Nie wiem tylko, czy ceny Cię zadowolą...
X
-
Nie wiem tylko, czy ceny Cię zadowolą...
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski -
Podepnę się pod temat, bo przytrafiło mi się coś podobnego aczkolwiek innego
Zaimportowałem cały katalog z nowymi fotami do LR, przeszedłem do develop, pokręciłem suwakami i pokrzywiłem co nieco na ok 200 zdjęciach i nagle LR zaliczył zwiechę. Po pół godziny czekania i braku reakcji od LR ubiłem jego proces. Straciłem wszystkie zmiany na zdjęciach, ba, nie widział wczytanych wcześniej zdjęć. Siadłem do roboty ponownie z wkur... bo kilka h pracy poszło.... Obecnie jak przerobię trochę zdjęć, to zamykam i uruchamiam na nowo LR tak aby zapisał zmiany. Wygląda na to, że LR zmiany zachowuje w RAMie, a dopiero przy wyjściu zrzuca dane na dysk.
Przytrafiła się Wam podobna sytuacja? Macie jakąś receptę na zapisywanie zmian w trakcie obróbki, tak aby nie utracić ich podczas zwisu? Ostatnio wcisnąłem po edycji ctrl+s i pojawił się pasek postępu zapisywania xmp, ale nie sprawdzałem czy to uchroni od zwisu i pomoże w odtworzeniu ustawień.Komentarz
-
włącz w ustawieniach zapis .xmp
odzyskiwanie plików:
-artykuły na pclab.pl
-dobreprogramy.pl - programy > narzędzia > odzyskiwanie danych
spróbuj z kilkoma programami, bo każdy daje inne wynikiKomentarz
-
-
te informacje o odzyskiwaniu to były bardziej do autora wątku ;]Komentarz
-
Need help! Miałem dziś ciężką awarię kompa, która niestety zakończyła się reinstalem systemu. Żadne pliki nie zostały ruszone, ale jak się okazało zaraz po postawieniu systemu pojawiły się kolejne problemy i trzeba było operację powtórzyć (w międzyczasie LR został zainstalowany) Powstał nowy plik katalogu z dzisiejszą datą i bez zdjęć oraz plik z wczorajszą datą "Lightroom 2 Catalog.lrcat.lock" wszystkie katalogi cache i "Lightroom 2 Catalog Previews.lrdata" posiadam. Niestety nie mogę z nich nic wykrzesać. Proszę o pomoc czy da radę coś z tym zrobić, tam było sporo fot których ustawienia były bardzo istotne, były przygotowane do eksportu....Komentarz
-
Nie pomogę teraz, ale na przyszłość sugeruję by jednak korzystać z xmp.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Teo jeszccze nie probowalem ale...Need help! Miałem dziś ciężką awarię kompa, która niestety zakończyła się reinstalem systemu. Żadne pliki nie zostały ruszone, ale jak się okazało zaraz po postawieniu systemu pojawiły się kolejne problemy i trzeba było operację powtórzyć (w międzyczasie LR został zainstalowany) Powstał nowy plik katalogu z dzisiejszą datą i bez zdjęć oraz plik z wczorajszą datą "Lightroom 2 Catalog.lrcat.lock" wszystkie katalogi cache i "Lightroom 2 Catalog Previews.lrdata" posiadam. Niestety nie mogę z nich nic wykrzesać. Proszę o pomoc czy da radę coś z tym zrobić, tam było sporo fot których ustawienia były bardzo istotne, były przygotowane do eksportu....
a) zrob backup (jesli juz cos dodales) Lightroom 2 Catalog.lrcat
b) zmien nazwe Lightroom 2 Catalog.lrcat.lock na Lightroom 2 Catalog.lrcat
c) odpal LR
moze zadziala
Edit.
Wlasnie doczytalem
The following Photoshop Lightroom database files are located in the [username]/Pictures/Lightroom folder:
* Lightroom 2 Catalog.lrcat (the catalog itself)
* Lightroom 2 Catalog.lrcat.lock (this file prevents you from overwriting data)
* Lightroom 2 Catalog Previews.lrdata (the file that holds the preview data assigned to your photos)Komentarz
-
-
to teraz z innej beczki. zna ktoś metodę na export wszystkich presetów, które mamy wgrane w lightroomie i chcemy przeinstalowac system bez ich utraty ? szukanie każdego z osobna na dysku itp. nie wchodzi w grę. chcę załatwić wszystko kilkoma kliknięciami myszy
:}Komentarz
Komentarz