Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
A juz bajka by bylo wiedziec, na jakich ustawieniach robil te fotki (mi szczegolnie chodzi o te z koncertow).
Na starej stronie podawal ustawienia w opisie pod zdjeciami, ale jak widac juz to sie skoczylo.
Szkoda.
Zdjecia koncertowe ma rewelacyjne. Gosc w tym jest swietny.
To byla tzw. uwaga na marginesie.
:wink:
pozdrawiam
A juz bajka by bylo wiedziec, na jakich ustawieniach robil te fotki (mi szczegolnie chodzi o te z koncertow).
Na starej stronie podawal ustawienia w opisie pod zdjeciami, ale jak widac juz to sie skoczylo.
Szkoda.
Wiem - bo juz jakis czas temu Vitez mi polecil jego zdjecia -ale wtedy jakos nie zastanowialem sie nad parametrami, tylko same zdjecia ogladalem. Oj... jaki czlowiek byl glupi:/
Ale skoro wtedy on nie robil z nich tajemnicy, to jest na dzieja, ze je jeszce kiedys udostepni.
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Nie robilbym na 1600 nie wspominajac juz o 3200. Swego czasu jak robilem koncertowe dla agencji foto to powiedziano mi zebym tylko nie robil na wiecej niz 800.
...dlatego tak bardzo interesuje mnie sprzet, jakiego uzywal
Z tego co pamiętam: 10D (obecnie 20D), 50/1.4, 70-200/2.8L IS, Sigma 20/1.8
prawie wszystkie zdjęcia (koncerty) korekcja na minus
Dokladnie tak, tylko niedawno przesiadl sie na 20D .
[ Dodano: Nie Lis 28, 2004 11:59 pm ]
Zamieszczone przez Kubaman
Poza tym jak przepalę, to już definitywnie spieprzę zdjęcie, RAW mnie nie uratuje.
A sprobowales? Jesli przepalisz o nie wiecej niz 2 EV to RAW utrzyma tyle w swiatlach i cie uratuje - pozniej przy konwersji dajesz na - i patrzysz jak slicznie znika ta pionowa kreska z maksymalnie prawej strony histogramu 8) .
komentarz jak wyżej, no i poza tym, to sprawa koloru jest dla minie zawsze dyskusyjna, nie mam dobrego wyczucia
RAW jest o wiele wygodniejszy wlasnie ze wzgledu na WB vs swiatlo mieszane niz ekspozycje. Nie chcialoby mi sie przy kazdej zmianie kadru, naswietlenia itp robic od nowa custom WB... robie w RAW a pozniej WB pipetka na czarny, bialy czy szary - klikam kilka/nascie razy na zdjecie i pamiateajac jaka byla kolorystyka na zywo dopasowuje sobie obraz do tego co widzialem. I tu rzeczywiscie jest sprawa dyskusyjna i subiektywna - bo kazdy ma inne oczy... aparat tez 8) (dlatego nie robie w JPG czy presetach WB bo wtedy czuje sie jakbym ufal oczom aparatu co do kolorystyki a nie swoim).
a to jest bardzo ciekawa teoria... zgadujesz, czy może masz jakieś przesłanki, żeby tak twierdzić? Rzeczywiście, zdjęcia robione na ISO 3200 i -1EV maja mniejszy szum niż na 3200 -2EV.
Nie zgaduje tylko pisze z wlasnego - ledwie 10 miesiecznego ale juz jakiegos doswiadczenia. Wiele razy mialem okazje robic w dosc ciemnych warunkach zdjecia. Nakombinowalem sie wiele razy z doborem ISO, korekty ekspozycji, odszumianiem. Z roznych tych okazji zdjeciowych moge smialo powiedziec: iso 800 z korekta -1 EV a pozniej wyciaganie na +1 z RAW szumi bardziej niz iso1600 bez korekty i bez wyciagania. Powodem zwiekszenia szumow jest wlasnie to "wyciaganie" z niedoswietlenia w RAW, dokladniejszego opisu powodu zwiekszenia tych szumow nie znam - opisuje tylko wlasne spostrzezenia a nie jakas ogolna teorie.
