X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eclipse
    Bywalec
    • 2007
    • 119

tak tez robie na szczescie na necu pa241w mozna to spokojnie ustawic zeby bylo zadowalajaco ale troszke to irytujace, ze az taka roznice w danych dostaje sie miedzy aparatem a softem :/
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Komentarz

• strideer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1905

Dane są raczej takie same: RAW na karcie i RAW w pamięci komputera to raczej ten sam plik :-)

Komentarz

• eclipse
        Bywalec
        • 2007
        • 119

zle sie wyrazilem, jasne ze dane sa te same, ale dlaczego az taka roznica we wskazaniach softu w stosunku do korpusu?
        5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Komentarz

• strideer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1905

Prawdopodobne wyjaśnienie podałem powyżej.

Komentarz

• eclipse
            Bywalec
            • 2007
            • 119

no to prawdopodobnie wszystko w tym temacie dziekowac

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

Zamieszczone przez micles
              Dlaczego korekcja +2,5EV w zakładce Basic działa inaczej niż Graduated Filter +2,5EV nałożony na całe zdjęcie (obszar przejścia ustawiony poza zdjęciem)? (wygląda na to, że kolejność działania na obraz to : Graduated Filter > Blacks > Exposure, bo to właśnie głównie w obcięciach czerni jest duża różnica)
              Kontynuując pytanie, w formie trochę rozszerzonej : czy ktoś wie jaka jest kolejność nakładanych na RAWa opcji?

Komentarz

• 7four
                Uzależniony
                • 2009
                • 850

Zamieszczone przez Merde
                Wracając do tematu:
                Chyba mnie szlag trafi, zaksięgowało mi drugą transakcję:

Rozpatrzenie reklamacji pewnie będzie teraz trwało z miesiąc...
                Do pierwszego mi wprawdzie nie braknie, ale to pierwsza transakcja kartą w nowym banku i od razu taka wtopa... Grrr!
                Ciekawe że są to dwie różne kwoty.

Komentarz

• micles
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 4359

W euro dość podobne

Komentarz

• niubie
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 19

Darmową wysyłkę dostałem przy ponownym zamówieniu także finalnie 674,59 PLN
                    Teraz czekam na paczkę.

Kolejność nie ma znaczenia - efekt ten sam będzie w LR3 na pewno.
                    I was looking through my notes for my upcoming Lightroom seminar in Houston next month and I got an idea for today’s topic. One of the things I’ve added into the discussion at some point during the day, is the fact that Lightroom workflow (in the Develop module that is) doesn’t matter. Yep, it doesn’t matter one bit. Why? Because your settings in the Develop module aren’t “applied” by the order in which you add them. For example, we’re always taught to sharpen last in Photoshop. In Lightroom, it doesn’t matter if you do it first, second or last. Same with white balance, exposure, you name it. You can apply them at any point you’d like because they don’t build on top of each other. They’re all separate and whether you set the Exposure slider to +1.5 first or last won’t change the way it affects your photo. That said, there’s kind of an unsaid order in which we do things. In fact, the Develop module is laid out in a pretty good order to start with. It almost leads you down the right path from top to bottom. For me, the only time I mess with the order is right in the beginning. I go to the Camera Calibration panel and adjust the Camera Profile settings (if I’m shooting Raw because they don’t work for JPEGs). Then I hop back up to the top and start working my way down. Usually it involves White Balance, then Exposure and everything in the Basic panel. Maybe a quick Tone Curve adjustment for some extra contrast, noise reduction and lens correction (if needed), and that’s usually it. If I’m going to Photoshop, I save all retouching, vignetting, and sharpening for there. If I’m not going to Photoshop then I’ll do the vignetting and sharpening in Lightroom last. But not because it matters that I do them last. It’s just because they’re closer to the bottom. So what about you? Do you have a preferred order? Top down? Or something else? Let me know.
                    Ostatnio edytowany przez niubie; 32257.

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

Wiem, że kolejność moich działań nie ma znaczenia, ale chcę poznać kolejność nakładania działań zaimplementowaną przez lightrooma

Komentarz

• niubie
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 19

Zamieszczone przez micles
                        Wiem, że kolejność moich działań nie ma znaczenia, ale chcę poznać kolejność nakładania działań zaimplementowaną przez lightrooma
                        Tego to raczej nikt nie wie poza pracownikami adobe i raczej tą wiedzą się nie dzielą z nikim

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12158

Zamieszczone przez niubie
                          Tego to raczej nikt nie wie poza pracownikami adobe i raczej tą wiedzą się nie dzielą z nikim
                          a co takiego tajemnego i niewiarygodnego mialoby byc w tej wiedzy?
                          www albo tez flickr

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Możnaby to ogarnąć metodą doświadczalną, ale jakoś nie mam zapału. Wiem tylko, że jak w grę wchodzą korekcje większe niż +1EV, to lepiej robić je z poziomu Graduated Filters (gradient poza obrazem, więc na całym obrazie mamy "100% efektu"), żeby mieć większą możliwość regulowania czerni.

Komentarz

• filharmoniusz
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 155

Mam pytania odnośnie importu rawów, picture styles i profilów kolorystycznych LR2.

1. LR2 zawsze domyślnie ustawia mi profil kolorystyczny Adobe Standard, a ja bym chciał przy imporcie zawsze domyślnie Camera Standard. Da się to zmienić gdzieś w ustawieniach LR2?

2. zanim pierwszy raz zobaczymy podgląd rawa w LR, trochę to trwa, ale przez te pierwsze kilka sekund naszym oczom ukazuje się wstępny obrazek o nieco innej kolorystyce. Czy to jest:
                              a) kolorystyka domyślnego profilu aparatu Camera Standard? (takie mam wrażenie)
                              b) podgląd tego obrazka, który widzieliśmy na ekraniku LCD uwzględniający Picture Styles?
                              c) jeszcze coś innego?

3. Jeżeli LR przez chwile wyświetla podgląd taki jak z LCD aparatu, a później ładuje swój podgląd, to można wrócic do tego wcześniejszego obrazka? Czy w takim celu nie pozostaje nam nic innego, jak korzystac z DPP (bo domyślam się, że DPP potrafi wyświetlić dokładnie ten podgląd, co na LCD aparatu?)

Komentarz

• strideer
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1905

1. Tak. Po zaimportowaniu zdjęcia przechodzisz do modułu Develop, nie ruszasz żadnych suwaków tylko zjeżdżasz na ostatni panel Camera Calibration, wybierasz profil który chcesz, następnie przytrzymując Alt wciskasz przycisk Set Default na samym dole prawego panelu i wybierasz Update to Current Settings.

2. Podgląd JPEG zaszyty w pliku RAW.

3. DPP lub JPEG prosto z aparatu.

Komentarz

Pracuję...