X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kwakier

RAW obróbka w digital photo professional a conwertowanie

Od niedawna jestem użytkownikiem canona 500D, zrobiłem zdjęcia w rawie i obrobiłem je w w/w programie, aczkolwiek po przekonwertowaniu na tiff i jpeg straciły sie ustawienia sharpness z RAW i RGB, co za tym idzie efekt nie jest zadowalający. Zainstalowałem wersje 3,7,2 DPF-a oraz codeci do rawów wersji 1,5.
    tutaj jest porównanie (z lewej podgląd RAWA, z prawej jpg):

Czy znacie jakiś sposób, aby uniknąć tego efektu? Może jakieś inne sprawdzone programy do obróbki RAWów?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ostatnio edytowany przez Gość; 29767. Powód: Automerged Doublepost
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Ostrość jest ok, tylko ty nie oglądasz obrazka w wielkości 100%...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• kwakier

na 100% też jest duża różnica, jak będę w domu to wrzucę obraz

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez kwakier
        na 100% też jest duża różnica, jak będę w domu to wrzucę obraz
        Jeśli tak faktycznie jest (w co trochę powątpiewam), to przychodzi mi jedno do głowy - być może zbyt duża kompresja w jpegu zżera ostrość.
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Feelip
          Bywalec
          • 2006
          • 124

Odnoszę dokładnie takie samo wrażenie jak Ty, w podglądzie DPP jakość lepsza niż po konwersji. Czekam na odpowiedzi...

Komentarz

• kingi
            • 2007
            • 1

To nie wrażenie. Tak jest. Albo DPP podostrza, albo ma świetne algorytmy skalujące, albo przeglądarka windowsowa jest do d.... Ja zapisuję jpgi z 90% jakością i też mydło.
            pzdr

Komentarz

• biesik
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 40

Zamieszczone przez kingi
              To nie wrażenie. Tak jest. Albo DPP podostrza, albo ma świetne algorytmy skalujące, albo przeglądarka windowsowa jest do d.... Ja zapisuję jpgi z 90% jakością i też mydło.
              pzdr
              Obraz w windowsie nie jest zgodny z color managmentem i prezentowany obraz nie jest filtrowany prze profil monitora. Oglądnij zdjęcie w PS
              DPP jest super!

Komentarz

• marekh
                Coś już napisał
                • 2007
                • 59

Ostrzenia musisz robić PO przekonwerowaniu pliku do rozmiaru docelowego.
                Gdy plik jest do prezentacji na ekranie to ostrzysz w 100%, gdy do wydruku to w % zdjęcia=(rozdzielczość ekranu/rozdzielczość wydruku) * 100 % (dla standardowego monitora 96dpi i wydruku 350dpi przymuje się 25%, dla DPP ustaw rozmiar zdjęcia 50%). Takie ostrzenie daje najbardziej przewidywalny wynik przy wydruku.
                Reasumując: gdy prezentujesz zdjęcie a potem je chcesz wydrukować, to proces konwersji do rozmiaru docelowego i ostrzenia musi być dla każdego zadania wykonany osobno.
                Ostatnio edytowany przez marekh; 13134.

Komentarz

• Merauder
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1092

A ja upatruje innej przyczyny, ktora dla poczatkujacych w DPP jest dosc powszechna, mianowicie odszumianie. Jak pojechales za bardzo z suwakami odszumiania to ostrosc po wywolaniu ci poleci. Pisalem juz kiedys o tym, ze dobre efekty z odszumianem w DPP sa do wartosci max 6. Ja robie to juz na wyczucie w zaleznosci od wyostrzania i podbijania kontrastu, ale teraz w ost wersji DPP masz podglad odszumiania, a wiec na bierzaco mozesz sobie probowac poszczegolne wartosci dawac i zostawic kiedy efekt odszumiania bedzie wystarczajacy.

Nie zapominaj tez, ze DPP przenosi pewne parametry z puszki, w tym jest tez wlasnie odszumianie.
                  7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• szwayko
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2076

W DPP nigdy nie odszumiam zwyklego szumu, bo niszczy obraz. Odszumiam jedynie kolor - czyli chrominancje - na 4-5 w skali do 20.
                    Ja u siebie nigdy nie mialem takich roznic albo ich nie zauwazylem. Do podgladu uzywam Adobe Bridge lub po prostu IrfanView. DPP - to u mnie glowny konwerter 99% zdjec za kolory i szybkosc.

Porownaj w 100% bo te sa pewnie zmniejszone - każdy program inaczej to robi, a niektor maja możliwość ustawienia w jaki sposób zmieszać do podglądu.
                    frickr FB
                    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• BelYaal
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 387

Zainstaluj chocby darmowy faststone, od razu fotki Ci sie wyostrza... drugi sposob... bierzesz to co podgladasz w tym "windowowym podgladaczu" i wez nacisnij przycisk w nim aby pokazalo na 100%, potem spowrotem przycisk do wpasowania w okienko i ... tada... jest ostro.
                      Inaczej mowiac... przegladarka windosowa tak dziwnie wygladza

Komentarz

• Merauder
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1092

Zamieszczone przez szwayko
                        W DPP nigdy nie odszumiam zwyklego szumu, bo niszczy obraz. Odszumiam jedynie kolor - czyli chrominancje - na 4-5 w skali do 20.
                        [...]
                        Jestem zupelnie przeciwnego zdania, odszumiama luminancje i degradacyjnego dzialania na jakosc obrazu nie zauwazylem ,wrecz przeciwnie.
                        7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• arrow
                          Uzależniony
                          • 2009
                          • 637

pytanie z innej beczki, czy jest sposób aby obejść weryfikacje rozdzielczości monitora przy instalacji DPP ?? do pracy w terenie od jakiegoś czasu używam notebooka ( ekran 10 cali przy max rozdzialce 1024x756 ) przy instalacji nowego DPP do obslugi RAW z 5d2 wywala mi ze program sie nie zainstaluje bo rozdzielczość jest niedopuszczalna
                          Canon FF

Komentarz

• tezmarek
                            Uzależniony
                            • 2009
                            • 840

Zamieszczone przez arrow
                            pytanie z innej beczki, czy jest sposób aby obejść weryfikacje rozdzielczości monitora przy instalacji DPP ?? do pracy w terenie od jakiegoś czasu używam notebooka ( ekran 10 cali przy max rozdzialce 1024x756 ) przy instalacji nowego DPP do obslugi RAW z 5d2 wywala mi ze program sie nie zainstaluje bo rozdzielczość jest niedopuszczalna
                            Czy ten notebook nie oferuje czasami wirtualnego ekranu w większej rozdzielczości? Ja miałem taką mozliwość w malutkiej Toshibie z końca ubiegłego wieku...

Komentarz

• yellowpliszka
                              Zablokowany
                              • 2009
                              • 266

Zamieszczone przez marekh
                              Ostrzenia musisz robić PO przekonwerowaniu pliku do rozmiaru docelowego.
                              Czyli suwaczek ostrosci na samym poczatku ustawic na '0', i ma to byc default czy w DPP czy w CS? A po calej zabawie z kolorami, kontrastami, zmniejszaniu, ostrzymy...

Komentarz

Pracuję...