X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pyciu
    Bywalec
    • 2005
    • 119

James Nachtwey, Poland 1990

no comment.

ps.
    no może poza jednym - nie używa polara ;-)

pzdt.
    Ostatnio edytowany przez pyciu; 2683.
    Canon 30D | EF-S 18-55/3.5-5.6 | EF 70-210/3.5-4.5 | EF 50/1.8 | EF 100/2.8 | EF 24-105/4.0 IS | Metz 54-MZ4
    album-foto.pl | plfoto

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

Myszoor, to tylko i wylacznie Twoj poglad z ktorym totalnie sie nie zgadzam.
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Diodak
        Uzależniony
        • 2005
        • 696

Film oglądałem juz trzeci raz... za każdym razem jakoś na nowo go przeżywam. Nie zgodze się z opinią że Nachtwey jest cynikiem czy wampirem i ma zimne serce. To że ryzykuje może jest niezbyt mądre, ale każdy obiera sobie w życiu cel i go realizuje chociaż takich którzy poświęcili by swoje życie jest mało bo i sytuacje obecnie do tego nie zmuszają. Nie jest przejawem pychy myśleć że taka praca jest ważna i ma misję... bo ma. W filmie był komentaż że sami ludzie do których przychodzi Nachtwey akceptują jego obecność, a zdjęcia są głosem poszkodowanych na świecie i z tym trudno się nie zgodzić. Jeśli ktoś uważa że na niego nie działają takie zdjęcia to nie jest już człowiekiem. Na Nachtweya działają, ale zachowuje trzeźwość umysłu... zupełnie jak praca hirurga który musi w spokoju bez emocji operować chociaż wie że czyjeś życie leży w jego rękach.

Dla zaintersowanych polską wersja DVD powiem że nagrywałem samą ścieżkę dzwiekową bo myślałem że film może będzie tylko skrócony. Okazało się że jest to zupełnie inaczej zmontowane niż wersja DVD, pocięte wstawki i zupełny mix. W wersji TV skracano prawie każdy wątek co pare minut. Jest dużo cięcia i klejenia, jak będę miał chwilę czasu to się pobawię i spróbuję dopasowac do wersji DVD, a jak nie to zrobi się napisy z tego co mówili i też będzie dobrze .
        EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Z drugiej strony to wlasnie dzieki takim jak Nachtwey swiat obecnie wyglada jak wyglada, mamy cala zawieruche dookolaterrorystyczna i caly ten terroryzm. Gdyby nie dziennikarska pogon za sensacja caly ten syf nie mial by sensu.
          ...

Komentarz

• Diodak
            Uzależniony
            • 2005
            • 696

Jakby nie pogoń fotografów to byśmy dalej myśleli że to co jest u nas złego to już gorzej być nie może. I by się zjadało pół chleba a drugie pół od kosza bo "nie jestem głodny"... nie jedna osoba popatrzy na te zdjęcia i już nie zmarnuje chleba - ktoś tam umiera bo nie zjadł kromki od tygodnia.

A to że nagłaśnia się wojny a terroryści chcą rozgłosu i robia wieksze akcje to inna sprawa.... Nachtwey fotografuje głód i biedę, a wojnę tylko w pewnej części. Ważne że czuje taką potrzebę, większość z nas wolałoby fotografować piękne kobiety niż rozkładające się ciała.
            EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez KuchateK
              Z drugiej strony to wlasnie dzieki takim jak Nachtwey swiat obecnie wyglada jak wyglada, mamy cala zawieruche dookolaterrorystyczna i caly ten terroryzm. Gdyby nie dziennikarska pogon za sensacja caly ten syf nie mial by sensu.
              Ja myślę, że to bardziej jest sprawa netu i telewizji. Mam wrażenie, że największą siłą tego gościa jest jego osobista szczerość i skromność. Zupełnie nie odbieram jego pracy jako pogoń za sensacją w przeciwieństwie do niektórych korporacji medialnych. Zresztą dowodem na to jest reakcja ludzi których fotografuje. Najbardziej w pamięć wryły mi się nie zdjęcia wojenne ale ta rodzina na torach.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• McKane
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2015

Zamieszczone przez KuchateK
                Calosc jet mocno niejednoznaczna. Z jednej strony chcemy wiedziec ... bo ludzie lubia ogladac sprawozdania z wojen, katastrof itd. Tego typu zdjecia przyczyniaja sie do otwierania oczu tym osobom ktore nie maja pojecia gdzie jest Afryka (czy inne zakatki) i co tam sie dzieje.

