X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wain
    Uzależniony
    • 2007
    • 630

Wracając do tematu z interesujących mnie nowości w ACR 7 (LR4):
    -Lokalna korekta WB! (Dlaczego tak pozno?!)
    -Lokalny NR.
    -Osobne krzywe dla kanałów RGB.
    -Nowy proces (pewno niestety wolniejszy ale może znowu spadnie szum).

Miłoby było jakby był jakiś ludzki przybornik na zdefiniowane pędzle
    albo co lepsze nawet skróty klawiaturowe.. ale to dopiero chyba w CS10.
    40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
    www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez wain
      ....
      -Lokalna korekta WB! (Dlaczego tak pozno?!)....
      Problem był "od zawsze" i nosił nazwę moc obliczeniowa komputerów. :-) To będzie też "kosztowało" i zapewne na słabszych kompach nie będzie nazbyt użyteczny. Chyba, że opracowali jakiś super wydajny algorytm - w co wątpię. :-)

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• wain
        Uzależniony
        • 2007
        • 630

Zamieszczone przez Janusz Body
        Problem był "od zawsze" i nosił nazwę moc obliczeniowa komputerów. :-) To będzie też "kosztowało" i zapewne na słabszych kompach nie będzie nazbyt użyteczny. Chyba, że opracowali jakiś super wydajny algorytm - w co wątpię. :-)
        Nie bardzo rozumiem dlaczego to mialoby byc bardziej pracohlonne niz wyswietlenie obrazu z zadanym WB. Przeciez przy obliczeniu wartosci pixela brany jest ustawiony WB tyle że w tej chwili dla wszystkich pixeli jest taki sam. Teraz jego wartość będzie brana z mapy/maski.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Orientuje się ktoś może dlaczego Adobe broni się rekami i nogami przed wsparciem GPU (OPEN_CL/DirectCompute) w ACR?

Dzisiejsza karta ze sredniej polki powinna sobie bez problemu poradzic z obrobka takiego ACRa..
        Ostatnio edytowany przez wain; 11680. Powód: Automerged Doublepost
        www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez wain
          Nie bardzo rozumiem dlaczego to mialoby byc bardziej pracohlonne niz wyswietlenie obrazu z zadanym WB. Przeciez przy obliczeniu wartosci pixela brany jest ustawiony WB tyle że w tej chwili dla wszystkich pixeli jest taki sam. Teraz jego wartość będzie brana z mapy/maski.
          To nie tak. WB jest wyliczany z interpolacji z matrycy bayera. Przy różnych obszarach dochodzi konieczność interpolacji w strefach przejściowych, żeby przejścia były płynne i niezauważalne.

Zamieszczone przez wain
          ...
          Dzisiejsza karta ze sredniej polki powinna sobie bez problemu poradzic z obrobka takiego ACRa..
          Karta graficzna nie bierze udziału w obliczeniach WB. Nawet ta z najwyższej półki.

Janusz,

Komentarz

• wain
            Uzależniony
            • 2007
            • 630

To nie tak. WB jest wyliczany z interpolacji z matrycy bayera. Przy różnych obszarach dochodzi konieczność interpolacji w strefach przejściowych, żeby przejścia były płynne i niezauważalne.
            Jeśli rozpatrywać na tym poziomie to moze faktycznie byc troche męczące. Ale może po prostu wywolują normalnie na kilku warstwach z rożnym WB a reszta to zwykle mieszanie między tymi warstwami? Tak czy tak nie sadzę żeby moc obliczeniowa była tutaj problemem, od ostatnich 2 ACRów moc obliczeniowa PC jakoś znacząco się nie zwiększyła

Karta graficzna nie bierze udziału w obliczeniach WB. Nawet ta z najwyższej półki.
            To to wiem. Pytanie dlaczego jeszcze nie bierze. GPU od dawna ma wszystko co potrzebne by to zrobić (w koncu Adobe już to robi na filmach w Premiere) ale dlaczego omijają ACRa?
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Myślałem że obsługa GPU będzie w CS5 (w końcu przepisali cały silnik 2010 a to dobry moment aby dodac taką funkcjonalność) - nie dali. Myślałem że w końcu w CS6 będzie na 100% - dalej nie ma ... o co chodzi?!
            Ostatnio edytowany przez wain; 11680. Powód: Automerged Doublepost
            www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez wain
              ....
              To to wiem. Pytanie dlaczego jeszcze nie bierze. ....
              Mogę się tylko domyślać. Rachunki demozajkowania i interpolacje są dość skomplikowane i mocno inne od rachunków używanych przy renderowaniu grafiki. Karta graficzna nie jest specjalizowana pod "wszechstronność" za to szybko radzi sobie z zadaniami graficznymi.

