Witam,,,od niecalego roku jestem uzytkownikem forum,,,forum,,czyli..."nie wiesz zerknij, moze dowiesz sie tego, czego sam nie umiesz zrobic"....nie ukrywam ,ze czytajac opinie dotyczace "zrobilem zdjecie prosze o komentarz" pokazaly mi na przykladzie zaprezentowanych zdjec , jakie mozna zrobic bledy , co poprawic , czego sie ustrzec...jak zrobic DOBRE ZDJECIE -bo nie ukrywam , ze opinie dotyczace bledow sa bardzo konstruktywne..pozwalajace zrozumiec wlasne bledy...i cenne wskazowki forumowiczow -ja przynajmiej umiem i chce wykorzystac ...no ale do sedna....kiedy jednak przegladam gelarie ,,,czesto spotykam sie z pytaniami " w jaki sposob zostala wykonana obrobka zdjecia"...i przepraszam wszystkich tych , ktorzy udzielili bardziej lub mniej wyczerpujacej odpowiedzi na ten temat ale przegladajac posty zauwazylem , "wielka niechec " do dzielenia sie tymi wlasnie informacjami...wyjatkiem -nie urazajac innych , jest Janusz Body,,ktory chetnie i wyczerpujaco dzieli sie wiedza...a napisalem poniewaz,,utknalem na tym wlasnie etapie...czyli.."obrobka"..w kilku watkach przeczytalem ,ze "ok opisze jak to zrobilem" ale....cisza,,,sam reszta napisalem kilka razy PW z prosba o wytlumaczenie pewnych spraw,,,i cisza...tak na koniec,,mialem nadzieje ,ze forum to miejsce , w ktorym moge sie czegos dowiedziec,,ze inni chetnie mi pomoga -nie tylko skrytykuja...ale,,,dlaczgo dzielenia sie wiedza , dotyczaca sposobu obrabiania zdjec jest takie.."ciezke"..?..wiem jest wiele info dotyczacych mojego pytania wiec byc moze troche przesadzam,,ale chcialbym poznac Wasze opinie....
X
-
Tagi: Brak
-
Ja myślę że potrzebujesz umiejętności układania logicznych zdań bo to jest ledwo czytelneQuidquid latine dictum sit, altum videtur. -
Komentarz
-
hahaha - nauka fotografowania na podstawie opinii i porad z forum. Rozbawiłeś mnie do łez.
Weź kup kilka książek o fotografii (zacznij od podstaw eksponometrii, bo bez tego ani rusz) i poczytaj, wyciągając z tego wnioski.
BTW - poszedł byś do lekarza, który swą wiedzę czerpał z forum...Komentarz
-
nie pisze o nauce fotografowania...czytaj uwaznie,,,pisze o obrobce..mam kupic ksiazki? tego samego lub wiecej dowiem sie z forum,,a podstawy mam za soba...pisze o czym innym...hahaha - nauka fotografowania na podstawie opinii i porad z forum. Rozbawiłeś mnie do łez.
Weź kup kilka książek o fotografii (zacznij od podstaw eksponometrii, bo bez tego ani rusz) i poczytaj, wyciągając z tego wnioski.
BTW - poszedł byś do lekarza, który swą wiedzę czerpał z forum...
do lekarza ? hmm,,,to Ty raczej idz...po porade z ortografii..."poszedl bys" pisze sie razem...

Komentarz
-
Nikt Ci nie sprzeda tej wiedzy za darmochę. Pozostają Ci jedynie warsztaty lub dochodzenie samemu małymi kroczkami.
Najważniejsza rada w obróbce to taka że nie ma złotej recepty/prestetu/metody na obrobienie zdjęcia. Trzeba wyćwiczyć swoje oko na to co jest dobre, a co złe, a dojść do tego możesz spędzając długie godziny w PS'ie.Komentarz
-
Obróbka to jedyne, co tak naprawdę pozwala się wyróznić.
Jeśli spojrzysz na zdjęcia nie poprzez pryzmat obróbki, to będą one mniej lub bardziej "takiesame" u wszystkich, którzy bardziej się przykładają do tego co robią i mają jakieś tam już doświadczenie. Dzięki obróbce, przestają być "takiesame", a stają się "łoł" z trzema wykrzyknikami (albo się nie stają
). Do swojego stylu obróbki dochodzi się czasem latami, a nigdy nie jest to proces "weekendowy". Jakość obróbki przekłada się na zachwyt klienta, zachwyt klienta na marketing szeptany wśród znajomych, ten ostatni na zlecenie, zlecenie na pieniądze.
