X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iza73
    Bywalec
    • 2010
    • 222

Odp: Adobe Lightroom 5 i 6

Do @Krzych
    link - https://www.adobe.com/pl/products/ca...?promoid=KLXMI
    Na dole przy LR po prawej kliknij - kup, potem wybierz - chcę kupić -> uaktualnienie i 76,26 € (zawiera VAT) do zapłaty.
    Ostatnio edytowany przez iza73; 33553.

Komentarz

• Marv84
      Początki nałogu
      • 2011
      • 292

mój Lightroom 6 zbyt powoli działa. Kupiłem nowy komputer i zainstalowałem 6 która na starym sprzecie chodziła o wiele szybciej. Teram mam 6rdzeni i 16gb DD4 a program bardzo powoli pracuje. Nie wiem w czym sęk mam jeszcze LR5 w wersji box którego używałem w zeszłym roku i zastanaiwam sie nad zmianą na 5 ale dlaczego 6 nie chce pracowac normalnie? Może ktoś miał taki problem. Najbardziej zacina przy korektach lokalnych i kadrowaniu a wskaźniki zużycia procesora i ramu nie przekraczają nawet 50%
      L

Komentarz

• crazy
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1554

Bo Adobe do dziś ma gdzieś optymalizację tego softu :-( a tak na poważnie jak masz poustawiane katalogi itp?
        Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• aleksandria
          Coś już napisał
          • 2015
          • 77

Hej,

Czy ktoś tu, mając Lightrooma 5,71, aktualizował windowsa do 10? Albo coś słyszał na ten temat ? :-)

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4065

Zamieszczone przez aleksandria
            Hej,

Czy ktoś tu, mając Lightrooma 5,71, aktualizował windowsa do 10? Albo coś słyszał na ten temat ? :-)
            Przechodzilem z 7 na 10, z LR 5.7 nie mialem zadnych problemow.
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Macios
              Uzależniony
              • 2005
              • 692

Warto było? Też mam W7 i jakoś nie czuję żadnej potrzeby zmiany - chyba, że zmuszą do tego...
              galeria

Komentarz

• aleksandria
                Coś już napisał
                • 2015
                • 77

Zamieszczone przez zdebik
                Przechodzilem z 7 na 10, z LR 5.7 nie mialem zadnych problemow.
                właśnie, czy w sumie jest konieczność zmiany ? Np. brak sterowników ?

Komentarz

• zdebik
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 4065

właśnie, czy w sumie jest konieczność zmiany ? Np. brak sterowników ?
                  Ze sterownikami moze byc roznie. Jak masz starszy komputer, sprawy moga sie skomplikowac. Jedno jest pewne, wczesniej czy pozniej wyladujesz na 10 (ew OS lub linuxie).

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12158

u mnie LR5 baaaardzo zwolnil po skoku z monitora 1920x1200 na 3840x2160. w mniejszej rozdzielczosci dalo sie odczuc zwolnienia tylko po wlaczeniu korekty geometrii obiektywu, natomiast na ekranie 4K calosciowo LR robi sie mocno przymulony.

czemu tak jest to nie wiem, ale programisci Adobe'a od wielu lat generalnie slyna z tzw. umiarkowanego zaciecia do optymalizacji. zapewne jak zwykle naczalstwo takie prikazy wydaje, zeby gonic wiecej upgrade'ow...
                    www albo tez flickr

Komentarz

• aleksandria
                      Coś już napisał
                      • 2015
                      • 77

Ze sterownikami moze byc roznie. Jak masz starszy komputer, sprawy moga sie skomplikowac. Jedno jest pewne, wczesniej czy pozniej wyladujesz na 10 (ew OS lub linuxie).

A jakbym zaktualizowała do 10 jeden komputer, jest szansa, by w razie potrzeby, przegrać 10 też na inny komputer ?

Zamieszczone przez akustyk
                      u mnie LR5 baaaardzo zwolnil po skoku z monitora 1920x1200 na 3840x2160. w mniejszej rozdzielczosci dalo sie odczuc zwolnienia tylko po wlaczeniu korekty geometrii obiektywu, natomiast na ekranie 4K calosciowo LR robi sie mocno przymulony.

czemu tak jest to nie wiem, ale programisci Adobe'a od wielu lat generalnie slyna z tzw. umiarkowanego zaciecia do optymalizacji. zapewne jak zwykle naczalstwo takie prikazy wydaje, zeby gonic wiecej upgrade'ow...
                      Na jakim systemie masz Lightrooma ?

Myślę, że to prawa rynku. Podobno (czy raczej na pewno) nie aktualizują już pudełkowej nawet 6. Chmura, oprócz lepszych zysków, daje zapewne obraz potrzeb rynku. Widzą co robimy.
                      Ostatnio edytowany przez aleksandria; 54772.

Komentarz

• zdebik
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 4065

A jakbym zaktualizowała do 10 jeden komputer, jest szansa, by w razie potrzeby, przegrać 10 też na inny komputer ?
                        Mozna uaktualnic 7/8/8.1 do 10, Microsoft nie pobiera za to oplaty. Nie wiem jak ta sytuacja wyglada na dzien dzisiejszy, ale ta "darmowa" 10'ka bedzie mogla dzialac tylko na komputerze na ktorym byla zainstalowana.

Czyli, jesli wymienisz procesor lub plyte glowna, musisz kupic nowego Windowsa.

Moze sie udac i zalapiesz sie na darmowy upgrade. Jesli tak sie nie stanie, zostanie opcja zakupu systemu.

Komentarz

• aleksandria
                          Coś już napisał
                          • 2015
                          • 77

Mozna uaktualnic 7/8/8.1 do 10, Microsoft nie pobiera za to oplaty. Nie wiem jak ta sytuacja wyglada na dzien dzisiejszy, ale ta "darmowa" 10'ka bedzie mogla dzialac tylko na komputerze na ktorym byla zainstalowana.

Moze sie udac i zalapiesz sie na darmowy upgrade. Jesli tak sie nie stanie, zostanie opcja zakupu systemu.
                          dziękuję

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12158

Na jakim systemie masz Lightrooma ?

Myślę, że to prawa rynku. Podobno (czy raczej na pewno) nie aktualizują już pudełkowej nawet 6. Chmura, oprócz lepszych zysków, daje zapewne obraz potrzeb rynku. Widzą co robimy.
                            Winda 7. trzeba bedzie kiedys zaktualizowac do 10, tylko musze wiekszy SSD kupic i to na piechote przez upgrade zrobic. nie pali mi sie
                            www albo tez flickr

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

Jak czytam o problemach z win10 to odechciewa mi się aktualizacji. Na win7 wszystko działa jak należy.

Komentarz

• iza73
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 222

ta "darmowa" 10'ka bedzie mogla dzialac tylko na komputerze na ktorym byla zainstalowana.
                                To obowiązuje w każdej licencji OEM.
                                Win 10 to jeden wielki szpiegujący trojan !
                                Koledze zablokował legalnego CS5 !
                                Nawet jak skończą wsparcie dla win7 to i tak na chwilę obecną nie zainstaluję tego ...g ....

Komentarz

Pracuję...