X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kmeg
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1533

Odp: Modernizacja kompa pod obróbkę w granicach 1000 PLN

Zamieszczone przez Bangi
    Mam kontroler USB 3.0, obecny procek ma 4 rdzenie. Problem jest zasadniczo taki, że jak podłączyłem kontroler to musiałem wyjąć kartę graficzną,
    Dlaczego? Ta płyta przecież ma wg specyfikacji wewnętrzne piny do USB 3.0, wystarczy podłączyć pod nie śledzia, który w żaden sposób nie koliduje z karta graficzna (no chyba, że to problem fatalnej obudowy). USB 3.0 możesz też wyprowadzić na przód obudowy...

Zamieszczone przez Bangi
    Oczywiście mógłbym kupić płytę główną używaną do tego co mam, ale paradoksalnie płyty używane lub nawet "odnowione" są relatywnie drogie do obecnych na czasie, a zakup takiej jest zupełnie nie rozwojowy. bu
    To chyba tylko AMD, jak kupisz Intela to za max rok będziesz miał nowa podstawkę więc tak czy siak będziesz skazany na używki.
    Mam płytę z 2010 roku i nie za bardzo rozumiem w czym ona nie jest rozwojowa skoro wszystko mi wspiera i ciągle mogę do niej kupić szybszego niż swój Xeona z rynku wtórnego. Rozwiń jakiego rozwoju potrzebujesz. Problemy się robią, gdy brakuje sterowników do nowych systemów (szczególnie jak płyta ma bardzo dużo zintegrowanych bajerów a producent oleje).
    Galeria na CB
    http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• Tom77
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2874

Zamieszczone przez Bangi
      SSD mam - pisałem o tym.
      3 wiatraki - nie rozumiem?

Mam kontroler USB 3.0, obecny procek ma 4 rdzenie. Problem jest zasadniczo taki, że jak podłączyłem kontroler to musiałem wyjąć kartę graficzną, co prawda obecny procek ją ma (wbudowana) i zupełnie wystarcza do codziennego używania innego niż granie, ale czasami zdarzało mi się grać .
      Oczywiście mógłbym kupić płytę główną używaną do tego co mam, ale paradoksalnie płyty używane lub nawet "odnowione" są relatywnie drogie do obecnych na czasie, a zakup takiej jest zupełnie nie rozwojowy.

Na razie jeszcze trochę poczekam. Zobaczę jak bardzo mi brakuje odrębnej karty graficznej i wtedy zdecyduję.
      Pliki obrabiasz na ssd ? Zrozumiałem że masz tam tylko system

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5117

Szczerze pisząc to nie zauważyłem różnicy czy plik, który obrabiam jest na SSD czy talerzu.

Moja płyta nie ma usb 3.0, są takie jej wersje ale nie moja.

Kartę musiałem wyjąć bo mi przysłania jedno ze złączy PCIe. Na drugim jest WiFi.

Na razie chyba odpuszczę zmiany.
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Przemek_PC
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2456

Kup WiFi na USB za 50zl to zwolnisz jeden slot i po klopocie. 950zl zostanie w kieszeni.

Komentarz

• kmeg
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1533

Zamieszczone przez Bangi
            Szczerze pisząc to nie zauważyłem różnicy czy plik, który obrabiam jest na SSD czy talerzu.

Moja płyta nie ma usb 3.0, są takie jej wersje ale nie moja.

Kartę musiałem wyjąć bo mi przysłania jedno ze złączy PCIe. Na drugim jest WiFi.

Na razie chyba odpuszczę zmiany.
            Poszukaj sobie takich rzeczy o nazwie:

Pcie riser

One rozwiążą problem i USB 3 i problemów z zawadzajacymi kartami i za mało portów pcie.
            Galeria na CB
            http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5117

Nie chcę Wifi przez USB bo wolno chodzi, na PCIe wyciągam ok. 40 Mb/s, wcześniej miałem na zwykłym PCI (bez expres) i było ok. 10 Mb/s.
              [MENTION=1405]Przemek_PC[/MENTION] - np. czymś takim mógłbym przenieś slot na kartę niżej? To będzie działać jak trzeba? Wtedy kartę przykręcam tylko i wyłączenie do tego co się zaślepkę wyciąga czy jakoś inaczej?
              RISER PCI-E EXPRESS 16 x 16 ZASILANIE MOLEX wys.PL (7116948505) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Dzięki za radę poszukam
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5117

Odkopię temat po roku, bo kompa zmodernizowałem - może się komuś przyda.

Zakupiłem
                procesor Intel I3 8100
                płyta ASUS PRIME B360M-A
                RAM Goodram IRDM BLACK DDR4 UDIMM 16GB 2400MHz (2x8GB)
                pod system pojawił się SSD PCIe SAMSUNG 970 EVO 250GB MZ-V7E250BW
                pojawił się również Win 10 w miejsce 7-mki

stara płyta, procek, RAM i kontroler USB 3.0 na PCIe poszły na sprzedaż.

Stare SSD (dotychczasowy system) poszło jako dysk na którym "pracuję" ze zdjęciami. Pozostałe dyski robią za archiwum.

Nie robiłem matematycznych obliczeń, ale subiektywnie jest trochę szybciej niż było. Uważam, że powyższa baza to całkiem przyzwoita podstawa na obecne czasy.

Oczywiście zakładany wcześniej budżet został przekroczony, ale pojawiła się taka możliwość, skorzystałem, jestem zadowolony.
                Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

Pracuję...