X
-
-
Jak ty uważam referendum, niezależnie od zasięgu, za zły pomysł.
Ale nie zgadzam się z twoją argumentacją. Droga jest ogólnopolska, TIRy rozjeżdżają nas w ogólnopolskim interesie, ale to my siedzimy w tym TIRowisku, więc nasza obrona przed tym stanem rzeczy jest chyba jak najbardziej naturalna. Z drugiej strony rozumiem, że sami nie możemy zdecydować o ewentualnym ryzyku związanym z budową. Klasyczny konflikt interesów. My nie mamy prawa decydowac o Rospudzie, ale czy Wy macie prawo zadecydować, żeby pod moimi oknami przejeżdżało codziennie kilka tysiecy TIRów ? Dlatego jestem zdecydowanym przeciwnikiem referendum co wyraziłem już wcześniej, a powody i moje podejrzenia z tym związane można znaleźć w poprzednich postach.Pozdrawiam
Marek/BiperekKomentarz
-
No ale protest nie dotyczy zaprzestania budowy obwodnicy tylko zmiany miejsca, w ktorym ma przebiegac.
Jesli Cie to pocieszy to moje miasto tez jest przelotowe i TIRy sa u nas zmora. Nie jestescie sami
Komentarz
-
Pociesz się , że w Warszawie poziom natężenia hałasu, spalin, jest daleko większy niż w Augustowie. Zato poziom kultury kierowców pewnie daleko niższy niż w Augustowie.Jak ty uważam referendum, niezależnie od zasięgu, za zły pomysł.
Ale nie zgadzam się z twoją argumentacją. Droga jest ogólnopolska, TIRy rozjeżdżają nas w ogólnopolskim interesie, ale to my siedzimy w tym TIRowisku, więc nasza obrona przed tym stanem rzeczy jest chyba jak najbardziej naturalna. Z drugiej strony rozumiem, że sami nie możemy zdecydować o ewentualnym ryzyku związanym z budową. Klasyczny konflikt interesów. My nie mamy prawa decydowac o Rospudzie, ale czy Wy macie prawo zadecydować, żeby pod moimi oknami przejeżdżało codziennie kilka tysiecy TIRów ? Dlatego jestem zdecydowanym przeciwnikiem referendum co wyraziłem już wcześniej, a powody i moje podejrzenia z tym związane można znaleźć w poprzednich postach.
Wiesz jaka to ulga wyjechać stąd , pobyć w ciszy rozkoszować się przyrodą ?
Urodziłem się w Warszawie, ale wychowałem na Kurpiach skąd pochodzą moi rodzice. To stamtąd mam zamiłowanie do wszystkiego czego mi tak brakuje w mieście czyli do czystej rzeki , lasów .......EOS 400D , EF 400/5.6 L USMKomentarz
-
Referendum nie rozwiąże, a tylko zaogni sprawę. Tu zgadzam się z Wałęsą, że jest to tylko gra Kaczorów na uzyskanie poklasku.
Zastanawiam się, dlaczego GW w tak tendencyjny sposób redaguje i zestawia informacje operując przy tym półprawdami. KE nie wszczęła dotąd postępowania karnego przeciwko Polsce, a jedynie zażądała dodatkowych wyjaśnień. To zupełnie inna sytuacja względem tej, którą przedstawiają czytelnikom.Ostatnio edytowany przez Pogonus; 8902.Komentarz
-
"Rzeczniczka Komisji Europejskiej Barbara Helfferich powiedziała, że Bruksela nie ma nic przeciwko referendum w Polsce. Jeśli polski rząd chce zorganizować referendum, w porządku, nie wypowiadamy się w tej sprawie. W żadnym wypadku nie zmienia to naszego stanowiska. Kontynuujemy nasze postępowanie karne, dopóki Polska nie wyjaśni wszystkich wątpliwości i nie dostarczy dodatkowych informacji - dodała rzeczniczka.
Komisja Europejska narzeka, że nie dostała szczegółów dotyczących budowy i danych o wymaganych kompensacjach. Dlatego Bruksela nadal uważa, że budowa obwodnicy jest złamaniem unijnego prawa, bo doprowadzi do zniszczenia cennych przyrodniczo terenów chronionych.
Poza tym Komisja domaga się natychmiastowego wstrzymania prac, do czasu wyjaśnienia sprawy. Jeśli Polska tego nie zrobi, to już w marcu może być pozwana przed unijny trybunał. W przypadku stwierdzenia złamania prawa, sędziowie mogą zasądzić wysokie kary."EOS 400D , EF 400/5.6 L USMKomentarz
-
Wyjaśniła się sprawa własności działki, którą kupili ekolodzy. Gdy ją kupowali w księdze wieczystej była już adnotacja, że działka jest w trakcie procesu wywłaszczania z przeznaczeniem pod budowę drogi. Tak więc nie mają już argumetntu na to, że inwestor nie wywiązał się z obowiązujących procedur.Ostatnio edytowany przez Biperek; 9134.Pozdrawiam
Marek/BiperekKomentarz
-
27 grudnia 2006 roku Rzecznik Praw Obywatelskich stwierdził, że budowa obwodnicy Augustowa łamie prawo Polskie i Wspólnotowe, a także jest sprzeczna z Konstytucją RP
Link do pełnego pisma w pdf:
EOS 400D , EF 400/5.6 L USMKomentarz
-
Nie mam ochoty komentować Waszych wypowiedzi. Mam wrażenie, że o to chodzi aby Polacy sami się potopili w kłótniach jak buldożery w bagnie Rospudy. Przepychacie się i odeszliście od tematu.
A ja z uporem maniaka "TIRy na tory!!!"
