Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Cześć,
Nowy komp (4 rdzenie, 8GBram), nowy system (w7 64), lightroom też działa w nowej wersji. I właśnie zaczęła się szopka. Czy ktoś też tak jak ja ma problem z wczytaniem katalogu plików do LR? Dla wyjaśnienia: system i LR na jednym dysku, pliki raw na innym, pliki wymiany na jeszcze innym.
Objaw jest taki, ze ładując pliki LR potrafi się zatrzymać, pomyśleć, zablokować działanie innych programów. Podejrzewałem, że to wina nowego dysku, ale z innego robi to samo. Samo wczytanie 1000 plików, bez tworzenia standardowych miniatur czy 1:1 trwa 10 minut. Na poprzednim kompie i 32 bitach robił to w pół minuty. Co jest? Samo tworzenie miniatur przebiega bardzo szybko, zdecydowanie wydajniej niż w poprzednim kompie.
I pytanie pomocnicze: czemu CS4 nie widzi całego ramu? Po ctrl+k i zakładce wydajność - dostępna pamięć ram - 3255MB. Windows widzi 8GB, Ki diabeł?
U mnie z kolei LR 2.5 64bit na Win7 x64, był problem z tabletem INTUOS strasznie przerywał i skakał wskaźnik, czego ja się nie nakombinowałem 5 wersji sterowników godziny konfiguracji różnych okienek w panelu sterowania itd. okazało się że przyczyną był antywirus KASPERSKY - i włączona opcja Application Control.
Kiedyś z kolei sporo męczyłem się z Importem nowych zdjęć do LR bo nie pokazywało się okno od importu, po kilku dniach doszedłem - okno było na drugim ekranie którym był TV, a ten włączany był sporadycznie więc zanim na to wpadłem mineło sporo czasu
Objaw jest taki, ze ładując pliki LR potrafi się zatrzymać, pomyśleć, zablokować działanie innych programów. Podejrzewałem, że to wina nowego dysku, ale z innego robi to samo. Samo wczytanie 1000 plików, bez tworzenia standardowych miniatur czy 1:1 trwa 10 minut. Na poprzednim kompie i 32 bitach robił to w pół minuty.
Próbujesz ciągle na tym samym katalogu zdjęć czy na różnych? Mi się raz tak Bridge przytykał. Powodem było kilkadziesiąt corrupted plików chyba. Usunąłem, zgrałem od nowa z karty i poszło.
Próbujesz ciągle na tym samym katalogu zdjęć czy na różnych? Mi się raz tak Bridge przytykał. Powodem było kilkadziesiąt corrupted plików chyba. Usunąłem, zgrałem od nowa z karty i poszło.
Rożne katalogi, nawet różne dyski. Ciągle ten sam objaw. Pojęcia nie mam dlaczego.
Przy 8GB Ramu polecam wyłączyć plik wymiany całkowicie. Moim zdaniem nie potrzeba mielić dyskiem przy takiej ilości. Mam Win7 x64 4GB Ramu, wyłączony plik wymiany i działa mi sprawniej komp. Do tego polecam Ci użyć narzędzia Win 7 Manager aby usprawnić trochę system, powyłączać zbędne usługi...
Używam CS4 x64 i Lightrooma 2.5 x64 bez najmniejszych problemów.
C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety
Przy 8GB Ramu polecam wyłączyć plik wymiany całkowicie. Moim zdaniem nie potrzeba mielić dyskiem przy takiej ilości. Mam Win7 x64 4GB Ramu, wyłączony plik wymiany i działa mi sprawniej komp. Do tego polecam Ci użyć narzędzia Win 7 Manager aby usprawnić trochę system, powyłączać zbędne usługi...
Używam CS4 x64 i Lightrooma 2.5 x64 bez najmniejszych problemów.
Dzięki, zerknę i zobaczę, co się da wydłubać. Ale boję się, że bez tych plików to normalną pracę zamuli mi dokumentnie. Poza tym, te pliki tworzone są później, nie podczas wczytywania plików a to wtedy mam problem.
Zamieszczone przez tmaciak
A jakiego antywirusa masz?
W tej chwili avasta, ale to chwilowe rozwiązanie. Zwykle stosuję Nortona IS, ale 2009 było tylko do XP/Vista. Z ciekawości zerknę czy wyłączenie go nie przyspieszy pracy.
W tej chwili avasta, ale to chwilowe rozwiązanie. Zwykle stosuję Nortona IS, ale 2009 było tylko do XP/Vista. Z ciekawości zerknę czy wyłączenie go nie przyspieszy pracy.
Ja bym to przetestował. Używam neostradowego McAfee na kilku kompach i on przymula trochę operacje dyskowe w porównaniu do Nortona, którego używałem wcześniej. Na służbowym używam NODa a na innych kompach Kasperskiego i tam takie efekty nie są widoczne.
Zwykle stosuję Nortona IS, ale 2009 było tylko do XP/Vista.
Hem? Ja mam NIS 2009 na Win 7. Po prostu zainstaluj - działa...
Coś tam sie może pluć o kompatybilność ale "zainstaluj mimo wszystko".
Podpisze się pod wyłączeniem pliku wymiany - zero problemów po jego wyłączeniu a przy 8GB RAM jest absolutnie, zupełnie zbędny. No tyle że dumpy z błędami się nie tworzą przy bluescreenach ale to szczegół .
A nie masz przypadkiem systemu i Lightrooma zainstalowanych na dysku SSD?
Dla mnie istnieje tylko jeden: NOD 4.0 + Wbudowany Windows defender, czasem gdy szperam po portalach "wątpliwej wiarygodności" uruchamiam darmowego commodo firewall ale tylko wtedy.
C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety
Komentarz