X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • M-S
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 32

problem z odszumianiem w NI

Witam
    Mam problem z NI .. caly proces przebiega bez problemu ale : po zapisaniu na dysk(np. jpg, jakosc 100) na zdjeciu sa kolorowe strefy, ciezko opisac, nizej screen

Sytuacja w oknie programu jest ok, tzn wszystko jest smooth,gladziutkie8) Dopiero po zapisie (niewazne czy bmp,tif czy jpg) pojawiaja sie ta okropna 'tecza':-(
    Co robic? Jak sie tego pozbyc? Profile mam dobre itd..w przykladach zdjecie odszumiane z iso 800, wiec nie tak duzo (co dopiero przy 1600 czy 3200! boje sie myslec - i sprawdzac )
    300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3
  • popmart
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1721

źle dobrane paramerty, niektóre zdięcia nie dzadząsie odszumić...

Komentarz

• M-S
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 32

Zamieszczone przez popmart
      źle dobrane paramerty, niektóre zdięcia nie dzadząsie odszumić...
      jakie parametry zatem?

i dlaczego to zdjecie nie da sie odszumic? mam rozumiec ze NI i inne pochodne sa stworzone do odszumiania jednolitej czerni? Chyba nie ;-)

zwracam uwage na to, ze te 'przejscia' powstaja dopiero PO zapisie na dysk - po filtrowaniu w NI jest ok, jest 'gladko', zadowalajaco itp itd
      300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3

Komentarz

• Dann

Sądzę, że to zbyt mała głębia kolorów może 12-16 bitowa (niektóre darmowe programy mają takie ograniczenie), gdy aparat daje 24 bitową. Jak widać taka głębia jest zbyt mała do łagodnych przejść tonalnych...

Komentarz

• Dann

a w RAW chyba po 12 bitów na kolor...

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Sprobuj zapisac w TIFF i opisz wrazenia. To co widac na wycinkach to artefakty kompresji JPG a nie kiepskie odszumienie.

Komentarz

• sail0r
              Bywalec
              • 2005
              • 198

w niezarejestrowanej wersji NI moze zapisywać w mniejszej gamie kolorów.... ale wtedy efekty powinny być jeszcze gorsze
              S45 user

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Też tak miałem. Zmieniłem wersję NI i po problemie.

Komentarz

• chuckyy
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 482

Zamieszczone przez M-S
                  Sytuacja w oknie programu jest ok, tzn wszystko jest smooth,gladziutkie8) Dopiero po zapisie (niewazne czy bmp,tif czy jpg) pojawiaja sie ta okropna 'tecza':-(
                  Co robic? Jak sie tego pozbyc? Profile mam dobre itd..w przykladach zdjecie odszumiane z iso 800, wiec nie tak duzo (co dopiero przy 1600 czy 3200! boje sie myslec - i sprawdzac )
                  Mi pojawił się taki problem, kiedy zainstalowąłem najnowszą wersję programu. Nic nie daje zapisywanie jako TIFF, 8 czy 16 bitów. Podobnie - na podglądzie jest wszystko ok, problem wychodzi dopiero po zapisaniu pliku. Zaznaczam, że na czb fotach efekt wychodził koszmarny - np. ciało modelki wyglądało jak zbudowane z przejść tonalnych :/
                  | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• Marcoone
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 42

Zamieszczone przez chuckyy
                    Mi pojawił się taki problem, kiedy zainstalowąłem najnowszą wersję programu. ... :/
                    Mam ten sam problem z NI. Mógłbys napisać, na której wersji jest wszystko ok, a na której się wysypuje ?
                    EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy deki

Komentarz

• M-S
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 32

Zamieszczone przez aptur
                      Też tak miałem. Zmieniłem wersję NI i po problemie.
                      na jaka zmieniles?

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

Zamieszczone przez M-S
                        na jaka zmieniles?
                        Zmienilem na 5.2 i tutaj tego przykrego efektu nie ma. Wcześniej miałem chyba 5.1.

Komentarz

• M-S
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 32

Zamieszczone przez Vitez
                          Sprobuj zapisac w TIFF i opisz wrazenia. To co widac na wycinkach to artefakty kompresji JPG a nie kiepskie odszumienie.
                          to nie artefakty jpg, zapisuje jpg w jakosci 100 i jest to samo, TIFF to samo... czyli problem lezy gdzie indziej...

Komentarz

• M-S
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 32

w batchu kiedy ustawiam na sztywno profil (np iso 800) - po zmianie wersji na 5.2 jest to samo. Kiedy analizuje pojedyncze zdjecie i odszumiam z tego co wyliczy program - jest ok... ale robic teraz 100 zdjec recznie (?)
                            chyba ze jest opcja, ktora przeoczylem walcze dalej

Komentarz

• M-S
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 32

widze ze mam tutaj monopol na odpowiedzi

wiem juz wiecej. w trybie obrobki pojedynczego zdjecia tylko opcja Auto Profile with Regular Image daje oczekiwane rezultaty po zapisie. Ustawianie ecznie profilu - do bani. Podobnie w batchu z jedna roznica - przy zaznaczeniu "Auto profile input images" niestety efekty sa niestety kiepskie (podczas gdy w trybie 'recznym' ta opcja daje najlepsze wyniki).

Czy ktos sie z takim czyms spotkal? potrzebna pomoc...

Komentarz

Pracuję...