X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oskarkowy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2513

LR 2.5 64bit cyrki aż miło..

Cześć,
    Nowy komp (4 rdzenie, 8GBram), nowy system (w7 64), lightroom też działa w nowej wersji. I właśnie zaczęła się szopka. Czy ktoś też tak jak ja ma problem z wczytaniem katalogu plików do LR? Dla wyjaśnienia: system i LR na jednym dysku, pliki raw na innym, pliki wymiany na jeszcze innym.
    Objaw jest taki, ze ładując pliki LR potrafi się zatrzymać, pomyśleć, zablokować działanie innych programów. Podejrzewałem, że to wina nowego dysku, ale z innego robi to samo. Samo wczytanie 1000 plików, bez tworzenia standardowych miniatur czy 1:1 trwa 10 minut. Na poprzednim kompie i 32 bitach robił to w pół minuty. Co jest? Samo tworzenie miniatur przebiega bardzo szybko, zdecydowanie wydajniej niż w poprzednim kompie.

I pytanie pomocnicze: czemu CS4 nie widzi całego ramu? Po ctrl+k i zakładce wydajność - dostępna pamięć ram - 3255MB. Windows widzi 8GB, Ki diabeł?
    Jarek
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez oskarkowy
    I pytanie pomocnicze: czemu CS4 nie widzi całego ramu? Po ctrl+k i zakładce wydajność - dostępna pamięć ram - 3255MB. Windows widzi 8GB, Ki diabeł?
    Wersja 32 bitowa widzi tylko 3254. Uruchom wersje 64 bit.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• oskarkowy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2513

Zamieszczone przez Janusz Body
      Wersja 32 bitowa widzi tylko 3254. Uruchom wersje 64 bit.
      No tak, najprostsze rozwiązanie jest zawsze najlepsze Wziąłem skrót ze złego katalogu.
      Dzięki Janusz, jak zwykle niezastąpiony.
      Jarek

Komentarz

• SebaWolf
        Początki nałogu
        • 2006
        • 324

U mnie z kolei LR 2.5 64bit na Win7 x64, był problem z tabletem INTUOS strasznie przerywał i skakał wskaźnik, czego ja się nie nakombinowałem 5 wersji sterowników godziny konfiguracji różnych okienek w panelu sterowania itd. okazało się że przyczyną był antywirus KASPERSKY - i włączona opcja Application Control.
        Kiedyś z kolei sporo męczyłem się z Importem nowych zdjęć do LR bo nie pokazywało się okno od importu, po kilku dniach doszedłem - okno było na drugim ekranie którym był TV, a ten włączany był sporadycznie więc zanim na to wpadłem mineło sporo czasu
        Ostatnio edytowany przez SebaWolf; 6579.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Objaw jest taki, ze ładując pliki LR potrafi się zatrzymać, pomyśleć, zablokować działanie innych programów. Podejrzewałem, że to wina nowego dysku, ale z innego robi to samo. Samo wczytanie 1000 plików, bez tworzenia standardowych miniatur czy 1:1 trwa 10 minut. Na poprzednim kompie i 32 bitach robił to w pół minuty.
          Próbujesz ciągle na tym samym katalogu zdjęć czy na różnych? Mi się raz tak Bridge przytykał. Powodem było kilkadziesiąt corrupted plików chyba. Usunąłem, zgrałem od nowa z karty i poszło.

Komentarz

• oskarkowy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2513

Zamieszczone przez Vitez
            Próbujesz ciągle na tym samym katalogu zdjęć czy na różnych? Mi się raz tak Bridge przytykał. Powodem było kilkadziesiąt corrupted plików chyba. Usunąłem, zgrałem od nowa z karty i poszło.
            Rożne katalogi, nawet różne dyski. Ciągle ten sam objaw. Pojęcia nie mam dlaczego.
            Jarek

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Rożne katalogi, nawet różne dyski. Ciągle ten sam objaw. Pojęcia nie mam dlaczego.
              LR nie używam ale... spróbuj wrzucić temat na forum LR (albo poszperaj na tym forum)

