X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wacho
    Coś już napisał
    • 2007
    • 79

LIGHTROOM - skasowane dane - POMOCY

Witam

Skasowałem w lightroomie ok. 300 plików które przerabiałem 2 dni.
    Skasowałem je w taki sposób że skasowały mi się też pliki źródłowe (z dysku)
    natomiast mam kopie tych plików (przed przeróbką - w rawach i jpg).

Czy da się tak zrobić, aby nie przerabiać wszystkiego od początku, czy ligtroom jakoś zapamiętał to co było robione ze skasowanymi plikami ???

POMOCY !!!!!!
  • bakulik
    Uzależniony
    • 2005
    • 767

Witam.

Skasowanie z katalogu jest nieodwracalne. Jeśli pliki siedzą w koszu i masz zapisane dane w XMP, to je po prostu wyciągnij z kosza i zaimportuj. A jak nie, no to koniec... Chyba że masz kopię zapasową katalogu, to przynajmniej część danych odzyskasz.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• krzysztofr
      Bywalec
      • 2008
      • 233

A skasowałeś te zdjęcia poprzez Lightrooma, czy przez menadżer plików?
      Jeżeli przez menadżer plików to dane o zdjęciach powinny dalej być w bazie Lightrooma.
      Krzysztof Rogoziński | fotografia
      http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• solver
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 31

a czy te dane nie będą nadal na dysku? przecież póki się nie nadpisze tych obszarów dysku nowymi danymi to coś tam powinno być, nie można skorzystać z jakiegoś programu do odzyskiwania plików?
        wspomnienie wywoływania zdjęć w piwnicy z ojcem, zawsze dodają otuchy:wink:

Komentarz

• wacho
          Coś już napisał
          • 2007
          • 79

dane - te które szły do ligtrooma, nieprzetworzone mam na kopii na dvd,
          ale nie wiem jak i czy da się odzyskać efekt pracy z plikami w lightroomie

(pliki były usówane za pomocą lightrooma z hdd)

Komentarz

• bakulik
            Uzależniony
            • 2005
            • 767

Zamieszczone przez wacho
            ale nie wiem jak i czy da się odzyskać efekt pracy z plikami w lightroomie

(pliki były usówane za pomocą lightrooma z hdd)
            Jeśli nie masz kopii zapasowej katalogu z ustawieniami, a w koszu nie siedzą pliki XMP, to niestety się nie da.
            Pozdrawiam
            Łukasz Bakuła
            „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• krzysztofr
              Bywalec
              • 2008
              • 233

Możesz jeszcze przy pomocy jakiegoś softu do odzyskiwania danych spróbować przywrócić plik "Lightroom 2 Catalog.lrcat" w wersji przed skasowaniem zdjęć.
              Na przyszłość ustaw sobie w LR robienie backupa raz na dzień, w razie czego, mniej stracisz.
              Krzysztof Rogoziński | fotografia
              http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• addi
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 44

Jak masz kopię zapasową pliku "Lightroom 2 Catalog.lrcat" (lr wymusza jej robienie co kilka dni) to możesz przeprowadzić następującą operację:
                1. zgraj sobie gdzieś obok aktualny plik "Lightroom 2 Catalog.lrcat"
                2. nadpisz go plikiem z backup'ów
                3. przegraj surowe zdjęcia do tych samych katalogów
                4. odpal lr i wyexportuj zdjęcia (te, które usunąłeś) jako katolog
                5. wyłącz lr wgraj plik z pkt 1
                6. zimportuj katalog, który eksportowałeś w pkt. 4

Nie stracisz zmian, które zrobiłeś po usunięciu zdjęć, a usunięte zdjęcia odzyskasz.
                www.kradziej.pl - zabezpiecz sprzęt przed kradzieżą

Komentarz

• 4rtur4
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 23

Zamieszczone przez bakulik
                  Jeśli nie masz kopii zapasowej katalogu z ustawieniami, a w koszu nie siedzą pliki XMP, to niestety się nie da.
                  A da się!
                  Warunek: nie można nic zapisywać na dysk, bo każdy nowy plik może pokryć sektory na których leżą zdjęcia.
                  Pliki po usunięciu nie są całkowicie kasowane z dysku, tylko z tablicy alokacji plików.

Załatw sobie program Easy Recovery, poczytaj jak to obsługiwać (program prosty w obsłudze, jednak dobrze zerknąć do manuala) i jeśli spełniłeś warunek o którym pisałem zdjęcia odzyskasz.
                  Pamiętaj jednak, że odzyskane pliki mogą nie posiadać oryginalnych nazw.

Tym programem spokojnie odzyskujemy dane nawet po formacie dysku.

To tyle.
                  5D [C BG-E4], 40D, 35 1.4L, 17-40L, C28-135, C85 1.8 , C-świecidełka i garść szpargałów...

Komentarz

• bakulik
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 767

Zamieszczone przez 4rtur4
                    A da się!
                    Warunek: nie można nic zapisywać na dysk, bo każdy nowy plik może pokryć sektory na których leżą zdjęcia.
                    Jeśli usunięto pliki z katalogu Lightrooma, czyli w pracującym programie, to MOŻE się uda w ten sposób, i ole program zapisuje plik katalogu po zmianach w innym miejscu dysku. Co innego odzyskanie skasowanych plików - wiem, że to możliwe.
                    Pozdrawiam
                    Łukasz Bakuła

Komentarz

• 4rtur4
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 23

wiec wystarczy odzyskac wspomnianym przeze mnie programem pliki .xmp

pozdrawiam
                      5D [C BG-E4], 40D, 35 1.4L, 17-40L, C28-135, C85 1.8 , C-świecidełka i garść szpargałów...

Komentarz

• bakulik
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 767

Zamieszczone przez 4rtur4
                        wiec wystarczy odzyskac wspomnianym przeze mnie programem pliki .xmp
                        Dodaj "o ile zostały utworzone", bo to nie jest takie oczywiste (domyślnie ta opcja jest wyłączona).
                        Pozdrawiam
                        Łukasz Bakuła

Komentarz

• wacho
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 79

Panowie, aż nie chce mi się już pisac o lightroomie, bo sprawa okazała się posunięta dalej (z innymi plikami) ;(

CZY JEST SZANSA odzyskać dane z hdd lub karty CF która była po tym wielokrotnie zagrywana danymi ???????????????????

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

jest szansa - wbrew pozorom zapisanie kolejnego pliku wcale nie sprawia, że starych nie można odzyskać, tylko będzie to wymagać pewnej pracy
                            więcej informacji szukaj nie tu, tylko w klimatach komputerowych: odzyskiwanie danych (data recovery)
                            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• wacho
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 79

A zna ktoś może jakieś "adresy", w internecie i nie tylko gdzie można z takim problemem uderzyć ??

Komentarz

Pracuję...