X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hiv
    Początki nałogu
    • 2005
    • 321

Masz obok opcję wyboru innego katalogu, stary jest zwalony po prostu.
    Wybierz ją i odszukaj w miejscu gdzie masz katalog Lightrooma i backupy ostatni jaki robiłeś i pracuj dalej
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez SebaWolf
    Odptaszkuj Auto Mask

Działa
    Ostatnio edytowany przez Hiv; 3372. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• wagteil
      Bywalec
      • 2010
      • 242

Zamieszczone przez Hiv
      Masz obok opcję wyboru innego katalogu, stary jest zwalony po prostu.
      Wybierz ją i odszukaj w miejscu gdzie masz katalog Lightrooma i backupy ostatni jaki robiłeś i pracuj dalej
      Wlasnie problem w tym ze on go nie widzi. Moze by tak skopiowac niektore z folderow z srodka i wrzucic do nowego? Boje sie ze narobie biedy bo w nowym mam juz troche pracy.
      Ktore mozna by bez obaw tam przeniesc?
      -Lightroom 3 Catalog Previews.lrdata
      -Lightroom 3 Catalog
      -Backups
      8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• wagteil
        Bywalec
        • 2010
        • 242

A teraz doszedl komunikat przy odpalaniu: Now is checking integrity of Lightroom 3 Catalog. Czy to oznacza ze cos jest zle?
        8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• panmateusz
          Początki nałogu
          • 2009
          • 310

Kiedyś na forum natknąłem się przypadkowo na parę postów poruszających tematykę optymalizacji systemu pod Lightrooma. Niestety, aktualnie nie mogę ich znaleźć, gdyż nie pamiętam w jakich wątkach się znajdowały.

Użytkownicy opisywali krok po kroku jak ustawić odpowiednie opcje w systemie oraz samej aplikacji, aby zwiększyć wydajność pracy. Stoję przed ponowną przesiadką na PC i z tego co wstępnie widziałem, to Lightroom potrafi się nawet mocniej przymulić niż na Maku. Będę pracował na maszynie z procesorem Intel Core 2 Duo 2.8GHz oraz 4GB pamięci DDR2. Stoję jeszcze przed wyborem systemu, co będzie wydajniejszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o pracę Lightrooma - system 32-bitowy czy 64-bitowy?

Następnie po instalacji systemu - jak skonfigurować system, aby zwiększyć jego wydajność względem Lightrooma?
          Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• micles
            Zablokowany
            • 2006
            • 4359

x64, polecam. Problemów z nim jest na prawdę mało, a korzyści dużo. Między innymi wykorzystanie twoich 4gb (jak będziesz miał 32bit, to dostępne będzie tylko 3,2gb ramu...)

Komentarz

• 1982wojtek
              Coś już napisał
              • 2008
              • 62

szukam profilu kalibracyjnego do 50d gdzieś kiedyś widziałem stronkę ze wszystkimi profilami może ktoś podrzuci link
              wszystko znaczy NIC!!!

Komentarz

• oryx
                • 2007
                • 14

Find Missing Folder w LR3

Witam, mam taki problem. Czasem zdarza mi się po otwarci LR3, że widać foldery ze znakiem zapytania. Żeby odszukać foldery i aby widział LR wszystkie foty muszę ręcznie wykonać na każdym folderze operację Find Missing Folder. Czy jest jakaś możliwość zautomatyzowania tego, bo folderów mam sporo... Co może być przyczyną "gubienia łączności" LR3 z folderami?

Komentarz

• MaciekH
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 662

A nie ruszasz plików na dysku? Mam coś takiego jak nieopatrznie zmienie np nazwe folderu który już dodałem do LR'a, albo kiedy recznie czyszcze niepotrzebne stare backup'y...
                  20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• oryx
                    • 2007
                    • 14

nic nie ruszam. Odpalam LR i kicha. Ale jak hurtowo wykonać Missing Folder???

Komentarz

• Greg200
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 15

Zwróciłem uwagę, że LR nie widzi klasyfikacji / gwiazdek / dodanych do .cr2 np. ZommBrowser-em / ten zapisuje je tak jak w jpeg-ach tj. we właściwościach/.
                      Wyczytałem, że zamierzonym działaniem jest nieingerowanie LR w pliki raw, tylko dlaczego Brigde_CS5 widzi te "gwiazdki" normalnie ?

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

LR z zalozenia jest zaprojektowany tak, ze katalog bedzie normalnie dzialac nawet przy odlaczonych woluminach. tzn. mozesz miec skatalogowane pliki na dyskach zewnetrznych i normalnie te zdjecia przeszukiwac.
                        www albo tez flickr

Komentarz

• mateuszw3
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 278

Chce eksportować zdjęcie z LR bo tylku tu mam je po wstępnej obróbce. Wyświetla mi się, że zdjęcie jest niedostępne. Klikam "Find missing folder" i szukam, a gdy znajduję i zaznaczam wyskakuje mi "The selected folder or a folder it contains is already in lightroom".
                          Okazało się, że po "przeprowadzce" na zew. dysk twardy mam prawie wszystkie foldery niedostępne. Co zrobić, aby szybko wszystkie zdjęcia były dostępne ?

Zaznaczę, że zdjęcia zostały również porozmieszczane do innych folderów niż były wcześniej ( zmiana nazwy, ilość zdjęć w jednym folderze itp. ).
                          Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
                          www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Komentarz

• marekb
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2273

jak zmieniłeś nazwę zdjęcia to jak chcesz je odnaleźć??

Komentarz

• mateuszw3
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 278

Nazwa zdjęcia pozostała taka sama, tylko nazwa folderu w którym się wcześniej znajdowało się zmieniała
                              Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
                              www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Komentarz

• velviana
                                Coś już napisał
                                • 2011
                                • 65

Witam !

Mam mały dylemat.

Wywołałem rawa w LR i wyszło fajne zdjątko.
                                Niestety, pech chciał,że padł mi system i nie mogę użyć presetu,jaki sobie zrobiłem sobie na podstawie tego zdjęcia.
                                Czy jest jakaś szansa,żeby zrobić tego identycznego preseta na podstawie tego rawa i wywołanego jpga ?

Komentarz

Pracuję...