X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • swallow77
    Początki nałogu
    • 2010
    • 322

Odp: Canon prezentuje platformę irista – miejsce, gdzie żyją zdjęcia?

Zamieszczone przez becekpl
    super fajne,zwlaszcza transfer poza UE
    wyjdzie ze cena aparatu to pikus przy cenie wifi operatorowi
    Masz na myśli ceny wifi czy swoje podłączenie do sieci komórkowej?

Pozdrawiam!
    wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5117

Zamieszczone przez Czacha
      Przecież nie musisz tego używać
      Dokładnie Poza tym ja to bardziej traktuję jako dodatkowa przestrzeń w sieci na foty, niż bajer z backupem z aparatu...
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• tomcio.13
        Bywalec
        • 2010
        • 98

Udało się komuś zalogować do image.canon. Mam canon ID loguję się wyświetla się aparat który mam dodany do mojego konta na canonie i dalej i errorKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: canon.png
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 17,3 KB
ID: 2083236. Co robię źle.

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5117

U mnie działa.
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• tomcio.13
            Bywalec
            • 2010
            • 98

Zamieszczone przez Bangi
            U mnie działa.
            Ja już próbowałem na różnych przeglądarkach i to samo niestety. Tak teraz myślę czy nie muszę mieć połączonego aparatu z netem. Nie mam pojecia o co moze chodzić.

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5117

Nie wiem. Ja apartu z netem nie mam połączonego. Normlanie wchodzę.
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• FlatEric
                Uzależniony
                • 2007
                • 572

Zamieszczone przez tomcio.13
                Udało się komuś zalogować do image.canon. Mam canon ID loguję się wyświetla się aparat który mam dodany do mojego konta na canonie i dalej i error[ATTACH=CONFIG]4359[/ATTACH]. Co robię źle.
                Mi też wywaliło ten komunikat po kliknięciu w rejestrowanie aparatu przy pierwszym logowaniu. :/
                Ostatnio edytowany przez FlatEric; 11251.
                SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                Analogowy DeviantArt
                Wypociny formalne
                Wypociny techniczne

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5117

A jakie macie aparaty podpięte do Canon ID? Bo ja kilka a tu mi pokazuje tylko R, może tu jest problem.
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• tomcio.13
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 98

Dzięki. JUż się udało działa. Ale troszkę jestem zawiedziony. Irista bardziej mi pasowała.

Komentarz

• yorgil
                      • 2007
                      • 10

image.canon wydawał mi się bardzo dobrym rozwiązaniem. Backup na 30 dni, być może rezygnacja z dysku bezprzewodowego WD na wyjazdach - zawsze to paręset gramów zaoszczędzone. Moja filozofia backupu polega na kopii na dwóch kartach (5D, 6D niestety jednej) + właśnie dysk twardy (ew. na dłuższym wyjeździe jeszcze laptop też z backupem). W dobie możliwości kupienia przenośnego internetu image.canon wydawał się bardzo fajną alternatywą. Obie puszki łączą się ze skonfigurowaną usługą ale niestety nie da się kopiować plików CR2 ani z 5D mk iv ani z 6D. Całkowita porażka... Chyba, że zna ktoś jakiś sposób? Albo ma info, przeciek, czy Canon szykuje dla puszek starszych niż 2020 jakiś upgrade softu?

Komentarz

• miszaj
                        Bywalec
                        • 2012
                        • 167

