Zamieszczone przez Cichy
X
-
-
Fragment pierwszego postuZamieszczone przez Cichyzgłaszam problem - nie mogę wysłać zamówienia, bo nie wiem, skąd wziąć numer użytkownika i formularz bez tego nie chce przejść..
Zamieszczone przez KuchateKNumer uzytkownika można odczytać klikając w nazwę swojego Nick'a na forum a nastepnie "Zobacz publiczny profil". W adresie podany jest numer, np. http://canon-board.info/member.php?u=1338 czyli uzytkownik ma numer 1338. Ten numer znajduje sie na ID (i zakodowany jest w kodzie paskowym
)....Komentarz
-
-
-
Przetwarzanie danych osobowych
W formularzu zamówienia natknąłem się na konieczność wyrazenia zgody na przetwarzanie danych osobowych.
W świetle prawa (Art.7 Ustawy) przetwarzanie danych to m.in. udostępnianie zgromadzonych danych http://www.giodo.gov.pl/data/filemanager_pl/473.pdf, innym podmiotom, czyli ni mniej ni więcej oznaczałoby to zgodę na ich np.przyszłą odsprzedaż firmom zainteresowanym posiadaniem danych adresowych ludzi interesujących się fotografią.
Od lat alergicznie reaguję na takie propozycje (często, tak jak na tym formularzu-"nie do odrzucenia") po tym, jak po podpisaniu takiej klauzuli w jakimś centrum ogrodniczym przy okazji składania zamówienia, przez kolejny rok moja skrzynka pocztowa była zaśmiecana ofertami nie tylko ogrodniczymi, ale od kosmetyków, przez patelnie i garnki do samochodów włącznie. Kilka miesięcy zabrało mi dotarcie do kolejnych posiadaczy moich danych(którzy, a jakże(!) odsprzedali je "w łańcuszku" dalej), żądanie ich wykasowania, żądanie informacji komu je udostępnili itd.itd. Były przypadki,że musiałem wręcz grozić skierowaniem sprawy do GIODO.
Nie podejrzewając kolegów, autorów formularza zamówienia o takie zamiary, chciałbym sugerować, aby do klauzuli o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych dodali jedno zdanie, że "dane osobowe wykorzystane będą wyłącznie do celów realizacji zamówienia i nie będą przedmiotem odsprzedaży".
Myślę, że jest to rozsądna propozycja, a wynikająca z życiowego doświadczenia. Jednocześnie zachęcam wszystkich forumowiczów do zapoznania się z ustawą.
Po swoich doświadczeniach (były to dla mnie również koszty), nie wyrażam nikomu zgody na przetwarzanie moich danych osobowych. Nawet jeśli jest to wydrukowane na standardowych formularzach np.w banku, uzależniając swój podpis od naniesienia zdania, o którym wyżej. Często robię zresztą to odręcznie, gdy nie ma pola wyboru, lub możliwości skreślenia wyrażam/nie wyrażam zgody.Komentarz
-
a ja mam inny problem
chciałbym zamówić identyfikator z innego loginu na forum - zarejestrowałem kolege ktory jest maniakiem canona zwanego skąd inąd anal
(analogowy - dla nie wtajemniczonych w pewien wątek)
chce mu zrobić niespodzianke (to dobry kolega ;-) ) i zamówić mu identyfikator z jego loginem i jego imieniem i nazwiskiem.
wszystko byłoby dobrze tylko nie potrafie sie wylogowac z forum i zalogować na drugi login
klikam wyloguj sie u gory i potwierdzam ze na pewno sie chce wylogowac
potem mam opcje przejsc do strony ostatnio ogladanej lub do glownej strony forum
cokolwiek nie klikne dostaje error 404 i w pasku adresu strony to:
http://www.canon-board.info/$vboptions[forumhome].php?$session[sessionurl]
ktos moze pomóc?
pzdr
pst
Komentarz
-
DopisaneZamieszczone przez dixi2006"dane osobowe wykorzystane będą wyłącznie do celów realizacji zamówienia i nie będą przedmiotem odsprzedaży".
Mozesz sie teraz pod tym podpisac 
Oczywiscie wszystkich, ktorzy wypelnili formularz wczesniej tez to dotyczy.
Nie musisz sie w tym celu przelogowywac. Wpisz tylko jego dane. Numer uzytkownika mozesz sprawdzic kazdemu w ten sam sposob. Jego nick'a z pewnoscia znajdziesz na liscie uzytkownikow.Zamieszczone przez psta ja mam inny problem
chciałbym zamówić identyfikator z innego loginu na forum
To akurat nie jest dziwne. Forum dziala w oparciu o sesje kazdego uzytkownika. Wylogowywujac sie konczysz swoja sesje, wiec dla serwera jestes juz inna anonimowa osoba i to co ogladales ostatnio przed wylogowaniem juz nie jest dla CiebieZamieszczone przez pstwszystko byłoby dobrze tylko nie potrafie sie wylogowac z forum i zalogować na drugi login
potem mam opcje przejsc do strony ostatnio ogladanej lub do glownej strony forum
...Komentarz
-
kuchatku
na pomysl z ta lista uzytkownikow wpadlem po tym jak napisalem posta i jeszcze zdążyłem przed kościołem (18:00) wysłać formularz
ale dzięki za rade
co do błędu 404 to powinienem moc worcic na glowna strone jako nie zalogowany uzytkownik jednak zaznaczylem opcje 'loguj przy kazdej wizycie' stad brak mozliwosc loginu jako inny user
my bad
^^blink blink
poszło!
-
a wystarczy wejsc do formularza i tam wszystko czarno na bialym (szarym konkretnie;-) )Zamieszczone przez lukasmasterA przpraszam że spytam, ale nigdzie tego nie znalazłem - ile takie cudeńka kosztują??
Komentarz
-
Sprobuj wyczyscic ciasteczka.Zamieszczone przez pstwszystko byłoby dobrze tylko nie potrafie sie wylogowac z forum i zalogować na drugi login
ktos moze pomóc?Komentarz
-
No to ostatnie pytanie: pieniądze wpłaca się od razu po wysłaniu formularza czy jak się skończy tura?
Sory za może naiwne pytanie ale nowy jestem to się nie znam
Komentarz
-
po wysłaniu formularza..Zamieszczone przez KuchateK
FAQ
Tura bedzie trwala do czasu, az liczba zlozonych i zaplaconych zamowien na gadzety pozwoli na realizacje zamowien w firmach je wykonujacych.Komentarz
-
-
Komentarz