Witam serdecznie w tą zimową porę. Posiadam dwa katalogi nr 1 i nr 2. W nr 1 mam 10 raw które wywołałem do jpg i zapisałem do katalogu nr 2. W katalogu nr 2 skasowałem 3 jpg i chciałbym te same rawy usunąć z katalogu nr 1. Niestety nie wiem jak to porównać w TC. Może ktoś zna prosty sposób i okaże pomoc.
X
-
Porównywanie katalogów ze zdjęciami- jak?
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Tagi: Brak -
A nazwy plików sie różnią? Przeważnie plik eksportowany ma nazwę pliku taką samą jak plik źródłowy -
-
Naprowadź mnie jeśli źle myślę, ale w katalogu2 powinieneś mieć o 3 pozycje mniej niż w katalogu1, tak???
Pozdrówka!"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."Komentarz
-
-
Nie używam TC, bardzo podobny jest Servant Salamander (wersja 1.52 jest darmowa) i w tym programie w menu "Commands" jest opcja " Compare Directories". Zaznacza pliki których nie ma drugim katalogu. Podaję nazwy angielskie, program nie ma polskiej wersji. Poszukaj dokładnie w menu TC albo ściągnij Salamndra.Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2Komentarz
-
W TC jest opcja porównaj katalogi - Zaznacz>Porównaj katalogi lub Shift+F2,
ale nie wiem czy i jak to działa, bo nie miałem przyjemności korzystać.
P.S. TC też jest darmowy
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
-
W tym jednym przypadku Shift+F2 w TC nie działa. Jest fajny program który już ściągnąłem na sąsiednim forum ale tylko dla plików NEF. Niestety nie przerabia raw-ów Canonowskich.Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Komentarz
-
Na pewno? ;-)
http://www.ghisler.com/order.htm pierwsze zdanie.
Teraz sobie pomyślałem że standardowe narzędzia w tym przypadku raczej nie zadziałają, przecież pliki różnią się rozszerzeniem.Ostatnio edytowany przez PawelB; 3744.Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2Komentarz
-
Niom...Na pewno? ;-)
http://www.ghisler.com/order.htm pierwsze zdanie...
Sam korzystam od lat, i jedyna "upierdliwość" nieopłaconej wersji,
to wyskakujące okienko z przyciskami 123 podczas uruchamiania programu.
-
Hmmm... tak sobie myślę, że to chyba tylko ręcznie da radę,
ponieważ pomimo że te same nazwy to inny rodzaj plików."Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
-
Rany w dobie ajfonów, tabletów, i innych wynalazków ja mam to ręcznie robić? A nikoniarze jakoś mogą mieć taki programik.Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Komentarz
-
Ale... ale...!!! Ja tylko w konekscie do TC się odniosłem,
bo używam no i o ten programik pytałeś
Może jakiś komparator plików...???
-
Używam TC od lat do wszelkich operacji na plikach.
Masz dwa polecenia do wyboru:
1. Polecenia>Synchronizuj katalogi - i tu różne opcje porównania i synchronizacji, uważaj bo łatwo skasować coś, czego nie chciałbyś skasować,
2. Zaznacz>Porównaj katalogi - to takie bardziej poglądowe narzędzie do rozejrzenia się.
Inne przydatne i często przeze mnie używane to Pliki>Narzędzie Wielokrotnej Zamiany do masowej zmiany nazw plików wg definiowalnych masek i szablonów.
Przepraszam, nie zauważyłem, że masz różne rozszerzenia - może nie zadziałać, nie próbowałem takiej opcjiOstatnio edytowany przez Leon007; 27765.Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
KonfucjuszKomentarz
-
Zgadza się, nie jest to duży problem. Ale mimo to nie można powiedzieć że jest to program darmowy, w ten sam sposób niektórzy mogliby powiedzieć o PS ;-)
PozdrawiamFomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2Komentarz

Komentarz