Pomysł z layerami pod WB - hmmmmm.... może i tak choć zaraz pojawia się problem z pamięcią.

Obecnie ACR przelicza RAWa z 21 Mpix na moim szybkim (niegdyś ;-) ) kompie coś ok. sekundy (dwa procesory po 4 rdzenie każdy plus 16Gb RAM). Nawet jeśli założyć, że bedą tylko dwie warstwy to czas wydłuży się ponad dwukrotnie (wyliczenie obu warstw plus mieszanie). Z punktu widzenia Adobe zbytni postęp jest niewskazany. Oni chcą sprzedać nowego CS a nie dostawać telefony od klientów, że wolno działa, że za tą cenę to powinni dostarczyć nowy komputer bo ten co mam se nie radzi. :-)

Janusz,

Komentarz

• wain
                Uzależniony
                • 2007
                • 630

Mogę się tylko domyślać. Rachunki demozajkowania i interpolacje są dość skomplikowane i mocno inne od rachunków używanych przy renderowaniu grafiki. Karta graficzna nie jest specjalizowana pod "wszechstronność" za to szybko radzi sobie z zadaniami graficznymi.
                Od dawna już nie tylko do grafiki. Obsluga OPEN_CL to własnie uniwersalność(obliczenia podwojnej precyzji, w pełni progamowalne jednostki, dwukierunkowy dostep do głównej pamieci RAM) a to już maja karty z 2 - 3(moze dalej) generacji wstecz. Wiele siliników renerujących opartych na raytracingu juz z tego korzysta (a to nie sa obliczenia typowe do wyswietlania w OPEN_GL/DirectX) oferując pełen wachlarz efektów równy silnikom tym opartym na normalnym CPU - tyle że szybsze. Tak samo szereg aplikacji nakowych, badawczych, inzynieryjnych - zreszta mozna poszukac na stronach nvidi pod hasłem Tesla - całe centra obliczeniowe oparte w 90% na GPU. Wiec tym bardzije sie dziwie dlaczego nie korzystają z tak duzych mocy obliczeniowych.

Pomysł z layerami pod WB - hmmmmm.... może i tak choć zaraz pojawia się problem z pamięcią.

Obecnie ACR przelicza RAWa z 21 Mpix na moim szybkim (niegdyś ;-) ) kompie coś ok. sekundy (dwa procesory po 4 rdzenie każdy plus 16Gb RAM). Nawet jeśli założyć, że bedą tylko dwie warstwy to czas wydłuży się ponad dwukrotnie (wyliczenie obu warstw plus mieszanie). Z punktu widzenia Adobe zbytni postęp jest niewskazany. Oni chcą sprzedać nowego CS a nie dostawać telefony od klientów, że wolno działa, że za tą cenę to powinni dostarczyć nowy komputer bo ten co mam se nie radzi. :-)
                Biorąc pod uwagę fakt że ilosc MPix rosła (liniowo) szybciej od mocy obliczeniowych wspołczesnych PC + nowe wolniejsze algorytmy przetwarzania, wychodzi że w kwesti predkosci obrobki jest gorzej niz pare lat temu(tak wiem jakość lepsza) a jednak mimo to wprowadzaja ten mocozerny feature wiec chyba nie tu był problem. Na moje oko wyglada na dawkowanie emocji zebyśmy nie przekrecili sie z nadmiaru szczescia .
                www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez wain
                  ..... Na moje oko wyglada na dawkowanie emocji zebyśmy nie przekrecili sie z nadmiaru szczescia .
                  Osobiście to podejrzewam, że cały czas sprzedają produkt już przestarzały czyli opracowany jakieś 3-4 lata temu a to co mają teraz ukaże się za kolejne 3-4 lata. :-)
                  W ten sposób, ze spokojem, wypełniają cechy porządnej gospodarki socjalistycznej czyli - "stały niepohamowany wzrost"

***dla tych co nie pamiętają "tych" czasów. Jedną z głównych cech gospodarki socjalistycznej był właśnie "stały niepo(c)hamowany wzrost". Przynajmniej według podręczników, które musiałem czytać na studiach. :-)

Janusz,

Komentarz

• grzegorzki
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 369

Zamieszczone przez jacek_73
                    Prawda - nieprawda:
                    to (genialne) foto Charlesa Ebbetsa nie widziało fotoszopa
                    ale dodatkową obróbkę widziało ...
                    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
                    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

Pracuję...