Zamieszczone przez yorgil
                        Obie puszki łączą się ze skonfigurowaną usługą ale niestety nie da się kopiować plików CR2 ani z 5D mk iv ani z 6D. Całkowita porażka... Chyba, że zna ktoś jakiś sposób? Albo ma info, przeciek, czy Canon szykuje dla puszek starszych niż 2020 jakiś upgrade softu?
                        Wysylasz pliki z aparatu na telefon a potem synchronizujesz z chmura - na Androidzie robie to przez apke Dropsync, ktora sychronizuje dane z moim kontem Dropbox. Jest nawet opcja 'hot folder' i pliki sa synchronizowane niemal od razu. Na iOS/iPadOS jest genialny 'Shuttersnitch' (ale platny przez subskrybcje)- odbiera pliki z aparatu przez FTP a potem wysyla gdzie chcesz - na email, na Dropa, na inne konto FTP albo Flickr. Jak ogarniasz FTP to mozesz postawic sobie serwer w domu i tam wysylac pliki prosto z aparatu, dodatkowo zrobic skrypt, ktory bedzie kopiowal je do chmury itp. Jak nie chcesz miec fizycznego serwera w domu to mozesz wykupic subskrybcje jakiegos serwisu FTP albo hosting FTP. Mozliwosci jest naprawde sporo.
                        www.teofilrewers.co.uk | sprzet

Komentarz

• yorgil
                          • 2007
                          • 10

Zamieszczone przez miszaj
                          Wysylasz pliki z aparatu na telefon a potem synchronizujesz z chmura ...
                          Dzięki za podpowiedź. Miałem nadzieję, że nowe rozwiązanie Canona pozwoli na pozostanie w jednym ekosystemie.
                          Ale o ile sama synchronizacja z zasobami zewnętrznymi z Androida to nie jest problem, to jak kopiujesz CR2 na telefon w pełnej rozdzielczości? Bo, zdaje się, Camera Connect tego nie potrafi po wifi.

Komentarz

• miszaj
                            Bywalec
                            • 2012
                            • 167

jak kopiujesz CR2 na telefon w pełnej rozdzielczości? Bo, zdaje się, Camera Connect tego nie potrafi po wifi.
                            Uruchamiam serwer FTP na smartfonie i lacze z nim aparat (mam 5D Mark III z transmiterem WFT-E7B). Na iOS/iPadOS mozesz sprobowac https://cascable.se/ (mozna transferowac bezprzewodowo i po kablu USB).

Komentarz

• yorgil
                              • 2007
                              • 10

Zamieszczone przez miszaj
                              Uruchamiam serwer FTP na smartfonie i lacze z nim aparat (mam 5D Mark III z transmiterem WFT-E7B). Na iOS/iPadOS mozesz sprobowac https://cascable.se/ (mozna transferowac bezprzewodowo i po kablu USB).
                              Dzięki za podpowiedzi Podpiąłem swojego 5D Mk IV do wystawionego na Androidzie serwera ftp (aplikacja FTP Server - fajna, bo można zarządzać użytkownikami a po zrootowaniu androida, też portami). Do synchronizacji na zewnątrz użyłem 'FolderSync' - ja akurat synchronizuję z Mega ale tam jest też obsługa wielu innych popularnych serwisów chmurowych albo po prostu ftp.
                              Działa ładnie, CR-y w pełnej rozdzielczości lecą. Szkoda, że Canon na to nie wpadł, jak już robili swoją aplikację...

Komentarz

• miszaj
                                Bywalec
                                • 2012
                                • 167

Dzięki za podpowiedzi Działa ładnie, CR-y w pełnej rozdzielczości lecą.
                                A to tylko proste przesylanie plikow, hehehe. Jeszcze ciekawsze rzeczy mozna robic gdy zaprzegniesz do pracy jakis serwis do integracji aplikacji internetowych i automatyzacji przeplywu danych - np. Zapier, Integromat albo Microsoft Flow, itp. Po pierwsze, niektore z tych serwisow moga wchodzic w interakcje z API roznych aplikacji internetowych poprzez protokol HTTP i skrypty JSON - a to juz otwiera mnostwo mozliwosci np. zdalnego przetwarzania zdjec. Naciskajac jeden przycisk w aparacie mozesz wyslac zdjecie na FTP, a stamtad pobierze je taki serwis i przetworzy je wg zadanego workflow'a - np. wysle to zdjecie do automatycznej korekcji, przeskaluje, nalepi znak wodny a potem opublikuje na kilku serwisach spolecznosciowych, albo wysle na zadany adres(y) email i na Twojego smartfona, albo zrobi to wszystko naraz.
                                Ostatnio edytowany przez miszaj; 47342.

Komentarz

Pracuję...