Dlatego odzwyczailem sie od stosowania korekt, czy niedoswietlenia by skrocic czas... jesli czas wychodzi za dlugi to i tak wale iso1600 bo wiem ze niedoswietlenie na iso800 da mi gorsze szumy po wyciagnieciu. A niedoswietlenie przy iso1600 i tak i tak szumi wiec tu juz moge sobie wyciagac bo i tak wiem ze beda szumy.
A pokazesz czy tylko tak w teorii beziesz sie chwalil?
pokazałbym, ale noga jestem jak Tytus swojego czasu, i nie wiem jak to zaprezentować na sieci
www.pbase.com ... mam nadzieje ze znasz angielski :P
A z jakiej odleglosci robiles? Tamron to raczej krotkodystansowiec
a dlaczego? ze względu na ogniskową? [/quote]
Znowu tylko z wlasnego doswiadczenia a nie z zadnych teorii opisze - Tamron to krotkodystansowiec bo w ciemych warunkach i/lub na pelnym tele gubi mu sie AF... ale nie tylko jemu na szczescie... chyba tylko Lki o swietle 2.8 dobrze sobie radza w ciemnych warunkach z AF . Na szczescie w jasniejszych warunkach, oraz przy szerszym kacie Tamron dobrze sobie radzi.
Aha - jest taka ogllna regula ze im dluzsza ogniskowa tym gorzej sobie radzi AF (nie tylko w Tamronie)... nie pamietam dokladnie z czego to wynika, ale Tomek Golinski na pewno wie 8) .
Pomaga wspomaganie AF z lampy ale ma ograniczony zasieg a przez to uzytecznosc - zalezy jak blisko byles sceny... da sie ustawic w body 10D tak by lampa zewnetrzna dawala "emits, does not fire"czyli tylko wspomagala AF - o wiele lepiej wtedy lapie ostrosc.
ja bym robil pomiar 'punktowy'
ale ja mam tylko 20D! dlatego robię na centralnym (9%)
Centralny mi sie skojarzyl z centralnie wazonym... a 'punktowy' specjalnie napisalem w ciapkach - bo to jest wlasnie obszarowy (ok 9%) a nie prawdziwy punktowy.
Nie robilbym na 1600 nie wspominajac juz o 3200. Swego czasu jak robilem koncertowe dla agencji foto to powiedziano mi zebym tylko nie robil na wiecej niz 800.
fajnie fajnie, też bym chciał to zrobić na ISO 100, tylko, że to są ekstremalne warunki
Zamieszczone przez Vitez
www.pbase.com ... mam nadzieje ze znasz angielski
znowu fajnie, tylko ja nie chcę bulić, za to, że pokażę światu moje żałosne wypociny :wink:
myślałem o plfoto, ale ani mi się layout nie podoba, ani możliwa wielkość plików. Czy da się za darmo założyć własną stronkę np. na Onecie Kiedyś zakładałem, ale to była amatorka, nie chcę tego drugi raz robić :wink:
znowu fajnie, tylko ja nie chcę bulić, za to, że pokażę światu moje żałosne wypociny :wink:
myślałem o plfoto, ale ani mi się layout nie podoba, ani możliwa wielkość plików.
Popróbuj inne: onephoto.net, fototok.tkb.pl, photosig.com. Najwieksze foty z tych przyjmuje photosig
czy na takiej stronie można umieścić swoją galerię, np. z JAlbum? Czytałem o albumach w innym wątku w dziale Soft i spodobał mi się ten programik. Czy też do albumów trzeba mieć osobną stronkę WWW?
Wracając do tematu: ostatni dzień focenia był bardzo ciekawy, udało mi się wyeliminować niektóre błędy. Przy okazji o mało nie popsułem sobie fotek przez głupi detal. Przeglądając ostatnio Cust F w mojej 20D ustawiłem opcję safe shift na ON. Generalnie chciałem tylko zobaczyć jak to działa, ale zapomniałem wyłączyć. W trybie Av nie było żadnego wpływu, natomiast przy trybie Tv zacząły sie kłopoty Przy AF lock i przekadrowaniu aparat zmieniał mi migawkę
W trybie Tv Tego się nie spodziewałem, a że zapomniałem o ustawieniu o mało co nie wpadłem w panikę, że mi body padło ... taka obserwacja z mojej strony
Przeglądając ostatnio Cust F w mojej 20D ustawiłem opcję safe shift na ON. Generalnie chciałem tylko zobaczyć jak to działa, ale zapomniałem wyłączyć. W trybie Av nie było żadnego wpływu, natomiast przy trybie Tv zacząły sie kłopoty Przy AF lock i przekadrowaniu aparat zmieniał mi migawkę
W trybie Tv Tego się nie spodziewałem, a że zapomniałem o ustawieniu o mało co nie wpadłem w panikę, że mi body padło ... taka obserwacja z mojej strony
A nie byloby tej obserwacji gdybys przeczytal instrukcje - bylbys uprzedzony ze to wlasnie tak sie zrobi . Tam jest bardzo ladnie opisane co robi safety shift.
