X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • korben
    Bywalec
    • 2010
    • 115

Wywołanie HDR po zmianie ekspozycji jednego zdjęcia

Witam wszystkich, chodzi mi po głowie ostatnio temat zdjęć HDR, i tak większość darmowych free HDR, ma ograniczenia,znaki wodne itd,
    Jestem ciekaw czy ktoś z Was,stosuję taką metodę do tworzenia jakby HDR z trzech ekspozycji "-"0,"+" itd (lub w innym programie),

Czy da się wywołać hdr z jednego zdjęcia? tzn pomniejszyć lub zwiększyć w programiie ekspozycję -/+ 2EV zapisać na nowo z poprawioną ekspozyjcą, otworzyć w gimpie,ps-ie 3 lub 5 ujęć i jazda z łączeniem wielu zdjęć w jedno, czy konieczne jest robienie 5 ujęć z poziomu body?
    Trochę zagmatwałem ale mniej więcej o to mi chodziło.Mam nadzięje na małą dyspute
    50D+szkło
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    PREMIUM member
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez korben
    Czy da się wywołać hdr z jednego zdjęcia? tzn pomniejszyć lub zwiększyć w programiie ekspozycję -/+ 2EV zapisać na nowo z poprawioną ekspozyjcą, otworzyć w gimpie,ps-ie 3 lub 5 ujęć i jazda z łączeniem wielu zdjęć w jedno, czy konieczne jest robienie 5 ujęć z poziomu body?
    Da się zrobić z jednego RAWa ale jakość nie będzie taka jak z serii zdjęć. Pojedyncze zdjęcie po prostu nie zawiera tylu informacji i w cieniach wyjdą szumy a w światłach detale się nie pojawią jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
    Digart

Komentarz

• korben
      Bywalec
      • 2010
      • 115

ok, z informacją to się zgodzę ale jak zdjęcie jest prawidłowo naswietlone, względne małe iso,i ogólnie zdjęcie względnie poprawne to chyba mozna próbować,i szumy nie powinny tak bardzo kłuć w oczy(może się mylę)
      poza tym widzę inną zaletę takiej metody odkpujemy archiwalny "raw,dng" sprzed lat lat nad którym chielibyśmy popracować
      Chyba że lepsze rezultaty da sama obróbka raw,bez mieszania w/w ekspozycję?
      50D+szkło

Komentarz

• zaitsev
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1660

ale jak zdjęcie jest prawidłowo naswietlone, względne małe iso,i ogólnie zdjęcie względnie poprawne to chyba mozna próbować,i szumy nie powinny tak bardzo kłuć w oczy(może się mylę)
        Zależy od rozpiętości tonalnej sceny i ile chcesz wyciągać...

Komentarz

• korben
          Bywalec
          • 2010
          • 115

no tak przypuszczam że zdjęcie jest lekko niedoświetlone, i potem na "0" a potem +2EV,ale nie wiem czy tędy droga,
          Z kolei jak mam plik raw, to po zmianie EV,nie konwertuje do jpg,czy Tiffa a pozostawiam oryginalny RAW,nie wiem jak to jest ze strony bo nie mam żadnego doświadczenia,ale sprawa wydaje sie prosta
          50D+szkło

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

ok, z informacją to się zgodzę ale jak zdjęcie jest prawidłowo naswietlone, względne małe iso,i ogólnie zdjęcie względnie poprawne to chyba mozna próbować,i szumy nie powinny tak bardzo kłuć w oczy(może się mylę)
            poza tym widzę inną zaletę takiej metody odkpujemy archiwalny "raw,dng" sprzed lat lat nad którym chielibyśmy popracować
            Chyba że lepsze rezultaty da sama obróbka raw,bez mieszania w/w ekspozycję?
            To wszystko można osiągnąć wywołując RAWa. Pseudo HDR na jednej klatce praktycznie nic nie daje. 99% daje się osiągnąć w ACR przy czym "tone mapping" zdecydowanie lepiej wychodzi w ACR.

HDR ma sens tylko z kilku naświetlań z poziomu aparatu. Im więcej tym lepiej. Przy dużych roszpiętościach tonalnych sceny to może być nawet kilkanaście klatek.

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Pebal
              Początki nałogu
              • 2009
              • 322

Zamieszczone przez Janusz Body
              przy czym "tone mapping" zdecydowanie lepiej wychodzi w ACR.
              Lepiej od czego?

Komentarz

• Mikol
                Bywalec
                • 2009
                • 105

Czy da się wywołać hdr z jednego zdjęcia?...
                da się trochę zwiększyć DR, ale to nie będzie HDR raczej taki mini-HDR.
                ... czy konieczne jest robienie 5 ujęć z poziomu body?
                tak, wykonanie kilku zdjęć sceny o dużej rozpiętości jest konieczne dla uzyskania dobrej jakości.

Komentarz

• airhead
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2495

będzie miało super hiper modną tonację, kontrast i kolory z Photomatiksa, ale DR nie będzie większy niż dobrze wywołany RAW
                  Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                  Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Pebal
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 322

Zamieszczone przez airhead
                    będzie miało super hiper modną tonację, kontrast i kolory z Photomatiksa, ale DR nie będzie większy niż dobrze wywołany RAW
                    Techniki HDR służy głównie do kompresji DR. Lokalne DR zwiększa się tylko w celu zachować lokalnego kontrastu.

Komentarz

• korben
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 115

problem jest w tym, że sprzet nie wyrabia więcej jak 3 klatki autobreakingu, wiec na 5 klatek sobie nie mogę pozwolići tu znów ograniczenia, nie było to kryterium wyboru body
                      50D+szkło

Komentarz

• tantal
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 404

Nic Cię nie ogranicza do auto, ekspozycję dla kolejnych klatek możesz zmieniać niezależnie od body. HDR-ów chyba nie wykonujesz setek, więc jakaż to uciążliwość.

Komentarz

• mateuszw3
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 278

Zrobiłem właśnie niezły ( jak dla mnie ) HDR w Photomatix'ie z 1 Rawa. Wszystko fajnie, elegancko, klikam przycisk processing i... na zdjęciu jest znak wodny "Photomatix". Wie ktoś jak to usunąć, wyłączyć tą opcję czy cokolwiek, bo to mój pierwszy udany HDR i taka sytuacja...
                          Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
                          www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Komentarz

• Pebal
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 322

Zamieszczone przez mateuszw3
                            Zrobiłem właśnie niezły ( jak dla mnie ) HDR w Photomatix'ie z 1 Rawa. Wszystko fajnie, elegancko, klikam przycisk processing i... na zdjęciu jest znak wodny "Photomatix". Wie ktoś jak to usunąć, wyłączyć tą opcję czy cokolwiek, bo to mój pierwszy udany HDR i taka sytuacja...
                            Trzeba zakupić pełną wersję programu.

Komentarz

• dr_bonzo
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 74

"Wie ktoś jak to usunąć, wyłączyć tą opcję czy cokolwiek, bo to mój pierwszy udany HDR i taka sytuacja..."

Pewnie trzeba kupić pełną wersję softu.

When used in trial mode, Photomatix Pro is fully functional and never expires, but adds a watermark to images produced with one of the two Tone Mapping methods and 3 of the 5 exposure fusion modes.
                              Software for merging images to HDR, tone mapping and fusion for pro photographers & photography enthusiasts.

Komentarz

Pracuję...