X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rOOmak
    Uzależniony
    • 2007
    • 617

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Jeżeli istnieje logiczna zależność to możesz użyć filtra. Dlaczego co drugie zdjęcie chcesz zaznaczyć?

Komentarz

• wagteil
      Bywalec
      • 2010
      • 242

Zamieszczone przez rOOmak
      Jeżeli istnieje logiczna zależność to możesz użyć filtra. Dlaczego co drugie zdjęcie chcesz zaznaczyć?
      Co masz na mysli piszac logiczna zaleznosc? Zrobilem tysiac zdjec, wybralem z tego 500 najlepszych i co drugie ma byc BW. Co drugie zdjecie z wybranych ma byc BW bo tak sobie zyczy klient..

--- Kolejny post ---

Czy ktos uzywa skrotow klawiaturowych programu Paddy? https://sites.google.com/site/dorfl68/ Fajny program ale za nic nie moge sie pozbyc wyswietlania dokonywania zmian na srodku monitora, czy da sie to jakos przeniesc czy wogole wylaczyc ?
      8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• rOOmak
        Uzależniony
        • 2007
        • 617

Możesz użyć opcji painter i "zamalować" flagami albo kolorem co drugą kolumnę. Upewnij się że masz parzystą liczbę kolumn i jeżeli nie to zmień rozmiar thumbnails.

Komentarz

• wagteil
          Bywalec
          • 2010
          • 242

Możesz użyć opcji painter i "zamalować" flagami albo kolorem co drugą kolumnę. Upewnij się że masz parzystą liczbę kolumn i jeżeli nie to zmień rozmiar thumbnails.
          Super sprawa, dziekuje bardzo a podsuniecie pomyslu!!!
          8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• airhead
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2495

Zamieszczone przez wagteil
            Czy ktos ma patent na zaznacznie z automatu co drugiego (np. w grid) zdjecia w folderze LR?
            Potrzebuje co drugie zdjecie zrobic w B&W. Do tej pory otwieram folder w eksplorerze, zaznaczam jedna z dwoch kolum i przenosze do innego katalogu gdzie dopiero zmieniam na BW. Problem polega na tym ze musze na nowo renderowac podgladuy 1-1 co juz wczesniej robilem przed selekcja, te previews niestety sie nie chce przeniesc razem z plikami przenoszonymi w eksplorerze.
            czy te zdjęcia to kopie wirtualne może?
            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• wagteil
              Bywalec
              • 2010
              • 242

Zamieszczone przez airhead
              czy te zdjęcia to kopie wirtualne może?
              Nie wie co to sa wirtualne kopie, mialem na mysli RAW-y w bibliotece LR.
              8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• piwo
                Coś już napisał
                • 2012
                • 73

Tak jak odpowiedział Kuba1. Jedyny ratunek w przypadku totalnego uszkodzenia dysku jest kopia zapasowa. Kopię zapasową robi się niezależnie od programów zainstalowanych na dysku.
                Zmiany w plikach są zapisywane w "katalogu" lightroom i/lub plikach .xmp które są zapisywane w tym samym katalogu co oryginalne zdjęcia.
                W ustawieniach programu możesz zmienić gdzie będzie się znajdował "katalog" i czy pliki .xmp będą używane czy nie.
                Gdy robisz kopie bezpieczeństwa musisz zrobić kopie katalogu.
                Ja używam plików .xmp i gdy robię kopię folderu ze zdjęciami mam pewność że mam zachowane wszystkie zmiany, flagi, gwiazdki itp.
                A ja mam w edit/catalog settings/metadata zaznaczone żeby automatycznie zapisywał zmiany do plików xmp i mimo to nie widzę żadnych dodatkowych plików w katalogu ze zdjęciami. Chciałbym robić back-up wszystkich ustawień z LR, ale nie mam jak. Co robię nie tak? Pracuję na DNG.

Komentarz

• blackninja
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 378

DNG ma zaszyte w sobie informacje o obróbce. XMP używa sie tylko przy nieprzekonwertowanych rawach.
                  Marki trzy.

