X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jaś
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2601

Zamieszczone przez Merde
    Ja dla testów ze swojego 35/2 zrobiłem 35/1.4L i też działa przyzwoicie.
    Skoro to działa dla tak różnych obiektywów, to można wysnuć wniosek że DLO to nic innego jak zaawansowany algorytm wyostrzania połączony z poprawą kontrastu.

Zamieszczone przez San

Czy gdzieś mogę znaleźć, albo ktoś mógłby podać owe wartości - lenstype dla obiektywów - 35/1.4L , 50/1.4 i 85/1.2L ?
    Mam budżetowe stałki 32/2, wydmuszkę 50/1.8 i 85/1.8, po podmianie na obsługiwane przez DLO obiektywy powinno działać, jak piszecie. Ciekaw jestem efektów.

Pozdrawiam
    San
    polak potrafi
    również skłaniam się do sądu że to tylko algorytm wyostrzania ale aberację chromatyczną też pięknie usuwa
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez San
      [i]
      Czy gdzieś mogę znaleźć, albo ktoś mógłby podać owe wartości - lenstype dla obiektywów - 35/1.4L , 50/1.4 i 85/1.2L ?
      Mam budżetowe stałki 32/2, wydmuszkę 50/1.8 i 85/1.8, po podmianie na obsługiwane przez DLO obiektywy powinno działać, jak piszecie. Ciekaw jestem efektów.
      Silwuple:

Zamieszczone przez jaś
      polak potrafi
      również skłaniam się do sądu że to tylko algorytm wyostrzania ale aberację chromatyczną też pięknie usuwa
      Te profile dociągane przez program konieczne są właśnie do korekty CA. Na zdjęciu z 10-22 "przerobionym" na jakże odmienny 17-85 całkiem ładnie przybywa detalu, ale CA korygują się kiepsko.
      Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• San
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 30

Zamieszczone przez Merde

Podziękował )

Komentarz

• arnet
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 16

Działa również z Sigmą 10-20 4-5.6 po zamianie na Canona 10-20. Muszę stwierdzić że jest o wiele lepiej na rogach, jest ostrzej a aberracja zmalała. Super.
          puszki, szkiełka, i błyskotka...

Komentarz

• 1glider
            Bywalec
            • 2011
            • 160

Chce tylko zwrócić uwagę, że użycie DLO zmienia ustawienia W PLIKU RAW
            (wygląda na to, że jest to operacja jednokierunkowa) i jednocześnie powiększa jego objętośc ~2 razy.

Komentarz

• 1glider
              Bywalec
              • 2011
              • 160

Zamieszczone przez 1glider
              Chce tylko zwrócić uwagę, że użycie DLO zmienia ustawienia W PLIKU RAW
              (wygląda na to, że jest to operacja jednokierunkowa) i jednocześnie powiększa jego objętośc ~2 razy.

Korekta: Ustawienia DLO można wycofać. Należy suwak setting ustawić na 0. Ja błędnie przyjąłem, że domyślne ustawienie suwaka po otwarciu okna DLO jezt wartością "zerową", a nie jest.

Komentarz

• ewg
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1079

Skoro Chuck Westfall z Canona mówi, że "[DLO] Adjustments are made for such aspects as spherical aberration, chromatic aberration, astigmatism, curvature of field, sagittal halo, chromatic aberration of magnification, axial chromatic aberration, diffraction, and the effects of a low-pass filter in front of the CMOS sensor", to znaczy że tak jest - Amen.

Ale z drugiej strony, skoro szczęśliwie się udało podstawić inne szkła pod zdawałoby się tak wyrafinowany i wyspecjalizowany algorytm obróbki, to wiele wskazuje na to, że być może nie docenialiśmy dotąd złego wplywu tego co łączy te różne układy optyczne czyli detektora...

Tym co dopiero eksperymentują polecam ExifToolGUI (http://u88.n24.queensu.ca/exiftool/f...ic,2750.0.html), w którym właściwie nic nie trzeba pisać a można zbiorczo (zaznaczanie z Shiftem), bezpiecznie i prawie dowolnie zmieniać modele szkieł zapisanych w plikach surowych. Tylko gdy mamy w jedym folderze pliki z różnych szkieł, potrzebna może być (dla szybkości i wygody) klawiatura do wpisania stosownej funkcji "if" dla ich rozróżnienia. Przykład podałem wcześniej w tym wątku...
                Ostatnio edytowany przez ewg; 7397.

Komentarz

• ds74
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 241

Takie pytanie - po zmianie obiektywu Tamrona w exifie na canonowski i obsługiwany przez DLO (przez exiftool gui) mogę skorzystać z DLO ale opcje ręcznych ustawień redukcji CA, winiety itd. są nieaktywne - tak ma być czy coś źle robię?

Komentarz

• 1glider
                    Bywalec
                    • 2011
                    • 160

Zamieszczone przez ds74
                    Takie pytanie - po zmianie obiektywu Tamrona w exifie na canonowski i obsługiwany przez DLO (przez exiftool gui) mogę skorzystać z DLO ale opcje ręcznych ustawień redukcji CA, winiety itd. są nieaktywne - tak ma być czy coś źle robię?
                    Po wykonaniu korekty przy pomocy DLO program wyłącza obsługę dodatkowych opcji. CA i reszta brakujących została skorygowana właśnie przez DLO. Robi tak również ze szkłami Canon'a.:smile:

Komentarz

• ds74
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 241

Tylko że ja w ogóle nie mam możliwości ręcznej korekty na niecanonowskich szkłach - przed uzyciem DLO również

Komentarz

• 1glider
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 160

No cóż nie mam szkieł innych marek i nie jestem w stanie tego sprawdzić?
                        Zrozumiałem, że problem pojawia sie po użyciu DLO.
                        Ostatnio edytowany przez 1glider; 41496.

Komentarz

• kristiang
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 32

U mnie w DPP przyciski aktywne oprócz DLO ale żadnej reakcji, może ktoś się orientuje w czym problem? Testuję na 50 1.2 i 24 1.4 II

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.
                          Ostatnio edytowany przez kristiang; 16420.

Komentarz

• chasm
                            Coś już napisał
                            • 2011
                            • 76

Zamieszczone przez kristiang
                            U mnie w DPP przyciski aktywne oprócz DLO ale żadnej reakcji, może ktoś się orientuje w czym problem? Testuję na 50 1.2 i 24 1.4 II

http://imageshack.us/photo/my-images/849/48475817.jpg/
                            A wciskałeś update i wskazywałeś swój obiektyw z listy?

Komentarz

• kristiang
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 32

Zamieszczone przez chasm
                              A wciskałeś update i wskazywałeś swój obiektyw z listy?
                              po wciśnięciu żadnej reakcji

Komentarz

• chasm
                                Coś już napisał
                                • 2011
                                • 76

Zamieszczone przez kristiang
                                po wciśnięciu żadnej reakcji
                                Internet oczywiście masz na tym kompie co DPP?

Komentarz

Pracuję...