Witam wszystkich i otwieram nowy wontek. otorz moim prblemem jest ot ze nie umiem robic zdjęc monet. zupełnie nie wiem ja sie d otego w miare profesionalnie zabrac. widzialem u ludzi jakies mini studia do robienia takich fotek ale kompletnie nie wiem jak takie cos zbudowac. jeżeli ktos posiada jakies zdjęcia takiego urządzenia i moze wrzucic fotki i opisac jak cos takiego zbudowac - byłbym wdzieczny
X
-
Tagi: Brak
-
jeden przyklad Ci podsune
http://plfoto.com/19254/zdjecie.html (uwaga: link do zrodla. i bez zniewazania autora)
a wiecej sobie poszukaj na corbis.com albo na indexstock.com. ustawienia swiatla mozna odczytac ze zdjec. monety na tyle male, ze w razie czego domowymi lampkami sobie dasz jakos rade. -
Poszukaj wątku o fotografi przedmiotów - pod hasłem "namiot bezcieniowy" (wątek "Zarabianie na zdjęciach") . Jest trochę tego na allegro, mozna bez problemu także zrobić samemu z paru "patyków" i materiału jak na podszewkę..Witam wszystkich i otwieram nowy wątek. otóż moim problemem jest ot ze nie umiem robic zdjęc monet. zupełnie nie wiem ja sie do tego w miare profesionalnie zabrac. widzialem u ludzi jakies mini studia do robienia takich fotek ale kompletnie nie wiem jak takie cos zbudowac. jeżeli ktos posiada jakies zdjęcia takiego urządzenia i moze wrzucic fotki i opisac jak cos takiego zbudowac - byłbym wdzieczny
Pozdrawiam
Artur5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
W fotografii monet namiot bezcieniowy jest zupełnie nieprzydatny. Połóż monetę na kilku monetach o mniejszej średnicy w celu "oderwania jej od tła" oświetl żarówką z boku, nisko, aby uwydatnić jej relief, z drugiej strony postaw ekranik z kartki białego papieru i tak sfotografuj.
Sposobów na fotografowanie monet jest wiele, zależy do czego ta fotografia ma służyć, reprodukcja,dokumentacja,archiwizacja, itp.Komentarz
-
no dobra a co jesli monety maja wartośc wieksza niż 2000zł ?Canon 400D + kit + canon 38-76 4.5/5.6 + Tamron 80-210 4.5/5.6 + 430ExKomentarz
-
Wartość monety chyba nie ma nic do rzeczy. Matryca Ci od tego nie pęknie. Z tymi szkłami które masz w stopce to Ci będzie trochę ciężko - jakiś pierścień pośredni by się przydał. To na czym postawisz/położysz monetę to już tylko Twoja inwencja. Nawet stos aluminiowych starych złotówek może robić za przyzwoite tło do naprawdę cennych okazów.
Oświetlenie może być nawet jedną lampą (np. halogen) + jakaś blenda z kartonu żeby zmniejszyć kontrasty. Aparat najlepiej na statywie i wężyk albo samowyzwalacz. Namiot bezcieniowy? Raczej nie - wyjdzie mdłe z "płaskim" reliefem. Zresztą JerzyC wszystko ładnie opisał
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
-
ok ok a może ktoś ma projekt jakiegoś stanowiska do robienia zdjęc monet ???? ewentualnie pomysł na cos konkretnego a nie kartony gdyż w pszysłości jeszcze może mi być potrzebneCanon 400D + kit + canon 38-76 4.5/5.6 + Tamron 80-210 4.5/5.6 + 430ExKomentarz
-
A co złego z kartonem. Jak sie zniszczy kupisz nowy. Na dodatek można pomalować na jakiś kolorek, żeby uzyskać "dodatkowe efekty" w postaci np. złotawej czy czerwonej dominanty (może być dowolny kolorek)
Janusz,
-
w tuym przypadku wydać kase bo nie dosyć zle ludzie przy tej robocie beda mi patrzeć na ręce pozatym sa psycholami na punkcie numizmatów i jak zobacza swoj ,,cudeńka,, na kartonie to mnie przez okno wyrzucą a pozatym to oni za to płacąCanon 400D + kit + canon 38-76 4.5/5.6 + Tamron 80-210 4.5/5.6 + 430ExKomentarz
-
eeeee
moja wprawka z monetą (lampka biorkowa i ruski obiektyw za 100pln
Komentarz
-
To im powiedz że karton specjalny sprowadzany ze Szwajcarii - wszyscy używają do tego kartonu. Możesz dołożyć trochę sreberek z czekolady - daje mocniejsze odbłyski, co uprawdopodobni wersję ze szwajcarią.
To się NAPRAWDE tak robi
Janusz,
-
pokazał bym wam o co mi chodzi ale nie wiem jak sie wrzuca obrazki na forum z kompa : (Canon 400D + kit + canon 38-76 4.5/5.6 + Tamron 80-210 4.5/5.6 + 430ExKomentarz
-
wrzuc na http://imageshack.us i podaj linka (ostatniego z listy po wywsiwetleniu) zaczynajac od [img]link do zdjecia konczac [/img.... nie zamykam nawiasu bo sie nie pokaze ;-)ale trzeba go oczywiscie zamknac]Komentarz

Komentarz