Komentarz

• oszczepnik
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 279

Witam
                    Pytanie: czy u Was LR 4.2 pożera podczas operacji całego procka, tzn u mnie jak wykonuje obróbkę to procek jedzie na 100% myszka zacina i ogólnie cały program tnie, dochodzi do tego, że nie mogę słuchać radia bo strasznie przerywa. Nie mam co prawda procka najmłodszego ale (Athlon 64 X2 6000+) czy to może być wina samego procka, czy tak to już jest. Jak to sie ma u Was?
                    dzieki i pozdrawiam
                    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

• oskarkowy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2513

Zamieszczone przez oszczepnik
                      Witam
                      Pytanie: czy u Was LR 4.2 pożera podczas operacji całego procka, tzn u mnie jak wykonuje obróbkę to procek jedzie na 100% myszka zacina i ogólnie cały program tnie, dochodzi do tego, że nie mogę słuchać radia bo strasznie przerywa. Nie mam co prawda procka najmłodszego ale (Athlon 64 X2 6000+) czy to może być wina samego procka, czy tak to już jest. Jak to sie ma u Was?
                      dzieki i pozdrawiam
                      To ja się podłączę: są jakieś zabiegi, dzięki którym da sie to wszystko wykonywać w czasie rzeczywistym jak w 3.6 bez wymieniania komputera? Denerwują mnie te półsekundowe opóźnienia
                      Jarek

Komentarz

• Kuba1
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 960

Zamieszczone przez oskarkowy
                        To ja się podłączę: są jakieś zabiegi, dzięki którym da sie to wszystko wykonywać w czasie rzeczywistym jak w 3.6 bez wymieniania komputera? Denerwują mnie te półsekundowe opóźnienia
                        No zdaje się, że tak musi być.. Pod nowym LR przykucają całkiem przyzwoite komputery. Nowo zainstalowany działał ładnie, ale po czasie strasznie mi zamula. Optymalizuję katalog regularnie, nie bardzo rozumiem co powoduje to przymulanie. Mam powyłączane mapy, book, slideshow i web. Kombinuję, że szybkość dysku ma związek z częścią problemów, ponieważ LR czy Bridge używają miniatur, które mają zapisane na dysku. Pędzle z kolei mocno obciążają liczydło. Pamięci również zawsze za mało. Niestety komputery coraz szybciej się starzeją. Dyski SSD i min. 16GB RAM'u to już standard pod Photoshopy. Nie ma litości .

Komentarz

• oskarkowy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2513

Zamieszczone przez Kuba1
                          Dyski SSD i min. 16GB RAM'u to już standard pod Photoshopy. Nie ma litości .
                          SSD na swap file i 16gb ramu to ja mam.. a dalej drażni mnie to minimalne opóźnienie
                          Jarek

Komentarz

• Kuba1
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 960

Zamieszczone przez oskarkowy
                            SSD na swap file i 16gb ramu to ja mam.. a dalej drażni mnie to minimalne opóźnienie
                            Przy 16GB RAM możesz wyłączyć plik wymiany - próbowałeś? Nawet przy nadwyżce RAM'u windows i tak korzysta z pliku wymiany, co powoduje czkawki.

Komentarz

• oskarkowy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2513

Zamieszczone przez Kuba1
                              Przy 16GB RAM możesz wyłączyć plik wymiany - próbowałeś? Nawet przy nadwyżce RAM'u windows i tak korzysta z pliku wymiany, co powoduje czkawki.
                              Dzięki za wskazówkę, przetestuję.
                              Jarek

Komentarz

• oszczepnik
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 279

tez mam SSD i pliki, które obrabiam wrzucam na ten dysk wiec wszystko jest brane z ssd, co do ilości RAM to system wykorzystuje wraz z LR ok 2,7 GB więc to raczej nie problem. Dziwi mnie natomiast, że procki duszą się przy nowym LR.
                                pzdr
                                "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

Pracuję...