X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5117

Modernizacja kompa pod obróbkę w granicach 1000 PLN

Witajcie,

ostatnio rzadko zadaje pytania, ale przyznam, że od paru lat z komputerami jestem trochę do tyłu, a z tego co czytam dużo się zmieniło.

Chciałbym zmodernizować (ulepszyć) komputer przede wszystkim pod kątem obróbki, ale tylko płytę główną i procesor.

Aktualnie mam tak:
    Płyta: Asus P8H61-M LE
    Procek: Intel(R) Core(TM) i5-3470 CPU @ 3.20GHz

do tego jest SSD (tylko system i programy) + 2 dyski talerzowe + 8 GB RAMu + grafika NVida GTS 450 (nie gram za bardzo) + Windows 7 (aczkolwiek myślę nad przejściem do Win 10)

Z tego co poczytałem trochę to procesory jakie mnie "zainteresowały" to:
    AMD A10-9700 3.50GHz 2MB BOX 65W
    AMD Ryzen 3 1200 3.1 GHz
    AMD Ryzen 3 1300X 3.5 GHz
    AMD Ryzen 5 1400 3.2 GHz
    AMD Ryzen 5 1500X 3.5GHz
    Intel i5-7400 3.00GHz 6MB BOX

i do tego chciałbym jeszcze jakąś płytę główną, która musi mieć USB 3.0 (też wewnętrzne), dobrze by było by miała 2 wejścia na wiatraki (obudowa ma 3, choć 1 nie wykorzystuję, bo nie mam jak podłączyć, a nie wiem czy można 3 do jednego podpiąć - przez rozgałęziacze oczywiście) i co najmniej 1 wejście PCIe x1 (tak by podłączyć karte Wifi) i wystarczą 2 wejścia na RAM.

Programy to PS CS6 i LR któryś z serii 5.

Pomóżcie proszę.
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial
  • michalab
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1580

Odp: Modernizacja kompa pod obróbkę w granicach 1000 PLN

Lepiej dołożyć ramu
    Zapraszam

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5117

RAMu raczej mi nie brakuje

Od dłuższego czasu chodziła za mną modernizacja tego kompa. Ma coś ok. 5 lat. Procek był kupiony używany, płyta główna nowa, ale to już dość wiekowy sprzęt. Do tego od długiego czasu jadę na WIn 7 Enterpise (taka wersja niby demo na 90 dni, którą można restartować łącznie chyba 3 razy, co daje to, że raz na rok muszę i tak instalować wszystko od nowa). Dzięki temu co prawda system zawsze chodził bez żadnych problemów. Do tego ostatnio wymieniłem obudowę, która ma na wyjściu USB 3.0 i chciałbym to wykorzystać - mam taki dysk zewnętrzny do backupu. Kupiłem kontroler USB 3.0 (wpinany do PCIe), ale jak go podłączę to muszę wyjąć kartę graficzną, bo co prawda płyta ma 2 PCIe x1, ale na drugim jest podłączone już Wifi. Do tego pomyślałem, że w końcu zakupie Win 10 i przy tej okazji trochę bym się unowocześnił
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• michalab
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1580

Nie znam AMD (ostatnio podobno nadgonili), patrząc na specyfikacje pomiędzy Twoim prockiem a jedynym intelem z listy nie widzę większych różnic (Twój ma nawet wyższe taktowanie, a ten drugi mniejszy pobór prądu).

Ramu nawet jeśli Ci nie brakuje, to jak dołożysz drugie tyle to różnica będzie większa niż po wymianie procka.

Jeśli chodzi o USB 3.0, to włożyłbym zamiast wifi, a komputer połączył po kablu do zewnętrznego routera, który może po wifi będzie łączyć się z tym co teraz Twój komputer.

