. Bo może nie tylko bębnowe dają dobre rezultaty i są jakieś płaskie w miarę nie drogie.
          Jest to Nikon LS-5000 ED. Cena ~5000zł, jak by nie patrzeć taniej niż 5D Skanuje u QBY i mogę go szczerze polecić (dzięki temu polecaniu mam 10% zniżki ). Gdybym miał nadmiar pieniędzy to na pewno bym go kupił.
          Analog rulez, jednak brakuje mi jakiejś zwykłej małpki, takiej do pstrykania ile wlezie.

Komentarz

• thorin
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1990

Zamieszczone przez Bagnet007
            Analog rulez, jednak brakuje mi jakiejś zwykłej małpki, takiej do pstrykania ile wlezie.
            polecam jest taka jedna, nawet niezle sie spisuje, sam uzywam od dluzszego czasu, 350d sie nazywa

Komentarz

• Bagnet007
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1344

Zamieszczone przez thorin
              polecam jest taka jedna, nawet niezle sie spisuje, sam uzywam od dluzszego czasu, 350d sie nazywa
              Myślę o takiej małej co do kieszeni wejdzie. Może masz na myśli tą wersję

Komentarz

• RNz
                Uzależniony
                • 2007
                • 708

ciekawe czy coś widać przez wizjer?

Komentarz

• an_zak
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 427

pewnie niewiele mniej niż przez wersję pełnowymiarową ;-)

Komentarz

• aknoimak

To chyba jakiś aparacik szpiegowski

Komentarz

• Rykala

Hmm teraz rozumiem dlaczego wszyscy powtarzają że 350D bez gripa nie ma jak chwycić ;P

Komentarz

• chomsky
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 485

Fajniutkie to male cos, jeszcze gdyby to bylo malutkie A1 albo OM4.
                        O filmy to bym sie nie martwil. Chetnych do zakupu na calym swiecie nie brakuje. To i producenci sie znajda.
                        czesc.Ch.
                        Analog ma "dusze".

Komentarz

• Kubaman
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4709

Miałem wczoraj dużą przyjemność być na wykładzie/prelekcji z Tomaszem Tomaszewskim. Zapytany o jakość zdjęć z cyfry kontra jakość zdjęć z analoga powiedział wprost, że dzisiaj analog przegrywa jakością obrazu z najlepszymi aparatami cyfrowymi. Że to widać gołym okiem i od razu, jeśli się stosuje dobre dostosowane do cyfry szkła. Tomaszewski jest jak dla mnie prawdziwym facetem w fotografii.

Nieco gorąco ale i bardzo śmiesznie się zrobiło, gdy ktoś z sali powiedział, że widzi znaczącą różnicę pomiędzy swoimi zdjęciami z analogowego Nikona, a zdjęciami z cyfrowego Nikona na korzyść tego pierwszego. Tomaszewski powtórzył to pytanie przez mikrofon, a następnie poradził, aby pytający poszedł natychmiast do lombardu i oddał swojego cyfrowego Nikona, po czym niezwłocznie kupił cyfrowego Canona
                          W cyfrze też jest duży rozrzut jakości.
                          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• RNz
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 708

Zamieszczone przez Kubaman
                            ...a następnie poradził, aby pytający poszedł natychmiast do lombardu i oddał swojego cyfrowego Nikona, po czym niezwłocznie kupił cyfrowego Canona
                            i dla takich chwil warto żyć :-)

Komentarz

• chomsky
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 485

"Z najlepszymi aparatami cyfrowymi" + "dobre dostosowane do cyfry szkla". Ile to razem 20 tys. zl, czy wiecej. Mam to w body za 100 zl + 1,8/50 FD + film za 10.
                              Czesc.Ch.
                              Analog ma "dusze".

Komentarz

• aknoimak

Zamieszczone przez Kubaman
                                Miałem wczoraj dużą przyjemność być na wykładzie/prelekcji z Tomaszem Tomaszewskim. Zapytany o jakość zdjęć z cyfry kontra jakość zdjęć z analoga powiedział wprost, że dzisiaj analog przegrywa jakością obrazu z najlepszymi aparatami cyfrowymi. Że to widać gołym okiem i od razu, jeśli się stosuje dobre dostosowane do cyfry szkła. Tomaszewski jest jak dla mnie prawdziwym facetem w fotografii.

Nieco gorąco ale i bardzo śmiesznie się zrobiło, gdy ktoś z sali powiedział, że widzi znaczącą różnicę pomiędzy swoimi zdjęciami z analogowego Nikona, a zdjęciami z cyfrowego Nikona na korzyść tego pierwszego. Tomaszewski powtórzył to pytanie przez mikrofon, a następnie poradził, aby pytający poszedł natychmiast do lombardu i oddał swojego cyfrowego Nikona, po czym niezwłocznie kupił cyfrowego Canona
                                W cyfrze też jest duży rozrzut jakości.
                                To znaczy że mowa tu o cyfrówkach przewyższających anlogi.Tylko jakie modele czy Eos 5D czy dopiero Eos1DsMarkII wart ok.26000.:-( Jeśli tylko ten ostatni przewyższa analogii pod względem jakości zdjęć to mogę zapomnieć o zakupie cyfry lepszej od analoga na 10 albo i więcej lat, bo kiedy takie cyfrówki będą kosztować ok.2000zł.

Komentarz

Pracuję...