X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merauder
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1092

Zamieszczone przez yellowpliszka
    Czyli suwaczek ostrosci na samym poczatku ustawic na '0', i ma to byc default czy w DPP czy w CS? A po calej zabawie z kolorami, kontrastami, zmniejszaniu, ostrzymy...
    Zeby ci zamieszac to ja robie wlasnie wyostrzanie w DPP i jestem zadowolony, tyle tylko,ze ja pozniej juz nie robie zazwyczaj zadnej obrobki.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Wyostrzanie w DPP leci po całości obrazka, więc trzeba mocno uważać na wyższych czułościach.
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Merauder
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1092

Zamieszczone przez Merde
        Wyostrzanie w DPP leci po całości obrazka, więc trzeba mocno uważać na wyższych czułościach.
        Pelna zgoda, albo sie uwaza na wyostrzanie, albo sie potem odszumia.
        7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez Merauder
          Pelna zgoda, albo sie uwaza na wyostrzanie, albo sie potem odszumia.
          Albo wyostrza dwuetapowo.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• yellowpliszka
            Zablokowany
            • 2009
            • 266

Zamieszczone przez Merde
            Trudno by było ostrzyc miejscowo pedzelkiem, powiedzmy paresetek zdje ze ślubu. Wiec gdy tylko nie ma zbyt dużo szumow ja jadę po całym zdjęciu i to maszynowo. Robię to w CS, DPP do takich masowek chyba się nie nadaje.
            Czy tylko ja tak robię?

Rozumiem ze główny problem z ostrzeniem polega na tym, aby zrobić to końcu wszytskich procesów. Wynikiem działania których, ewentualne znieksztalcenia w wyniku mogą zostać rowniez wystrzone przez co bardziej widoczne.

Czy ustawiony przeze mnie suwak w DPP czy Camera RAW na zero to odzwierciedlenie oryginalnej ostrosci z RAW?
            Ostatnio edytowany przez yellowpliszka; 24447.

Komentarz

• Merauder
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1092

[...]
              Czy ustawiony przeze mnie suwak w DPP czy Camera RAW na zero to odzwierciedlenie oryginalnej ostrosci z RAW?
              Tak przynajmniej powinno byc.

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Trudno by było ostrzyc miejscowo pedzelkiem, powiedzmy paresetek zdje ze ślubu. Wiec gdy tylko nie ma zbyt dużo szumow ja jadę po całym zdjęciu i to maszynowo. Robię to w CS, DPP do takich masowek chyba się nie nadaje.
                Czy tylko ja tak robię?
                Tak, zapewne tylko Ty. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dowolną akcję używać w batchu.
                http://canon-board.info/showthread.php?t=19955 i opisana tam akcja to właśnie ostrzenie lokalne w automacie.

A co to jest "oryginalna ostrość RAWa"? Nie ma czegoś takiego i tyle. Czarno-biały zapis luminancji, filtr AA, matryca bayera swoje wnoszą i to niestety w niedobrym kierunku.

EDIT: yelowpliszka - zacznij może trochę czytać ZANIM zadasz pytanie bo co rusz pytasz o rzeczy dość dokładnie opisane na forum i poruszane milion razy.

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• yellowpliszka
                  Zablokowany
                  • 2009
                  • 266

[QUOTE=Janusz Body;744138]Tak, zapewne tylko Ty. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dowolną akcję używać w batchu.
                  http://canon-board.info/showthread.php?t=19955 i opisana tam akcja to właśnie ostrzenie lokalne w automacie.

A co to jest "oryginalna ostrość RAWa"? Nie ma czegoś takiego i tyle. Czarno-biały zapis luminancji, filtr AA, matryca bayera swoje wnoszą i to niestety w niedobrym kierunku.
                  No to ustawić swój default ostrosci ( przy wszystkich dostępnych suwakach)w odrawiaczach na zero czy zostawić ten fabryczny? Zakładam ze bede pózniej stosował akcje podana przez Janusza.

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

....
                    No to ustawić swój default ostrosci ( przy wszystkich dostępnych suwakach)w odrawiaczach na zero czy zostawić ten fabryczny? Zakładam ze bede pózniej stosował akcje podana przez Janusza.

PRZECZYTAJ http://canon-board.info/showthread.php?t=19955
                    potem http://canon-board.info/showthread.php?t=21153

PRZECZYTAJ cały wątek.

EDIT: Ja się poddaję z odpowiadaniem na Twoje pytania. Więcej na żadne nie odpowiem.

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• yellowpliszka
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 266

Nie ma problemu, dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi!

Komentarz

Pracuję...