Nowy system też zawsze możesz kupić osobno.
        Zapraszam

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5117

A czy da jakieś takie "przejściówki", a w zasadzie "przedłużki" która mógłbym wyciągnąć to PCIe x1 spod karty graficznej i po prostu to USB podłączyć niżej?
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• michalab
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1580

nie wiem
            Zapraszam

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5117

[MENTION=8064]michalab[/MENTION]
              znalazłem coś takiego https://www.morele.net/przedluzacz-p...c-005-1084238/
              ale na jakieś niemieckiej stronie było info, że nie można tego zginać
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• xxkomarxx
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1456

Modernizacja kompa pod obróbkę w granicach 1000 PLN

1000 zl moze byc malo. Kupujac nowy proc to nowa podstawka wiec tez pewno ddr4.
                Ram to min 400 zl proc ze 700 plyta pod 300
                Tylko moim zdaniem wielkiego przeskoku nie bedzie. Teraz jeszcze intelowa afera. Chyba szedlbym w ryzena skoro masz grafike zewnetrzna
                Ostatnio edytowany przez xxkomarxx; 10391.

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5117

Wiem, że wielkiego nie będzie, ale chodzi też o unowocześnienie tego co jest.
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• michalab
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1580

Zamieszczone przez xxkomarxx
                    Teraz jeszcze intelowa afera. Chyba szedlbym w ryzena skoro masz grafike zewnetrzna
                    Z ADM nie jest wiele lepiej, też jest dziura security, taka sama łata będzie potrzebna i ten sam spadek wydajności.
                    Zapraszam

Komentarz

• xxkomarxx
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1456

Zamieszczone przez Bangi
                      Tylko po co [emoji3]

Komentarz

• Janusz_K
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 205

kup dysk SSD, przynajmniej szybciej się będzie uruchamiał. Poza tym nowy procesor, to i płyta do niego nowa. A wtedy może okazać się, że pamięci nie takie, jak potrzeba i na końcu, jak już wszystko będziesz miał nowe, zrozumiesz, że zasilacz w obudowie ma za słabą moc.

Moim zdaniem mija się to z celem.

Komentarz

• kmeg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1533

Zamieszczone przez Bangi
                          Co chcesz unowocześnić? Wg mnie szkoda kasy bo zysk niewielki przy tak małym budzecie bedzie, w zasadzie niezauważalny. Jedyne co mozesz to szukać używanej płyty wraz z używanym xeonenem - w tej kwocie się wyrobisz i zysk to więcej rdzeni. Z nowych to wyższy ryzen + płyta do niego, w promo w tym budżecie moze się zmieści i dostaniesz więcej rdzeni bo zysk per rdzeń nie za bardzo. Były promocje jakiś czas temu - bez nich zapomnij o zamieszczenie się w kwocie 1000.
                          Ostatnio edytowany przez kmeg; 27712.
                          Galeria na CB
                          http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• Tom77
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2874

Z tym tysiakiem nie poszalejesz.
                            Jak masz wolny slot to kartę 3.0 usb mozesz dokupić, mam taką i sprawdza się bardzo dobrze.
                            Po co ci 3 wiatraki ? kup 1 porządny
                            Jeżeli obróbka jest na talerzowcu to wymień go na SSD

Komentarz

• Bangi
                              Moderator
                              • 2010
                              • 5117

SSD mam - pisałem o tym.
                              3 wiatraki - nie rozumiem?

Mam kontroler USB 3.0, obecny procek ma 4 rdzenie. Problem jest zasadniczo taki, że jak podłączyłem kontroler to musiałem wyjąć kartę graficzną, co prawda obecny procek ją ma (wbudowana) i zupełnie wystarcza do codziennego używania innego niż granie, ale czasami zdarzało mi się grać .
                              Oczywiście mógłbym kupić płytę główną używaną do tego co mam, ale paradoksalnie płyty używane lub nawet "odnowione" są relatywnie drogie do obecnych na czasie, a zakup takiej jest zupełnie nie rozwojowy.

Na razie jeszcze trochę poczekam. Zobaczę jak bardzo mi brakuje odrębnej karty graficznej i wtedy zdecyduję.
                              SAMOLOTY CB
                              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

Pracuję...