X
-
-
Komentarz
-
A co powiecie na takie rozwiązanie :
100/2.8 makro + skręcony mordką 50/1.4 który też chcę kupić w najbliższym czasie ?
A może jeszcze przed 100/2.8 wsadzić TC Kenko 1.4 , ciekawe jakie byłyby efekty.
P.S.
Kombinuję czysto teoretycznie, bo chcę dokonać najlepszego wyboru.Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.Komentarz
-
mowicie o raynox dcr-250, a moze raynox MSN-505 Super Macro/Close-Up lens?Canon? moze niedlugo!Komentarz
-
Ja bym dał sobie spokój z raynoxami i zrobił tak:
Kupił 100/2.8 makro skręcił mordką tego 50/1.4 (ale spokojnie może być coś innego, Helios 2/58 dobrze się do tego nadaje, są ludzie którzy wkręcają kita 18-55)
Następnie opanowałbym sztukę robienia zdjęć przy takim powiększeniu, przedewszystkim chodzi mi tu o oświetlanie. A potem jak skala będzie nadal za mała to kupił bym ruski mieszek + 100/2.8 makro a wtedy to będziesz miał już extrymalną skalę.
Mój przykład zdjęcia z ogniskową 160mm (EF90-300mm) + skręcony mordką Helios + 420EX (bez kadrowania)
Taką skalę nie da się łatwo uzyskać w przyrodzie. Ten okaz był wyhodowany z gąsieniczki którą znalazłem w kapuście na kapuśniak. Ja jednak wolę mniejszą skalę ale za to w 100% autentyczną.Komentarz
-
do ekstremalnego makro polecam tradycyjnie 100/2,8 makro + TCx2 canonowski i w razie potrzeby pierscienie pomiedzy konwerter a obiektyw. Zeby to zadzialalo minimum jeden maly pierscione musi byc wstawionyKomentarz
-
Ma ktoś może jakieś fotki z zestawu :
1. 100/2.8 makro skręcony mordką z 50/1.4 lub
2. 100/2,8 makro + TCx2 + ewentualnie jakieś pierścienie
Byłbym bardzo wdzięczny za podrzucenie jakiś fotek.Komentarz
-
Takie pierwsze z brzegu 100/2,8 makro + x2 + maly pierscionek
Komentarz
-
TCx2 to canon czy kenko ?Komentarz
-
canon, dodatkowy bonus z takiego zestawu to mozliwosc robienia zdjec z wiekszej odleglosci, co czasami jest bardziej cenne jak sama skala odwzorowaniaKomentarz
-
Komentarz
-
Absolutnie sie zgadzam, czesto bardzo dobrze jest byc daleko od obiektu makro, co by go nie sploszyc. Natomiast co do polaczenia canona 100 macro z raynoxem 250 to powiem ze narazie jestem nieco rozczarowany. Ale moze jak pocwicze i poczytam to bedzie lepiej. Powiekszenie duze, ale ekstremalnie plytka GO - aparat na solidnym statywie (Velbon El Carmagne 435) i obiekt musi byc absolutnie nieruchomy, co w naturze niezwykle trudne. Moze to zestaw do studia, a moze zestaw dla wytrenowanego fachowca. Czekam wlasnie na pierscienie posrednie (Kenko) i na Heliosy i mam nadzieje ze to wniesie cos ciekawego do mojego makro, za kilka tygodni pierwsze testy.EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutajKomentarz
-
No to dorzuce swoje trzy gorosze. Polaczenie Canona 100 + Raynoxem daje moim zdaniem bardzo male powiekszenie, przy porownaniu z Sigma 70-300 + Raynox. GO przy tym polaczeniu jest ekstremalnie^2 mala ;-)- poprawna pisownia i ortografia w internecie
Komentarz
-
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6Komentarz
-
Tutaj masz efekt działania takiego zestawu:
Zdjęcia nie za duże ale dają pojęcie o skali powiększenia. To są pełne kadry z 10D - bez cropowania.
Zdjecie mrówek robiłem w terenie bez zamrażania i przyklejania owadów
Oczywiście użyty był statyw i lampy - tutaj dwie.
PozdrawiamKomentarz

Komentarz