Ja to mam na ON bo lubie mocno otwarte przyslony a czasem jest za jasno na takie dziury (np pare sesji plenerowych w wakacje - bylyby spalone gdyby nie ten shift co mi zjezdzal z przyslona od 2.8 do ok 5.6 bo za jasno).
A na sile jest tez sposob na ten safety shift: jesli nie robisz w M, to mierzysz na takie miejsce gdzie masz nastawy jakie chcesz, potem blokada ekspozycji i dopiero przekadrowanie, bo blokada AF nic nie da :P .
Ja to mam na ON bo lubie mocno otwarte przyslony a czasem jest za jasno na takie dziury (np pare sesji plenerowych w wakacje - bylyby spalone gdyby nie ten shift co mi zjezdzal z przyslona od 2.8 do ok 5.6 bo za jasno).
co innego przeczytać w instrukcji, a co innego sprawdzić w praktyce - jestem, przekonany, że nie zawsze wiesz co jak działa, tylko po przeczytaniu instrukcji. Dla mnie to jednak nieporozumienie, przydatne tylko, jeśli w ogóle, w bardzo specyficznych sytuacjach. Skoro wybieram tryb preselekcji i nie wiem, jaką wartość ustawianego wskaźnika ostatecznie użyję, to mi się to rozwiązanie nie podoba
Zamieszczone przez Vitez
A na sile jest tez sposob na ten safety shift: jesli nie robisz w M, to mierzysz na takie miejsce gdzie masz nastawy jakie chcesz, potem blokada ekspozycji i dopiero przekadrowanie, bo blokada AF nic nie da :P .
zorientowałem się, przecież musiałem jakoś robić zdjęcia Tylko mało wygodne, i jeszcze mniej praktyczne. Ale da się...
Poszukaj w googlu,wp,onecie pod haslem "darmowe strony". wtedy przygotowujesz u siebie np. jalbumem czy czymkolwiek i wgrywasz na ftp i gotowe. jesli masz swoj komputer z zewnetrznym numerkiem IP to mozesz sie pokusic o postawienie serwera u siebie.
odnisnie krakowskich spotkan baletowych to widzialem tam fotografa ktory robil na EOS D1s MII z niezlym obiektywem 200, z tego co wiem to zapisywal w jpg czylosc 800 przys 2,8 czasy 125-250 generalnie niezle zdjecia, fajna dynamika
odnisnie krakowskich spotkan baletowych to widzialem tam fotografa ktory robil na EOS D1s MII z niezlym obiektywem 200, z tego co wiem to zapisywal w jpg czylosc 800 przys 2,8 czasy 125-250 generalnie niezle zdjecia, fajna dynamika
pozdr Maciek
Tak ściśle to było małżeństwo, on robił na EOS D1s albo (EOS D1s Mk2) a ona na 1DMk2.
Facet miał obiektyw 200/1.8 L. Zdjęcia świetne, ale nie wiem na jakich ustawieniach robił. Ciekawe skąd wiesz Ustawienie ISO 800 wydaje się całkiem realne, bo przy polu widzenia 200 można spokojnie robić na takich ustawieniach w spotach światła. Ja płakałem przy moim Tamronie wysuniętym na maksa, że nic nie widać. Dlatego zbieram już kaskę na Sigmę
o ile dobrze pamiętam to nazywają się Cieślikowscy - i nie mają strony www
[ Dodano: 30-11-2004 ]
P.S> Maciek, a może my się znamy ???
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Komentarz