X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chasm
    Coś już napisał
    • 2011
    • 76

Właśnie logowałem z ciekawości i tylko ten katalog mi wyszedł... Kolega sam musi przeanalizować bo tam powinno wyjść jakieś Failed ...
    Process monitor http://technet.microsoft.com/en-us/s...rnals/bb896645

Komentarz

• tezmarek
      Uzależniony
      • 2009
      • 840

Zamieszczone przez Merde
      Ciekawe o ile podskoczy cena używanych 17-85 ;-)
      Tak, krajobrazy z 17-85 zyskują bardzo. Obiektyw stał się używalny.

Generalnie mam wrażenie, że im szkło ma większe niedoskonałości optyczne, tym efekt końcowy jest bardziej spektakularny.
      Nie jest to jednak cudowna różdżka. Na wysokich ISO wiele się nie wywalczy. Ale do landszafcików przy dobrym świetle, nowe DPP nadaje się znakomicie.

Komentarz

• KacperP
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 47

Zamieszczone przez leopold
        Witam Kolegów,
        Po zastosowaniu DLO jednak pozostaje co nieco aberacji chromatycznej (cuda to tylko w bajkach). Czy uważacie, że lepiej najpierw przeprowadzić korektę DLO a potem korekte aberacji czy na odwrót?
        Pozdrawia Leopold
        Ależ oczywiście. Ja najpierw ustawiłem korekcję geometrii, winietowania i abberacji ( jako taką swoistą "oczywistą oczywistość" ), a dopiero na tym użyłem DLO.

Komentarz

• ewg
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1079

A tak działa DLO z Sigmą 17-70 2.8-4.5 na profilu Canona 17-55 2.8 (po zmianie exiftool'em: -if "$lenstype# eq 131" -lenstype#=240 -shortfocal=17 -longfocal=55):

Dotychczasowa korekcja aberracji chromatycznej w DPP (narożnik, 17mm, f/5.6):

To samo, ale z DLO 50% (korekcja aberracji chromatycznej automatycznie wyłączona, reszta bez zmian):

Nie pytajcie dlaczego tak jest bo nie wiem, ale po miesiącach prób z DPP wychodzi mi, że ta Sigma i ten Canon to identyczne obiektywy...

Jeszcze jedna ciekawostka... Jak już tu zauważono stosowanie DLO znacznie powiększa pliki surowe, ale można DLO również w analogiczny sposób wyłączyć przywracając pierwotny rozmiar pliku i... nawet pozbyć się w ten sposób dodatkowej miniatury tworzonej przez DPP przy okazji użycia polecenia File> "Add thumbnail to image and save"!

Co do ergonomii, to podobnie jak z innymi modułami DPP - znacznie szybciej by się pracowało gdyby domyślne ustawienia (np. DLO 50%) można było również włączyć od razu na stosownej zakładce Tool Palette a nie wchodzić za każdym razem do podmodułu tylko po to, żeby kliknąć ptaszka... :-x

Komentarz

• San
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 30

Dodali jakieś nowe szkła do korekcji, czy ciągle tylko tych kilka wymienionych na początku wątku?

Pozdrawiam

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez San
              Dodali jakieś nowe szkła do korekcji, czy ciągle tylko tych kilka wymienionych na początku wątku?

Pozdrawiam
              Podejrzewam że to będzie dopiero w następnej wersji.
              Powyższe zdjęcia robią wrażenie. Czyli działa nie tylko na szkła Canona :cool:.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• KacperP
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 47

Dane korygujące do szkieł są on-line a nie częścią instalki.

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Widać że przy droższych szkłach różnica jest dużo mniejsza. Ale np. przy 17-40 w narożniku jest poprawa - Akustyk - może nie będziesz musiał kupować następcy .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Grzesiek_PL
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 834

Z obiektywem 50 1.4 działa dosyć fajnie, usuwa różowe przebarwienia na kontrastowych krawędziach. Chyba spadnie sprzedaż LR

Komentarz

• tezmarek
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 840

Zamieszczone przez ewg
                      A tak działa DLO z Sigmą 17-70 2.8-4.5 na profilu Canona 17-55 2.8 (po zmianie exiftool'em: -if "$lenstype# eq 131" -lenstype#=240 -shortfocal=17 -longfocal=55):

Dotychczasowa korekcja aberracji chromatycznej w DPP (narożnik, 17mm, f/5.6):
                      [...]
                      Nie pytajcie dlaczego tak jest bo nie wiem, ale po miesiącach prób z DPP wychodzi mi, że ta Sigma i ten Canon to identyczne obiektywy...

Jeszcze jedna ciekawostka... Jak już tu zauważono stosowanie DLO znacznie powiększa pliki surowe, ale można DLO również w analogiczny sposób wyłączyć przywracając pierwotny rozmiar pliku i... nawet pozbyć się w ten sposób dodatkowej miniatury tworzonej przez DPP przy okazji użycia polecenia File> "Add thumbnail to image and save"!
                      ...

