X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jaś
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2601

Odp: Adobe Lightroom 5

a było już że tylko apple daje plastykę
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12158

ja u siebie mam 8GB i nie zauwazylem, zeby LR przymulalo z powodu braku pamieci. ale 16GB nie mialem, nie potrafie powiedziec, czy to szybciej zadziala przy moich zastosowaniach...

na pewno widze ograniczenia procesora (szybkosc generowania wgladowek) i dysku (np. dodanie lokalizacji zdjec dla 100 plikow)

Zamieszczone przez Merde
      AFAIK licencja zezwala na instalację na dwóch komputerach, przy czym nie może to być praca jednoczesna (typowy przykład użycia: komputer stacjonarny + laptop).
      Nie dotyczy to jednak komputerów z różnym systemem operacyjnym, stąd twój problem (klucz z Win nie zadziała na OS X i odwrotnie).
      no wlasnie niekoniecznie jest takie ograniczenie:

2.4 Portable or Home Computer Use. The primary user of the Computer on which the Software is installed may install a second copy of the Software for his or her exclusive use on either a portable Computer or a Computer located at his or her home, provided the Software on the portable or home Computer is not used at the same time as the Software on the primary Computer.
      Photoshop Lightroom End User License Agreement - Adobe Labs

z tego ni czorta nie wynikaja jakiekolwiek obostrzenia wzgledem systemu operacyjnego, wiec jesli nie dziala to dzwonilbym do Adobe'a z pytaniami. bo powinno
      Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
      www albo tez flickr

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez akustyk
        z tego ni czorta nie wynikaja jakiekolwiek obostrzenia wzgledem systemu operacyjnego, wiec jesli nie dziala to dzwonilbym do Adobe'a z pytaniami. bo powinno
        Gdzieś już taki problem był dyskutowany - ograniczenie było takie, że ten sam serial nie zadziała na dwóch różnych systemach operacyjnych - albo będzie to 2x Mac, albo 2x Windows. Niby z licencji nie wynika wprost, ale nie dało się zainstalować.

Piszę z pamięci, więc mogę być trochę niedokładny lub po prostu mogło się coś zmienić.
        O możliwość instalacji na dwóch różnych systemach operacyjnych trzeba by już faktycznie pytać Adobe.
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• p0lish
          Początki nałogu
          • 2011
          • 366

Zamieszczone przez jaś
          a było już że tylko apple daje plastykę
          A ja głupi sprzedałem MBP. W połaczeniu z magią FF byłbym nie do zatrzymania. A tak męczę się na PC.
          Blog

Komentarz

• rafi22
            Dopiero zaczyna
            • 2014
            • 15

Zapytam się jeszcze raz, czy jest możliwość spolszczenia Lightroom wersji 5.2/5.6???

Komentarz

• vaas
              Bywalec
              • 2007
              • 136

Zamieszczone przez rafi22
              Zapytam się jeszcze raz, czy jest możliwość spolszczenia Lightroom wersji 5.2/5.6???
              Tak, jest możliwość spolszczenia. Kiedyś na stronie wimal'u można było pobrać.
              Używam spolszczenia na windowsowej wersji Lightroom'a 5.6 (wcześniej od 5.2).
              Używane u mnie tłumaczenie wrzuciłem tutaj: http://witrynafotograficzna.pl/pics/...Lightroom5.zip
              Musisz rozpakować i wrzucić w katalogi gdzie masz zainstalowanego Lr (u mnie na windowsie jest zainstalowany domyślnie: C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5.4 > kopiujesz przede wszystkim folder "Resources" zawierający podfolder "pl" a tam jest plik "TranslatedStrings.txt" zawierający tłumaczenia. W spakowanym pliku są też foldery Shared > webengines ale szczere to nie wiem czy są istotne???
              Być może to tłumaczenie działa też na Mac'ach (w TranslatedStrings.txt są odwołania do platform systemowych).
              PS numer wersji Lightrooma nie ma znaczenia - używam tego samego od wersji 5.0 do obecnej 5.6 (ewentualnie może brakować niektórych tłumaczeń)
              Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
              Flickr Facebook

