X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • panmateusz
    Początki nałogu
    • 2009
    • 310

Teraz pozostaje tylko czekać aż Adobe wyda 64-bitowy pakiet Creative Suite i możliwe, że Macintoshe ponownie wybiją się ponad PC.
    Zamieszczone przez VanMurder
    Rosetta Stone3
    Tak z ciekawości, jakiego języka się uczysz?
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• VanMurder
      Uzależniony
      • 2007
      • 600

Zamieszczone przez panmateusz
      Tak z ciekawości, jakiego języka się uczysz?
      La segunda lengua más utilizada en los EE.UU.. - un Español.

Atentamente.

El Van Murderos.
      mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• pank
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1502

Van, familly pack różni się tylko licencją, sam system jest identyczny. Po prostu na komputer córki równie dobrze mogłeś ściągnąć system z torrentów. Wracając do tematu, mówiłem że to nie windows i pewnie bez problemu starczy update. Właśnie wróciłem z urlopu więc w poniedziałek do jakiegoś ispota trzeba się będzie przejść.
        Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• huh
          Coś już napisał
          • 2009
          • 91

u mnie nie starczył update, system się zainstalował i działał ale po kolejnym restarcie nie chciał wystartować, musiałem zainstalować na czysto, całe szczęście mam drugą partycję. Teraz działa bez problemu i rzeczywiście jest szybciej. Pojawiła się nowa bardzo wygodna rzecz... skalowanie ikon małym suwakiem na dole okna, bardzo pomaga, nie trzeba odpalać przeglądarki zdjęć. @VanMurder jakim cudem udało Ci się zainstalować snow leo na ibook ? w ibook jest procesor powerpc, sl nie ma prawa ruszyć na tym sprzęcie, tylko intel mac.

Ostatnio edytowany przez huh; 28624.
          aparaty do zdjęć, kamery do filmów
          polecam: http://pokochajfotografie.pl/

Komentarz

• VanMurder
            Uzależniony
            • 2007
            • 600

Zmiana gammy w Snow Leopard z 1.8 na 2.2!

Zamieszczone przez huh
            @VanMurder jakim cudem udało Ci się zainstalować snow leo na ibook ? w ibook jest procesor powerpc, sl nie ma prawa ruszyć na tym sprzęcie, tylko intel mac.

http://www.apple.com/macosx/specs.html
            Oczywiście chodziło mi o MacBook a nie iBook - taki skrót myślowy

Przy okazji kilka ważnych informacji (sczególnie dla fotografów) dla tych co może jeszcze nie wiedzą jeszcze nie wiedzą:

Nowy Snow Leopard ma nową gammę 2.2 nie tak jak poprzedno 1.8 co decudyjące znaczenie dla poważnych fotografów którzy dbają o to żeby ich zdjęcia wyglądały w druku etc. tak samo jak przedtem.

Kalaibracja monitora po zainstalowaniu SL konieczna!!!

Po zainsatlowaniu Snow zauważyłem że moje ikonki w doku, straciły kontrast - wyblakły, moja córa skomentowała nowego Leoparada: "Wow i ekran nawet jaśniejszy !!!
            poczatkowo mysłałem że system ustawił standadowo ICC monitora, ale ustawienia były niezmienione - po kalibracji wszystko wróciłio do normy, wszystkie moje zdjęcia wygladaj tak jak przedtem.

Mimo 64 bitowej struktury SL , jądro sytemu odpala się standardowo w 32bitach. Mozna "żmusić" system żeby wystartował w 64bit, np trzymająć klawis "6" i "4" podczas bootowania.
            Wg niektórych znajomych fotografów, przyspiesza to bardzo workflow przy obróbce zdjęć, sczegolnie w programie Aperture, ponoć LR2 +CS4 działają też znacznie szybciej.

Mnie najbardziej podobaja sie nowe udogodnienia takie jak nowy Dock Expose - po rozsunięciu okien można teraz klikać na ikony programów w Docku i Expose pokazuje nam tylko okna wskazanych aplikacji!!
            łatwiej teraz znaleść odpowiednie okno sczególine jak sie ich ma otwartych 50 w 10 ciu róznych aplikacjach

Na uwagę załuguje nowy QuickTime X który kręci teraz filmy prosto z naszego ekranu - Screen Recording. Bardzo przydatna sprawa jak chce sie zrobić tutorial albo znajomy pyta: "jak twozysz tą maske na kanałach żeby wyciąć tło ze swojej fotki?"

Wystarczy teraz opalić QTX kliknąć Shift+Apple+N, następnie zrobić swoje w PS, LR czy w czym tam chcemy, po nagraniu filmu jednym kliknięciem mozna go wrzucić na YouTube, iTunes czy MobileMe.

Ciekawe ile sie trzeba w Viście nagimastykować, żeby zrobic to samo na świeżo wyciągniętym z pudełka laptopie?

Pozdrawiam

V.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez VanMurder
              Ciekawe ile sie trzeba w Viście nagimastykować, żeby zrobic to samo na świeżo wyciągniętym z pudełka laptopie?
              I po co takie prowokacje? Szczególnie że nie na to forum.
              Na międzysystemowe przeciąganie liny zapraszam np na grupę dyskusyjną pl.comp.os.advocacy a tu nie ciągnąć tego tematu.

