X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • block5

hej, wiem bo mialem okazje zobaczenia kilku pliki z owej sesji podczas baletow, miedzy innymi zobaczylem info pliku a parametru ktore podalem napisalem z pamieci bo samemu mnie to zainteresowalo na jakich ustawieniach byly robione zdjecia. Co do aparatu to moze fakt byl to Eos 1ds a nie 1ds m2 jak myslalem napaczatku

czy sie znamy to niewiem a mozemy sie znac ?? ja mieszkam w krakowie to moze z widzenia

pozdr

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

Zamieszczone przez Pszczola
      Ta... Iwona i Jaroslaw ;-)
      Pszczoła,
      facet na pewno ma na imię Jarek, wiem bo znajomym tancerzom coś drukował i mówili do niego po imieniu. Znasz tego gościa, czy tylko jaja sobie robisz :wink:
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Pszczola
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1760

No przeciez napisalem, ze Jaroslaw (Jarek), a maloznka ma na imie Iwona. Bez jaj
        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Kubaman
          co innego przeczytać w instrukcji, a co innego sprawdzić w praktyce - jestem, przekonany, że nie zawsze wiesz co jak działa, tylko po przeczytaniu instrukcji.
          Instrukcje czytalem dwa razy w pierwszych dniach posiadania aparatu. Wszystko czego nie rozumialem sprawdzalem od razu w aparacie. Safety shift sprawdzilem celujac z przyslona 1.8 i pomiarem 'punktowym' i iso1600 w zapalona zarowke 100wat w lampce biurkowej .

Dla mnie to jednak nieporozumienie, przydatne tylko, jeśli w ogóle, w bardzo specyficznych sytuacjach. Skoro wybieram tryb preselekcji i nie wiem, jaką wartość ustawianego wskaźnika ostatecznie użyję, to mi się to rozwiązanie nie podoba
          Wg mnie nie jest to ustawienie "przydatne w specyficznych sytuacjach" a raczej remedium na roztrzepanego/glupiego/upartego fotografa - by wlasnie nie przeginal z doborem nastawow przy konkretnych sytuacjach.
          Na przyklad jak jest za jasno to przyslona 2.8 przy migawce najkrotszej 1/4000 moze byc zbyt otwarta - i tu aparat by nie zrobic po prostu bialego zdjecia zmniejsza nastaw mimo priorytetu do najblizszego mozliwego.
          Owszem - moze nieprzydatne. Mi sie pare razy przydalo (np gdy wychodzilem z ciemnego pubu na dwor w wakacje i robilem zdjecia przy 4.0 zapominajac przestawic iso z 1600 ) a ani razu nie przeszkodzilo - wiec sobie chwale ta opcje bo w kilku sytuacjach mysli za mnie... na wszelki wypadek.

czy ktoś mi poradzi, jak umieścić album w necie?
          Masz kolejny link: fotogalerie.pl

Komentarz

• santiblue
            Początki nałogu
            • 2004
            • 322

Zamieszczone przez eternus
            Ja jestem na prawde pod ogromnym wrazeniem zdjec tego czlowieka. Tylko straszliwa ciekawosc mnie meczy, na jakim sprzecie on pracuje. A juz bajka by bylo wiedziec, na jakich ustawieniach robil te fotki (mi szczegolnie chodzi o te z koncertow).

prosze bardzo: http://www.alef.poznan.pl/20D/ z 20d piki z ustawieniami
            dSLR + coś tam...

Komentarz

• tygryssssss
              Dopiero zaczyna
              • 2004
              • 38

Ja do domowego albumu z koncertów robie na total manualu wraz z lampą zewnętrzną
              Z mojego skromnego doświadczenia nie ma TAKICH SAMYCH ustwień sprzętu przecież każda scena jest inna lub oświetlenie jest inaczej rozłożone nie wspomnę o miejscu z którego focisz prawie zawsze inne

Jedno z nich:
              Wiem że ręka panny z churu jest niepotrzebna i powinna być wycięta ale ...

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez tygryssssss
                Z mojego skromnego doświadczenia nie ma TAKICH SAMYCH ustwień sprzętu przecież każda scena jest inna lub oświetlenie jest inaczej rozłożone nie wspomnę o miejscu z którego focisz prawie zawsze inne
                Przeciez nie chodzi o zastosowanie TYCH SAMYCH ustawien co Slawek... chodzi tylko o zasugerowanie sie "jak on to robi" . W ksiazkach foto tez nie podaja przepisu jak zrobic dobre zdjecie tylko sugestie "do portretu zrob to, do krajobrazu to" ... zdjecia Slawka z podanymi parametrami to wlasnie jak ksiazka foto - idac ze zdjecie w takich a takich warunkach wyszlo mu dobrze, no to chcemy wiedziec jakim szklem i przy jakich ustawieniach zrobione, by pozniej gdy sami bedziemy w podobnej sytuacji moc sprobowac juz wyprobowanych ustawien (tryb ekspozycji, pomiar, korekta EV itp) - moc sprobowac podobnych ustawien, ale nie na sile uzywac takich samych.

Komentarz

Pracuję...