X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • workinger
    Coś już napisał
    • 2010
    • 59

CO ZA LUDZIE !!!
    5DII / 5D / S 14 / 24L / 50 1.4 / 24-70 L / 85 1,8

Komentarz

• rodeo25
      • 2011
      • 4

Witajcie, od jakiegoś czasu bawię się w fotograowanie sa różne tematy, ostatnio jednak jestem mamą i chciałabym zrobić troche ładnych zdjęć mojemu maleństwu. Z przyjemnoscią ogladam zdjęcia czy galerie z niemowlętami i zastanawiam się jak zrobić takie foto? żeby było jasne i "gładkie". Znalazłam na all.. taki mały zestawik http://allegro.pl/1v-studio-foto-prz...786787721.html i zastanawiam się czy na moje domowe warunki byłby on przydatny? Dodam, że walczę lustrem canona z 50siątką 1.8
      Pozdrawiam

Komentarz

• qbanek
        Coś już napisał
        • 2010
        • 50

Alksander

Ostatnio testuje fotki z nowym 70-200 i z dziecmi spisuje sie niesamowicie, ale sa gusta i gusciki pewnie

Komentarz

• wymarzonyzawod
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 36

W wykształcenia jestem pedagogiem i tak się składa, że pracuję z dziećmi.
          Najważniejsze, to aby z nimi spędzić jak najwięcej czasu, nie wyciągać od razu aparatu, pogadać tak fajnie po kumpelsku, niezależnie w jakim są wieku. Możesz odciągnąć ich uwagę skupiając na czymś na czym się skupią- kwiatki, zabawki, odgłos, kora na drzewie itd, lub też pytać i fotografować w tym samym czasie, poprosić aby powąchało kwiatek, poszukało czegoś i ci przyniosło
          Tylko naturalność
          http://www.facebook.com/home.php#!/p...93536650674750

Komentarz

• Janek1977
            Bywalec
            • 2011
            • 121

Synek znajomej - jeden z bliźniaków.

Zdjęcie z chrzcin Allana.

Ostatnio edytowany przez Janek1977; 38576.
            D3

Komentarz

• adam.cooly
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 33

do takiego wątku chętnie też coś dorzucę, Klaudia 5 m
              Duzo checi, troche sprzetu i ciagle malo wiedzy

Komentarz

• rodeo25
                • 2011
                • 4

Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie?

Komentarz

• lMl
                  Bywalec
                  • 2011
                  • 225

rodeo25,
                  lepiej się na zastanym skup, jeżeli masz jasną pięćdziesiątkę
                  w wypadku studia, jeżeli chcesz mieć dużo światła to raczej w okolicy 1000 zł szukaj zestawów.
                  canon, olympus

Komentarz

• qbanek
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 50

Zamieszczone przez rodeo25
                    Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie?
                    Ja osobiście w październiku zeszłego roku kupiłem lampe canona 430 ex II, specjalnie
                    na ciemne zimne domowe wieczory, sprawdza się idealnie, w domu zawsze można od czegoś odbić i nie trzeba swiecic prosto w oczy. Z rozkladaniem softboxow roznie bywa, nie ma czasu, nie chce sie, a dziecko biegajace po kablach od lamp to slaby pomysl. Poza tym sprzet ktory podlinkowalas zapewne kiepskiej jakosci. Polecam na palnik 430 ex II + ewentualnie phottixa radio do tego chyba ze 150 zl kosztuje. pozdrawiam

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5117

w pełni potwierdzam to co napisał qbanek, też dlatego kupiłem 430-tkę, i też uważam, że rozkładanie w domu czegokolwiek to nie za dobry pomysł, mój Młody by się momentalnie do tego dobrał , a lampa z czymś na zupełenie wystarcza
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net
                      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• qbanek
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 50

Tyle że lampa kosztuje ok 800 zł, czyli 8 razy więcej, ale.... Droga Mamo, jeżeli już weszłaś do tego jeziora, to trzeba nauczyć się pływać, a woda zimna, oj zimna Sprzęty kosztują, ale czego nie robi się dla naszych dzieci, żeby miały
                        piękną pamiątkę Pozdrawiam i czekam na efekty.

Komentarz

• lMl
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 225

Lampa błyskowa na aparacie, nawet z odbitym światłem nie pozwoli na zrobienie zdjęcia w takim stylu: http://fotografia-m.blogspot.com/201...modelinka.html nie wspominając o pastelowych hi-keyach

Chyba, że będziesz wałkował w PS.

Nigdy nie miałem problemy z kablami, czy lampami. Dzieci traktują je jak krzesła i wcale się nimi nie interesują.
                          canon, olympus

Komentarz

• qbanek
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 50

Zamieszczone przez lMl
                            Lampa błyskowa na aparacie, nawet z odbitym światłem nie pozwoli na zrobienie zdjęcia w takim stylu: http://fotografia-m.blogspot.com/201...modelinka.html nie wspominając o pastelowych hi-keyach

Chyba, że będziesz wałkował w PS.

Nigdy nie miałem problemy z kablami, czy lampami. Dzieci traktują je jak krzesła i wcale się nimi nie interesują.
                            Efektu takiego nie da, to fakt, ale pozwoli zrobić przyzwoite zdjęcie kiedy brakuje światła.
                            Mam wrażenie że na początek w zupełności wystarczy, wspomniałem też o wyzwalaniu zdalnym, to następny krok. Następnym krokiem może być światło studyjne. A krzesła są od tego żeby na nie siadać

Komentarz

• lMl
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 225

qbanek, małe dziecko na krzesło samo nie siądzie, więc i na lampę nie spróbuje

Oczywiście każdy z nas ma inny punkt widzenia oparty o własne doświadczenia ze światłem błyskowym - z lampy i studyjnym.

Ja swego czasu kupiłem lampę i fakt... zdarza mi się ją użyć, jak jest zupełnie ciemno, ale tylko przy zdjęciach reportażowych - wesela, imprezy. Do fotografowania dzieci albo światło zastane, albo zabawa w studio. Dla mnie zdjęcia z lampą błyskową mają praktycznie w każdym przypadku zbyt ostre światło.
                              canon, olympus

Komentarz

• rodeo25
                                • 2011
                                • 4

Dziękuję serdecznie za opinie, co do lampy nie chodzi o koszt tylko o to by nie błyskać nią (jakos mam uprzedzenie) dlatego szukałam czegos aby w takich pokojowych warunkach sie sprawdzało. Czasami czytam oferty fotografów "sesja niemowlęca z dojazdem do domu dziecka i bez flesza" i zastanawiam sie jakim Oni sprzętem dysponują? Ja póki co bawie się ze światłem zastanym, bez obróbki konkretnej, czasem w prostych programach przytnę, przyciemnię czy podjaśnie coś, ot tak dla zwykłych potrzeb.

IMI co robisz ze zdjeciami ze twarz modelinki jest taka gładka? czy to praca z PS?

niewiem czy zrobię cos niezgodnego z przepisami ( bo do końca nie przeczytałam ich) ale tutaj jest kilka zdjęć mojego niemowlaka w zwykłych domowych warunkach https://picasaweb.google.com/1150659...Jv818bC6JHC-QE gdyby ktos zachciał coś o nich powiedziec, byłabym wdzięczna.
                                Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję za odpowiedzi.

Komentarz

Pracuję...