X
-
-
Ja mam Eye-One i naprawdę się sprawdza. Jeżeli przed kalibrowaniem miałeś naprawdę szary kolor a po skalibrowaniu szary wpadał w czerwień, to faktycznie było coś nie tak. Bo jeżeli przed i po kalibracji szary był kiepski to bym szukał winy w monitorze.Komentarz
-
Wiesz, do testu poprawności to najprościej ustawić R=G=B= np. 80 albo (jak niektórzy) 128 jako tło w windozie i to MUSI być szare, neutralnie szare.
Nie, w moim przypadku to z całkowitą pewnością nie jest monitor. Nie jeden zresztą a kilkanaście a i1d2 też dwa albo trzy różne próbowałem. Próbowałem też i inne i żaden sobie dobrze nie radził z wide-gamut. Porównywałem profile zrobione i1d2 i i1 pro - efekt wiadomy - kolorymetr sobie nie radzi.Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
A co zrobić, jeśli nie chcemy ogladać zdjęcia w przeglądarce tej czy innej, tylko jako tapeta na desktopie? Nie da się zrobić przewidywalnych kolorów? Dla ułatwienia i uniknięcia dyskusji o różnych monitorach, zakładamy że robię tapetę dla całego biura uzywającego jednakowych monitorów i ja też mam taki samKomentarz
-
A co zrobić, jeśli nie chcemy ogladać zdjęcia w przeglądarce tej czy innej, tylko jako tapeta na desktopie? Nie da się zrobić przewidywalnych kolorów? Dla ułatwienia i uniknięcia dyskusji o różnych monitorach, zakładamy że robię tapetę dla całego biura uzywającego jednakowych monitorów i ja też mam taki sam
Oprofilować wszystkie monitory w biurze i tapetę zapisać w przestrzeni sRGB. Bez oprofilowania każdy monitor będzie wyświetlał swoje, zupełnie nieprzewidywalne barwy.
Janusz,
-
Po profilowaniu też nie można być zupełnie pewnym, że każdy ekran (zwłaszcza jeśli nie jest to sprzęt do grafiki) wyświetli to samo, ale na pewno będzie bliżej niż dalej.
Sent from my GT-I9100 using TapatalkKomentarz
-
Dobra.
Dzięki uprzejmości Towersa mam nowy profil kolorów.
Problem jest jeden - mój komputer za żadnego czorta nie chce go zainstalować.
Klikanie w zainstaluj nie dało rezultatu. Wklejenie do odpowiedniego folderu także bez skutku.
Zgłupiałem, bo podczas kalibracji wsio było OK.
Proszę o jakąś podpowiedź.
edit:
udało mi się niby załadować profil kolorów, ale nie widzę różnicy... :/ Masakra jakaś. Czyżby karta graficzna płatała figle?Ostatnio edytowany przez DonBolano; 17004.Komentarz
-
Podłączę się do tematu.
Po przinstalowaniu systemu i kalibracji monitora coś pozmieniało się w ustawieniach i zdjęcia które widzę w LR i PS przeglądarka windowskowa pokazuje za ciemne i całkiem w innych kolorach.
Domyślam się, że problem nie leży po stronie PS i LR tylko po stronie przeglądarki.
Gdyby ktoś mógł doradzić gdzie mogę w windowsie zmienić ustawienia tak aby zdjęcia wyglądały podobnie to będę bardzo wdzięczny.Komentarz
-
Pożyczyłem kalibrator i monitor skalibrowałem - przynajmniej tak mi się wydaje.
No ale cuda nadal się dzieją.
Obrazy, które pokazuje bridge w trybie zarządzania barwą są sprane z kolorów i to dość znacznie. To samo w ACR i potem w PS. A jak zapisuję to jako JPG to nasycenie jest OK albo za duże (bo ratowałem wcześniej myśląc, że tak ma być).
Nie ogarniam tego totalnie <sciana>
Help?Ostatnio edytowany przez DonBolano; 17004.Komentarz
-
Wywołaj RAW w LR->zapisz jako jpg (srgb). Teraz to samo zdjęcie otwórz w PS i zapisz w jpg (srgb). Prawdopodobnie zobaczysz, że to z LR wygląda dobrze, a z PS jest blade. Jeśli tak to nie chodzi o profil monitora itp. W opcjach PS zapisu masz pozmieniane. Wciskasz ctrl+shift+k, i kombinuj
Komentarz
-
ja tam nic nie zmieniałem w ustawieniach kolorów :/ nie mam ligthrooma
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
EDIT: ligthroom też sprane pokazuje
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tworzę sobie dowolny plik w PS - maziam pędzlem czy tam wypełnieniem i tak jak było w PS, tak się zapisuje.
A jak otwieram tego rawa przeklętego, to takie jajca są :wall:Komentarz
-
-
ACR już źle mi otwiera rawy. Czy to z 5D czy 400D. Kolory są sprane itp. :/
A jak otwieram starego JPG'a w w PS to jest sieczka też. W przeglądarce ładnie, w irfanie ładnie, a w PS kiszka, a obrabiałem na laptopie jeszcze...Ostatnio edytowany przez DonBolano; 17004.Komentarz
-
Z woreczka mojej wiedzy tajemnej:
Jak używać profilu do monitora, żeby nie zwalić roboty (zawód poligraf), nie widzieć wszędzie po programach różnych kolorów ?
Odpowiedź:
Jedynym sposobem jest nie ruszanie nic po ustawieniach profilów urządzeń windowsa, PS-a itp. Trzeba się dobrać do konfiguracji LUT naszej karty graficznej. Tylko to ustrojstwo załaduje profil wyświetlania globalnie. Jeżeli posiadasz jakiś spektometr to zazwyczaj masz już program do autostartu w zestawie.
Ja używam do ładowania mojego profilu monitora darmowego DisplayProfile.
Bez tego rozwiązania jakiś feler może zepsuć Twoją pracę. Dla bezpieczeństwa mam kontrolną tablicę szarości i braitnesów (dolne granice czarnego) na tapecie pulpitu. Przy ładowaniu z autostaru od razu widać zmianę na super (choć kolory przygasają - no właśnie te przekłamania w kolorach głownie mamy przez marketingowców, co każą podkręcać kolorki w tanich monitorach , żeby lepiej się sprzedawały)______________________________________________
6D + T 28-75 + 50d + T 17-50 VC + c17-85 IS + c50 1.8 II + 580 EXII
fotki fotki_dalej HVAC - Instalacje, montaż foto klimatyzacja, mój blog o klimatyzacjiKomentarz
-
1. System operacyjny?
2. Monitor jaki i jak kalibrowany/profilowany
3. Co jest w ustawieniach zarządzania kolorem w systemie?
4. Skąd wiesz, ze to ACR źle wyświetla? Może ACR dobrze a inne programy kaszania
5. Obrabiales na laptopie to NIE MOGŁEŚ zupełnie ale to zupełnie widzieć poprawnych kolorów. To co widziałeś to była jakaś ułomna i to bardzo proteza poprawności nawet jeśli laptop był oprofilowany.
6. Jakie masz ustawienia CMSa w PS - głownie rendering kolorów?
7. Jakich innych programów używasz do ogladańia zdjęć i czy maja wlaczonego CMSa?
Dużo tych pytań.
edit: pisze z komórki więc trochę cieżko. Możemy ewentualnie pogadać na skype ale dopiero w poniedziałek wieczorem.Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
Komentarz