Adrenka, u mnie było tak samo - zdjęcia (RAWy) odzyskały z rozszerzeniem .tif ale otwierają się normalnie, tak, jak RAWy. Spróbuj tym programem, którym zwykle wywołujesz RAWy. Na pewno odczyta je soft od aparatu, co jeszcze - to zależy jaki masz aparat.
X
-
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Digital Photo Professional, ZoomBrowser EX, Lightroom, itp.pozdrawiam
Jacek
nie karmię troli...Komentarz
-
mam 350D. coś mi się tu jednak nie podoba. moze uszkodzone ale niby dlaczego. pewnie znów stracę cały dzień na takie coś.
a mogę takie coś wysłać mailem? (takie coś czyli to coś co się nie daje otworzyć)
JUZ nie będę łączyć wpisów
Komentarz
-
Po szybkiej wymianie PW - wszystko jasne.
Pliki odzyskały się prawidłowo. Lightroom otwiera je bez problemu. W przypadku DPP trzeba było zmienić rozszerzenie .tif na .cr2 (jako tif, DPP nie potrafił odczytać pliku - po zmianie na cr2 - jest OK).
popełniłaś błąd - wracaj
pozdrawiam
Jacek
nie karmię troli...Komentarz
-
rawshooter nie otwiera
nie rozpoznaje pliku
ps cs3 już tak.
oczywiście po zmianie rozszerzenia na CR2I am FXKomentarz
-
-
Uszkodzone pliki cr2
Wczoraj mi się przytrafiła 'drobna' awaria - po kilku godzinach fotografowania w mieście wróciłem do domu i stwierdziłem, że na karcie pamięci jest 27 zamiast 130 zdjęć które zrobiłem (większość w formacie cr2, numerację mi ucięło na 2599 i brak dalszych folderów) - resztę gdzieś po prostu wcięło.
Jakoś zdjęcia zostały odzyskane, ale tutaj zaczyna się mój problem.
Kilka plików jest w jakiś sposób uszkodzonych (IrfranView radzi sobie z tym i wyświetla zdjęcia prawidłowo natomiast wszystko inne np stary zoom browser, picasa, photoshop wyswietlaja cos takiego http://img74.imageshack.us/img74/1342/zzzzznr4.jpg
Jest jakiś soft który potrafi naprawiać pliki CR2? (przekopałem całkiem sporo i widzialem jedynie programy do odzyskiwania usunietych plikow ale nie do naprawy :/ )C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
Regulamin pkt 8.Komentarz
-
pirma, to kartę o jakiej pojemności miałeś w aparacie? secundo, jeśli masz inna kartę to sprawdź. być może to tylko awaria kartyKomentarz
-
miałem to samo na nowej karcie wymienilem na inna i już nie ma problemu, więc to na 99% awaria karty. Aha karta to była extreme IV 8 gb ( podróbka a wymienilem na orginał)Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3
martinbartnicki.comKomentarz
-
Extreme SanDisk'a często rozsypują dane, ale oczywiście nikt się do tego nie che przyznać, bo jak można podważyć kartę za ktorą zapłaciło się rok temu np. 230 złotych.
Link Patryka_mirka to już kaplica, z tego się nic nie zrobi.
Miewałem takie przygody i jedyne rozwiązanie to RAW+JPG lecz niekoniecznie w największej rozdzielczości.
Teraz są na rynku karty 4Gb za ok 50 złotych i śmiało je polecam, zresztą niektórzy mogli je nawet potestować.
Do odzyskiwania rozsypanych danych polecam program dodawany z kartami SanDisk, producent dając program sam założył że się przyda
Komentarz
-
To było poniżej pasa. Ale dobre
Chociaż na uszkodzoną kartę to chyba żaden program nie pomoże
Tan program odzyskuje raczej po formatowaniu czy skasowaniu plików. Raz zresztą z sukcesem korzystałem.
A co do padających Sandisków, to trzeba pamiętać, że to chyba jedyna podrabiana marka na rynku kart. I zdaje się, że o podróbkę nie trudno. Być może najczęściej to właśnie one padają. Mam jednego Sandiska, jeszcze nigdy nie padł, ale to oczywiście nie znaczy, że nie padnie.Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.Komentarz
-
Komentarz
-
Pisałem na podstawie własnych doświadczeń, a moje karty są na 100% oryginalne, no przynajmniej polski dystrybutor tak twierdził
Nie ma co się licytować kto ma lepszą, droższą czy "badziewie" z Chin.
Podejrzewam, że 99% kart pochodzi z jednej fabryki.
Powtórzę się, ale najlepiej robić RAW + JPG i na mniejszych kartach.
Wszystko się psuje, a zwłaszcza elektronika i to w najbardziej nieoczekiwanym momencie.Komentarz
Komentarz