Komentarz

• rafi22
                Dopiero zaczyna
                • 2014
                • 15

Niestety u mnie to nie działa, pewnie dlatego że mam na razie wersję trial 5.6 (kiedyś gdzieś czytałem, że na tej wersji nie działa)

Komentarz

• vaas
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 136

Z trialem nie działa. Tylko wersja pełna lub RC
                  Flickr Facebook

Komentarz

• rafi22
                    Dopiero zaczyna
                    • 2014
                    • 15

A powiedz mi czy ja mogę uaktualnić wersję z 5.2 na wersję 5.6? Bo jak kupowałem Lightroom powiedzieli mi, że nie będzie można aktualizowac go, tylko nie wiem czy w obrębie wersji 5.xx też??? Ja kupiłem taką wersję Adobe Photoshop Lightroom + Adobe Premiere Elements OEM (przy zakupie produktów Canon)
                    To spolszczenie będzie działać z wersją 5.2 lub 5.6 jak zrobię rejestrację? Na razie nie robiłem rejestracji, bo chciałem sprawdzić jak program będzie działać na starym kompie, a planowałem wymianę.

Komentarz

• Merde
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez rafi22
                      A powiedz mi czy ja mogę uaktualnić wersję z 5.2 na wersję 5.6? Bo jak kupowałem Lightroom powiedzieli mi, że nie będzie można aktualizowac go, tylko nie wiem czy w obrębie wersji 5.xx też???
                      Aktualizacja w obrębie tej samej głównej wersji będzie możliwa. Nie będziesz mógł kupić upgrade'u do ewentualnej wersji 6 (jeśli taka powstanie).

Komentarz

• vaas
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 136

Spolszczenie działa z każdą wersją 5.
                        Flickr Facebook

Komentarz

• rafi22
                          Dopiero zaczyna
                          • 2014
                          • 15

Zarejestrowałem program i spolszczenie działa na wersji 5.6. Na trialu nie działało.

Komentarz

• Soowa
                            • 2014
                            • 2

Yow, zarejestrowałam się niedawno, choć czytam Was od jakiegoś czasu. Swoją lustrzankę Canona mam od roku. Do tej pory głównie starałam się ćwiczyć rękę i oko podczas robienia zdjęć. Teraz chciałabym kupić swój pierwszy program do obróbki.

Przetestowałam wersję trialową Lihgtroom 5 i chciałabym kupić pełne wydanie Lr5. Obejrzałam kilka aukcji na Allegro i okazuje się, że sporo jest ofert 'Adobe Lightroom 5 + Premiere Elements 12', które jest dodawane do Canona 6D i 5DMk3... Cena kusi, pytanie tylko czy przez głupotę nie zapłacę dwa razy...

Jak jest z legalnością takiego oprogramowania, nawet jeśli sprzedawca wystawia fakturę Vat, skoro na opakowanie jest wyraźnie napisane 'not to be sold separately'?

Komentarz

• jan pawlak
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 4283

Faktura VAT (najogólniej sprzedawca płaci podatek w Polsce z prowadzenia działalności np. handlowej) a firma Adobe i legalność używania LR to dwie różne bajki.

Produkty Adobe legalne najlepiej kupować ze strony Adobe Polska

jp
                              Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                              Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                              http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                              public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Merde
                                • 2008
                                • 7756

Zamieszczone przez jan pawlak
                                Faktura VAT (najogólniej sprzedawca płaci podatek w Polsce z prowadzenia działalności np. handlowej) a firma Adobe i legalność używania LR to dwie różne bajki.
                                Należy również odróżnić "legalnie" od "zgodnie z licencją".
                                Adobe równie dobrze może napisać na opakowaniu: "not to be sold to customers wearing cargo pants" i będzie to miało podobną moc prawną dla nabywcy.

Komentarz

Pracuję...