W tym co wyżej opisałem nie ma nic złego. Nikt nie ma ochoty oddawać swojej ciężkiej pracy za darmo. A takich co docenią bezinteresowny gest, również nie ma wielu. Janusz Body ma inne źródła utrzymania niż fotografia i nie ma parcie na "łatkę artysty", dlatego on Ci chętnie wytłumaczy, w przeciwieństwie do reszty.
Stąd się to bierze.
Wiele o obróbce można dowiedzieć się, używając dostępnych za darmo w sieci presetów i analizując ich ustawienia.
P.S. I ja wolałbym, żebyś bardziej przemyślał formę swojej wypowiedzi, zanim wciśniesz przycisk "Zatwierdź odpowiedź"Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
wiem , zauwazylem to,,, ja tylko przelewam na papier moje mysli...i zgadzam sie z Toba...niestety...Nikt Ci nie sprzeda tej wiedzy za darmochę. Pozostają Ci jedynie warsztaty lub dochodzenie samemu małymi kroczkami.
Najważniejsza rada w obróbce to taka że nie ma złotej recepty/prestetu/metody na obrobienie zdjęcia. Trzeba wyćwiczyć swoje oko na to co jest dobre, a co złe, a dojść do tego możesz spędzając długie godziny w PS'ie.
Komentarz
-
Komentarz
-
99% pytań "jak osiągnąć taki efekt?" dotyczy cudzych zdjęć, najczęściej znalezionych gdzieś w necie. Sporo osób odpowiada i co ciekawe najczęściej pytający uparcie twierdzi, że nie mają racji :-) Ocena cudzych zdjęć to są zawsze domysły jak zostało zrobione czy jak obrobione w PS. Do tego samego rezultatu jest zwykle wiele dróg. 99% dobrych zdjęć to po prostu dobrze zrobione, dobrze naświetlone, dobrze skadrowane. Jak mówi wieszcz "z g... bata nie ukręci" i najlepsza obróbka nie uratuje marnego zdjęcia.
Jest w Bazie Wiedzy dział "Szkoła fotografii CB" ale jakoś obumarł. Widać nie ma zainteresowania.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
no wlasnie do tego zmierzam,,,moj kolega z pracy ma rowniez swoja pasje..i czesto w luznej rozmowie opowiada o tym jak na "jego" forum , Ci ktorzy maja wieksze doswiadczenie , dziela sie swoja wiedza i doswiadczeniem,,,...stad wlasnie moj post,,,
Komentarz
-
A jego pasja to? Żeglarstwo, modelarstwo albo inne niedochodowe hobby to sprawa prosta. Tu jest dużo tzw. ślubnych (z naciskiem na tzw.
) i innych którzy żyją z fotografii. Ci się za darmo wiedzą nie podzielą. Sprzedają swoją wiedzę i częściowo zwraca im się czas spędzony na dochodzeniu "co i jak". Na praktyce w każdym zawodzie trzeba najpierw sprzątać warsztat szefa zanim od łaskawie powie, że do przybijania fleków służą inne gwoździe niż te, których zamierzasz użyć.
Janusz,
-
masz racje...czesto forumowicze zadaja banalne pytania, na ktore odpowiedzi moga znalezc np w bazie wiedzy..mi natomiast..chodzi o jak to mowia "diabel tkwi w szczegolach"...o konkretne zagadnienia...i wtedy wlasnie -sciana!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
motoryzacja..odpowiadam,,,,bo co tu ukrywac...tylko moje pytanie..dla mnie forum,,,to baza wiedzy,,,miejsce skad moge dowiedziec sie czegos czego nie "umialem" znalezc na www.google.pl , stad moje...."pytanie"...
Komentarz
-
-
Ale tego to Ci nikt nie powie. I nie dlatego, że nie chce czy że to tajemnica tylko każde zjęcie jest inne i wymaga innej obróbki. Drobne niuanse jak to zrobić przychodzą z czasem i doświadczeniem. Co z tego, że kupisz zdjęcie Dragana z jego obróbką? I tak jej nie skopiujesz na swoje zdjęcia bez ogromnej wiedzy o PS i obróbce.
Janusz,
Komentarz