Komentarz

• toshimitsu
                Bywalec
                • 2006
                • 132

Dzieki za ten review SL'a pod wzgledem fotografii.
                Mam w rece "pudelko z kotkiem" i przymierzam sie do upgrade-u aj tylko wroce z pracy. Tylko mysle ,zeby troche posprztac najpierw. Z tego co pamietam filozofia Appla jest taka ,ze defragmentacja nie jest juz potrzebna ale nie pamietam czy jest jakies narzedzie w OSX-ie jakbys chcial to zrobic?
                Positively dirty minded

Komentarz

• VanMurder
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 600

Zamieszczone przez toshimitsu
                  Dzieki za ten review SL'a pod wzgledem fotografii.
                  Mam w rece "pudelko z kotkiem" i przymierzam sie do upgrade-u aj tylko wroce z pracy. Tylko mysle ,zeby troche posprztac najpierw. Z tego co pamietam filozofia Appla jest taka ,ze defragmentacja nie jest juz potrzebna ale nie pamietam czy jest jakies narzedzie w OSX-ie jakbys chcial to zrobic?
                  Jedyne narzędzie jakie używam żeby przywrócić swojemu Mac'owi trochę szybkości to: OnyX, ale z tego co pamiętam, to nie ma on opcji defragmentacji dysku
                  defragmentację możesz zrobić za pomocą TechTool Pro 5.0.5 nie jest tani $99 ( czyli jakieś 15 zł polskich ) ale może Pan Stanisław Torrencki ma jakiś dobra przecenę ...

pozdrawiam
                  Ostatnio edytowany przez VanMurder; 8790.

Komentarz

• Ernest_DLRS
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1216

Żeby nie zakładać nowego wątku - jestem zmuszony w tej chwili pracować na OSX 10.3.9 (iMac G4 - PowerPC) i potrzebuje softu do prostej obróbki RAW (wołanie w standartowych ustawieniach, moxliwość zapisu do tiff).
                    Czy ktoś mógłby coś polecić? Używam Adobe Photoshop CS, wersja pierwsza.
                    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• quail
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 400

Zamieszczone przez Ernest_DLRS
                      Żeby nie zakładać nowego wątku - jestem zmuszony w tej chwili pracować na OSX 10.3.9 (iMac G4 - PowerPC) i potrzebuje softu do prostej obróbki RAW (wołanie w standartowych ustawieniach, moxliwość zapisu do tiff).
                      Może coś, co producent aparatu dorzuca do zestawu?... DPP? Domniemam, że Canon? ;-)

Komentarz

• gadget_zary
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1046

Ernest a moze LR 1.0 ?

Komentarz

• _igi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2035

Wspomnij jeszcze, z jakiego aparatu - różne programy są. Ja używałem w ostatnich momentach DPP, jednak jak dla mnie Camera RAW jest najlepszy. Tylko że od 40D w górę to już tylko CS3 potrzeba...

Van, tak żeś mi zareklamował ten system, że aż mam ochotę go sobie zainstalować. Tylko słyszałem o solidnym bug'u, że jeśli odpalisz nowe konto gościa, wywali ci wszystkie dane. Jak mi o tym powiedział facet, od którego kupowałem komputer zrobiłem wielkie oczy i "eee, to ja Leoparda poproszę ;P"
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Ewentualnie kiedyś, dawno temu, swoich sił próbowałem w Aperture. Ale jak dla mnie te programy stricte RAW wołaczki są do bani, wolę samego fotoszopa jednak. Szybciej, milej i poręczniej. Jeszcze z Bridge w rezerwie
                          Ostatnio edytowany przez _igi; 15112. Powód: Automerged Doublepost
                          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• darekmil73
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 55

Mam pytanko: od wczoraj jestem szczęśliwym-nieszczęśliwym posiadaczem 7D i po raz pierwszy spotykam się sytuacją, że OSX nie wspiera RAWów z nowej puszki (wcześniej kupowałem "starocie", które gościły już jakiś czas na rynku).
                            Chodzi mi o zwykły podgląd w Preview, bo do DPP nijak nie mogę się przekonać (robię w Camera RAW z Ps CS3).
                            Jak to było z innymi puszkami w sezonach ubiegłych, czy Apple długo zwlekał ze wsparciem?
                            I czy odbywało się to przez aktualizację samego Preview, czy przez service pack?
                            Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8 USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8 II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka

Komentarz

• Ernest_DLRS
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1216

Zamieszczone przez _igi
                              Wspomnij jeszcze, z jakiego aparatu - różne programy są. Ja używałem w ostatnich momentach DPP, jednak jak dla mnie Camera RAW jest najlepszy. Tylko że od 40D w górę to już tylko CS3 potrzeba...
                              stare 5D
                              FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                              APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• _igi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2035

Zamieszczone przez darekmil73
                                Mam pytanko: od wczoraj jestem szczęśliwym-nieszczęśliwym posiadaczem 7D i po raz pierwszy spotykam się sytuacją, że OSX nie wspiera RAWów z nowej puszki (wcześniej kupowałem "starocie", które gościły już jakiś czas na rynku).
                                Chodzi mi o zwykły podgląd w Preview, bo do DPP nijak nie mogę się przekonać (robię w Camera RAW z Ps CS3).
                                Jak to było z innymi puszkami w sezonach ubiegłych, czy Apple długo zwlekał ze wsparciem?
                                I czy odbywało się to przez aktualizację samego Preview, czy przez service pack?
                                A widzisz, ostatnio odkryłem, że Bridge CS3 nie czyta RAW'ów z 40D... A tak, to po prostu czekaj na Software Update. Dzisiaj widziałem, że było jakieś. Przynajmniej na oridżinal leopard
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                stare 5D
                                To chyba aperturka da radę bez zająknięć jakiś strasznych.
                                Ostatnio edytowany przez _igi; 15112. Powód: Automerged Doublepost
                                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

Pracuję...