Forum dedicated to the support of Adobe Lightroom & Lightroom Classic

Janusz,
              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• bigmaras
                Coś już napisał
                • 2008
                • 76

Przy 8GB Ramu polecam wyłączyć plik wymiany całkowicie. Moim zdaniem nie potrzeba mielić dyskiem przy takiej ilości. Mam Win7 x64 4GB Ramu, wyłączony plik wymiany i działa mi sprawniej komp. Do tego polecam Ci użyć narzędzia Win 7 Manager aby usprawnić trochę system, powyłączać zbędne usługi...
                Używam CS4 x64 i Lightrooma 2.5 x64 bez najmniejszych problemów.
                C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Komentarz

• tmaciak
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 610

A jakiego antywirusa masz?
                  Pozdrawiam, Tomek
                  Canon S-120PC II

Komentarz

• oskarkowy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2513

Zamieszczone przez bigmaras
                    Przy 8GB Ramu polecam wyłączyć plik wymiany całkowicie. Moim zdaniem nie potrzeba mielić dyskiem przy takiej ilości. Mam Win7 x64 4GB Ramu, wyłączony plik wymiany i działa mi sprawniej komp. Do tego polecam Ci użyć narzędzia Win 7 Manager aby usprawnić trochę system, powyłączać zbędne usługi...
                    Używam CS4 x64 i Lightrooma 2.5 x64 bez najmniejszych problemów.
                    Dzięki, zerknę i zobaczę, co się da wydłubać. Ale boję się, że bez tych plików to normalną pracę zamuli mi dokumentnie. Poza tym, te pliki tworzone są później, nie podczas wczytywania plików a to wtedy mam problem.

Zamieszczone przez tmaciak
                    W tej chwili avasta, ale to chwilowe rozwiązanie. Zwykle stosuję Nortona IS, ale 2009 było tylko do XP/Vista. Z ciekawości zerknę czy wyłączenie go nie przyspieszy pracy.
                    Jarek

Komentarz

• tmaciak
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 610

W tej chwili avasta, ale to chwilowe rozwiązanie. Zwykle stosuję Nortona IS, ale 2009 było tylko do XP/Vista. Z ciekawości zerknę czy wyłączenie go nie przyspieszy pracy.
                      Ja bym to przetestował. Używam neostradowego McAfee na kilku kompach i on przymula trochę operacje dyskowe w porównaniu do Nortona, którego używałem wcześniej. Na służbowym używam NODa a na innych kompach Kasperskiego i tam takie efekty nie są widoczne.
                      Pozdrawiam, Tomek
                      Canon S-120PC II

Komentarz

• xsardas
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 731

Spróbuj wyłączyć Avasta, wg mnie jest spora szansa na to iż będzie działało lepiej.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zwykle stosuję Nortona IS, ale 2009 było tylko do XP/Vista.
                          Hem? Ja mam NIS 2009 na Win 7. Po prostu zainstaluj - działa...
                          Coś tam sie może pluć o kompatybilność ale "zainstaluj mimo wszystko".
                          Podpisze się pod wyłączeniem pliku wymiany - zero problemów po jego wyłączeniu a przy 8GB RAM jest absolutnie, zupełnie zbędny. No tyle że dumpy z błędami się nie tworzą przy bluescreenach ale to szczegół .
                          A nie masz przypadkiem systemu i Lightrooma zainstalowanych na dysku SSD?

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Zamieszczone przez Vitez
                            Hem? Ja mam NIS 2009 na Win 7. Po prostu zainstaluj - działa...
                            Dodatkowo 2009 można spokojnie zupgradować do 2010 jezeli posiada się cały czas ważną subskrypcję, a ten już jest "dedykowany" do Win7.
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• bigmaras
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 76

Zamieszczone przez tmaciak
                              Dla mnie istnieje tylko jeden: NOD 4.0 + Wbudowany Windows defender, czasem gdy szperam po portalach "wątpliwej wiarygodności" uruchamiam darmowego commodo firewall ale tylko wtedy.
                              C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Komentarz

Pracuję...