Plus jeszcze jedna propozycja: nie estakada przez miasto ale most jednoprzęsłowy nad Rospudą. Nad drzewami - to byłby widok !!!
Komentarz
-
Ale nie nazywaj ich ekologami, dobra?Mamy juz odpowiedz ekologow na pomysl premiera
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos....html?skad=rss
Wczoraj sobie spacerowałem piotrkowską, i też jakaś gromada dzieciaków z transparentem o torach i rospudzie stała po drodze. I podbiega Zosia i wyciąga dłoń i woła: Ratujemy Rospudę, proszę ulotkę.
I odparłem: Ratujcie przyrodę, nie marnujcie papieru.Komentarz
-
pewnie byles z siebie bardzo dumny...totalny zoltodziob z aparatem
-----------------------------------------
i Ty mozesz pomoc:
http://www.serce-malwiny.pl/index.php
http://www.wiktor.netoh.pl/historia.html
http://pancho2006.googlepages.com/malagosia
http://www.zuzannaszkudlarek.jms.pl/Komentarz
-
Komentarz
-
Nasir - rzecznik wskazuje, że według niego zostało złamane prawo, on nie jest władny w roztrzygnięciu tego. Na to zwracał ci cały czas Pogonus. Poczekajmy sądy rozstrzygną i co ma byc to będzie.
Dla mnie istotniejsza jest wiadomość, że ekolodzy ewidentnie skłamali twierdząc, że nikt ich nie poinformował, że na ich działce ma być budowania droga. Rozumiem, że może wedłg nich, w walce o taką sprawę można posunąć sie do pewnych manipulacji, ale dla mnie jeśli ktoś kłamie w jednej sprawie to nie jest wiarygodny w innych. Wiadomo było, że te księgi wieczyste wypłyną bardzo szybko i tu kłamanie jest dość naiwne. Jak mam im wierzyć w sprawach, których nie jestem w stanie zweryfikować - chodzi tu o wizję zagłady jaką rozsiewają. Jak już pisałem, w którymś z wcześniejszych postów, nie jestem naiwniakiem i wiem, że budowa estekady będzie miała wpływ na środowisko. Do tej pory starałem się raczej ciepło wypowiadać o ludziach obozujących w Szczebrze. Słyszałem z ich ust, że maja ziemię i nie mieli żadnej informacji o wywłaszczeniu. Wiedząc, że ostateczna decyzja zależy od ekspertów i urzędników, a oni walczą o to w co wierzą po cichu z nimi symaptyzowałem - ot fajni ludzie, którzy maja poglady inne od moich (zwykła sprawa). A tu się okazuje, że wcale nie są lepsi od tych, którzy według nich okłamują opinię publiczną twierdząc, że estakada to najlepsze rozwiązanie. Już nie ma dobrych i złych
Przynajmniej jak dla mnie.
Pozdrawiam
Marek/BiperekKomentarz
-
1. Cały tekst jest z siscomu. Nie zauważyłeś, że podałem cytat w uszach ?Nasir - rzecznik wskazuje, że według niego zostało złamane prawo, on nie jest władny w roztrzygnięciu tego. Na to zwracał ci cały czas Pogonus. Poczekajmy sądy rozstrzygną i co ma byc to będzie.
Dla mnie istotniejsza jest wiadomość, że ekolodzy ewidentnie skłamali twierdząc, że nikt ich nie poinformował, że na ich działce ma być budowania droga. Rozumiem, że może wedłg nich, w walce o taką sprawę można posunąć sie do pewnych manipulacji, ale dla mnie jeśli ktoś kłamie w jednej sprawie to nie jest wiarygodny w innych. Wiadomo było, że te księgi wieczyste wypłyną bardzo szybko i tu kłamanie jest dość naiwne. Jak mam im wierzyć w sprawach, których nie jestem w stanie zweryfikować - chodzi tu o wizję zagłady jaką rozsiewają. Jak już pisałem, w którymś z wcześniejszych postów, nie jestem naiwniakiem i wiem, że budowa estekady będzie miała wpływ na środowisko. Do tej pory starałem się raczej ciepło wypowiadać o ludziach obozujących w Szczebrze. Słyszałem z ich ust, że maja ziemię i nie mieli żadnej informacji o wywłaszczeniu. Wiedząc, że ostateczna decyzja zależy od ekspertów i urzędników, a oni walczą o to w co wierzą po cichu z nimi symaptyzowałem - ot fajni ludzie, którzy maja poglady inne od moich (zwykła sprawa). A tu się okazuje, że wcale nie są lepsi od tych, którzy według nich okłamują opinię publiczną twierdząc, że estakada to najlepsze rozwiązanie. Już nie ma dobrych i złych
Przynajmniej jak dla mnie.
2. Jak mi mógł zwracać uwagę jak ja dopiero teraz pierwszego posta dałem o rzeczniku. Wcześniej nie było rozmowy między mną a Pogonusem na temat rzecznika.
3. Mógłbyś pokazać palcem gdzie ja piszę o tym że jakoby rzecznik był władny coś zmienić. Jest napisane że stwierdził , a twierdzić może każdy, a zwłaszcza rzecznik.
4. To jest tylko informacja , że rzecznik zareagował, podałem linka . to wszystko. Po co bijesz pianę ?
5. Czyżbyśmy znów wpadali w łatwe ferowanie wyroków na tamtejszych
ludziach w obozie ?
6. Tematu z działkami nie śledziłem i nie wypowiadam się na ten temat.
Ja może mam małą prośbę do forumowiczów. Przestańmy bić pianę i dawajmy jakieś konkretne teksty, wydarzenia itp. Dzięki temu forum stanie się aktualnym źródłem informacji. Może dajmy spokój z przepychanką.EOS 400D , EF 400/5.6 L USMKomentarz
Komentarz