Efekty DLO lepiej porównywać z podostrzonym materiałem bez zastosowania DLO. Po prostu DLO między innymi ostrzy.

Jeśli chodzi o wielkość pliku - rozmiar rośnie bo oprócz oryginalnego RAWa zapisywany jest drugi obrazek RAW będący wynikiem konwersji przez DLO. Ten drugi obrazek można usunąć z wynikowego pliku i powrócić do pierwotnej postaci RAWa.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez KacperP
                      Ależ oczywiście. Ja najpierw ustawiłem korekcję geometrii, winietowania i abberacji ( jako taką swoistą "oczywistą oczywistość" ), a dopiero na tym użyłem DLO.
                      Moim zdaniem DLO stosowane jest przed korekcją geometrii i winietowania. Załączenie DLO automatycznie wyłącza korekcję aberracji chromatycznej.
                      Jeśli koenicznie potrzebne jest doostrzenie obrazu po DLO, to suwaczek ostrości i typ ostrzenia można przesunąć już wcześniej (tyle, że wtedy ustalając intensywność DLO musimy pamiętać, że preview zawiera też dodatkowe ostrzenie).
                      Podsumowując - dla wynikowego obrazka (TIFa lub JPG) nie ma znaczenia w jakiej kolejności przesuwamy suwaczki i klikamy opcje.
                      Przynajmniej takie są moje (być może mylne) spostrzeżenia.
                      Ostatnio edytowany przez tezmarek; 23856. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Aleximov
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 260

Witam,

Zamieszczone przez tezmarek
                        (...)Po prostu DLO między innymi ostrzy.(...)
                        Przede wszystkim stara się usuwać wady obiektywu, np. spadek rozdzielczości na brzegach. Dla gorszego optycznie obiektywu daje to efekt "wyostrzania" (dokładniej: usunięcia "mydła"), dla świetnego optycznie obiektywu to (prawie) nic nie zmienia (i na pierwszy "rzut oka" nie widać tu wyostrzania).

(...) dla wynikowego obrazka (TIFa lub JPG) nie ma znaczenia w jakiej kolejności przesuwamy suwaczki i klikamy opcje.(...)
                        Tak, bo DPP przetwarza obraz z RAWa według ustawionych suwaczków w sobie tylko znanej kolejności , tzn. jeśli np. ustawimy suwaczek na 9, oglądniemy obrazek, potem na 0, znowu oglądniemy obrazek (już inaczej wyglądający), a potem wrócimy do ustawienia 9, to otrzymamy pierwszy obrazek - te ustawienia są jakby "bezstratne" i zawsze przetwarzany jest pierwotny RAW według ustawień wszystkich suwaczków...

Pozdrawiam, Alex

Komentarz

• nietonie
                          • 2011
                          • 5

O ile się nie mylę to w menu Tools (DPP 3.11.26.0) doszło też HDR tool i narzędzie do składania wielokrotnych ekspozycji Compositing tool (z różnymi blend mode albo też, jak nazywa je Canon: composite method)
                          TAk, wiem, że wielokrotną ekspozycję w PS Elements czy też GIMP'ie - z jednym ale - mianowicie w DPP możemy pracować bezpośrednio na RAW-ach.
                          --

Komentarz

• Paweł
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 209

Dzieki koledze chasm poradzilem sobie z rejestrowaniem wlasnego WB ( musialem stworzyc katalog i sciezke do niego ktora sobie wymyslil nie wiedziec czemu DPP) za co mu jeszcze raz dziekuje
                            Zauwazylem ze DLO nie "widzi" 24/1.4 II na zdjeciach wykonanych 5D, nie mam problemu z 5D MkII czy tez MkIII.
                            Z racji iz juz problem z DPP mialem , moze to przypadlosc tylko mojej wersji dotyczaca aczkolwiek jakby ktos mial zdjecie wykonane takim zestawem i raczyl sprawdzic jak jest u niego bylo milo
                            http://pawelkupczak.pl/

Komentarz

• Grzesiek_PL
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 834

Na bardzo wysokich kontrastach nie zawsze dobrze działa, ale generalnie jest ok

500D(15MPx) wycinek 1:1 z centrum 50mm 1.4 @ 1.4, pierwsze sharpen - 0, drugie sharpen - 0 DLO - 100 :

Na kratce można zauważyć, że "przybywa" detalu. Całkiem fajnie działa to na zdjęciach portretowych z jasnymi otwartymi szkłami.

Komentarz

• kenda2
                                • 2011
                                • 1

Witam po zainstalowaniu nowej wersji DPP z dlo w zakładce lens w wyborze dlo przycisk tune jest nieaktywny (szary), próbuje wybrać update dla lens date ale nie może połączyć się z serwerem. Dlaczego tak mam? Instalowałem kilka razy , zawsze tak samo. Co zrobić? Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...