Ale jak sie patrzy na zachowanie niektorych fotografow to rodzi sie pytanie czy aby nie przedkladaja oni swojej pracy nad czlowieczenstwo. Z kilku przykladow najglosniejszych mozna wymienic smierc Diany lub zachowanie Kevina Cartera (dla nieznajacych tematu http://doza.o2.pl/?s=4097&t=7045 - podobniez cala akcja trwala kilka h a on czekal na dogodny kadr i zachowanie ptaka)
                http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• fredi
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 153

Zamieszczone przez Myszoor
                  a jak ja widzimy to ogladamy i też mamy w dupie cisząc sie że to nie u nas za płotem, ale w jakiejś nibylandii.
                  Ja widze roznice miedzy wiedza a niewiedza. Jezeli ktos ja ingoruje, to nie znaczy ze ktos inny musi postapic tak samo. Zreszta sama wiedza jest dla mnie wartoscia, na tym opiera sie moja cywilizacja, i nie zaprzestanie do niej dazyc dopoki nie szczeznie Twierdzenie jakoby rozeznanie w cierpieniach innych nic nie znaczylo jest nieprawdziwe. To ze nie wszytkich ono rusza i niewielu zaangazuje sie w sprawe, nie ma wiekszego znaczenia.

Komentarz

• zanussi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1696

Zamieszczone przez fredi
                    To ze nie wszytkich ono rusza i niewielu zaangazuje sie w sprawe, nie ma wiekszego znaczenia.
                    ...ruch skrzydeł małego motylka na jednej półkuli Ziemi może doprowadzić do lawiny na półkuli drugiej......
                    Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Zamieszczone przez zanussi
                      ...ruch skrzydeł małego motylka na jednej półkuli Ziemi może doprowadzić do lawiny na półkuli drugiej......
                      A bez metafor.....
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• zanussi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1696

jedno małe zdjęcie - nawet autorstwa każdego z nas - może zmienić drugiego człowieka i zmienić los jego i przyszłość jego a jeśli jego to i naszą.... i Ziemi i kosmosu - wszystkiego.
                        Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• DoMiNiQuE
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3548

Zamieszczone przez zanussi
                          jedno małe zdjęcie - nawet autorstwa każdego z nas - może zmienić drugiego człowieka i zmienić los jego i przyszłość jego a jeśli jego to i naszą.... i Ziemi i kosmosu - wszystkiego.
                          Zabrzmialo to jak z jakies broszurki jehowych

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Zamieszczone przez McKane
                            Ale jak sie patrzy na zachowanie niektorych fotografow to rodzi sie pytanie czy aby nie przedkladaja oni swojej pracy nad czlowieczenstwo. Z kilku przykladow najglosniejszych mozna wymienic smierc Diany lub zachowanie Kevina Cartera (dla nieznajacych tematu http://doza.o2.pl/?s=4097&t=7045 - podobniez cala akcja trwala kilka h a on czekal na dogodny kadr i zachowanie ptaka)
                            Ja już po raz nie wiem który przypomnę znacznie bardziej wyrazisty przykład: http://serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35127,591230.html
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• McKane
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2015

Zamieszczone przez muflon
                              Ja już po raz nie wiem który przypomnę znacznie bardziej wyrazisty przykład: http://serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35127,591230.html
                              Tez chcialem to dodac ale nie mialem linka

Z tym ze w tym wypadku facet nie zyje i w zwiazku z tym ma w dupie czy go ktos fotografuje czy nie.

W przypadku Cartera dziewczynka zyla i probowala sie doczolgac do punktu w ktorym rozdawano zywnosc. Normalny czlowiek (i fotograf zarazem) moim zdaniem robi zdjecie zycia i zanosi to dziecko w miejsce gdzie udziela mu pomocy. Carter natomiast czeka kilka h az ptak rozlozy skrzydla po czym idzie pod drzewo poplakac i zostawia to dziecko na pastwe losu. Nie dziwne ze sie potem zagazował ... ja tez z taka swiadomoscia nie moglbym zyc (a przypuszczam ze takich akcji to on mial w swoim zyciu wiele)
                              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• muflon
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 6763

Zamieszczone przez McKane
                                W przypadku Cartera dziewczynka zyla i probowala sie doczolgac do punktu w ktorym rozdawano zywnosc.
                                O w morde , dopiero teraz kliknalem na linka, wczesniej zmylilo mnie slowo 'ptak'. No fakt, to zdjecie bije na glowe "pieciu wspanialych" stojacych jak sepy nad padlina...
                                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...