X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fakungio
    Początki nałogu
    • 2006
    • 297

Dziękuję Wam serdecznie Wszystkim za podpowiedzi. Bardzo mi one rozjaśniły sprawę!!
    Jatzzek dzięki wielkie za wyczerpujący post!!

Mam jeszcze dwie wątpliwości. W trybie P lampa działa z czasem 1/60 więc nie uzyskam czasu 1/200, ale oczywiście aparat domknie przysłonę.

Z tym ustawianiem światła na okno to mam pytanie jak w trybie z lampą zblokować ekspozycję, przekadrować i ustawić ostrość na objekt.

BARDZo Wam jeszcze raz dziękuję!!!
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• Pirx
      Początki nałogu
      • 2006
      • 485

Tryb P z lampą, to działa jak zielony kwadracik - nie masz wpływu na parametry ekspozycji.
      Z tym blokowaniem ekspozycji na okno, to można kombinować na różne sposoby, ale najprościej nastawić ekspozycję w trybie M - nie trzeba się spieszyć z robieniem zdjęcia, bo blokada się skończy.
      Ja bym próbował dokładnie tak :
      1. Tryb M - przysłona, powiedzmy f/5.6-8, jeśli ma być spora GO.
      2. Pomiar skupiony lub C-W(?), obiektyw skierowany na okno i czas dobrany ręcznie na "drabince" z prześwietleniem +1/2-1EV (biała firanka).
      3. Ostrość centralnym czujnikiem na twarz pani w środku, bezpośrednio po tym FEL i dalej zmiana kompozycji kadru i strzał.
      Pozdrawiam,
      Pirx

Komentarz

• jatzzek
        Początki nałogu
        • 2006
        • 355

A ja bym zrobil tak jak Pirx ale uzylbym czasu 1/200s a przyslone dobralbym tak zeby wskaznik ekspozycji ustawil sie na zero (bo w metodzie Pirxa czas moze wyjsc krotszy niz 1/200s, a wtedy z lampa nie wyjdzie), czyli:
        1. Tryb M - czas 1/200s
        2. Pomiar skupiony lub C-W(?), obiektyw skierowany na okno i przyslona dobrana ręcznie na "drabince" z prześwietleniem od +1/2 do +1EV (biała firanka).
        3. Ostrość centralnym czujnikiem na twarz pani w środku, bezpośrednio po tym FEL i dalej zmiana kompozycji kadru i strzał.

O i teraz to juz musi byc cacy :-)
        why waste your time looking for proof?
        what if the answer is never the truth?

Komentarz

• Fakungio
          Początki nałogu
          • 2006
          • 297

Dzięki chłopaki!!

Komentarz

• Novaro
            Coś już napisał
            • 2007
            • 65

Mogę się dorzucić z pytaniem??? Czy przy tego typu zdjęciach czyli dość ciemne pomieszczenie ostre słońce za oknem trzeba zawsze dopalić pierwszy plan lampą czy jest jakaś alternatywa. Niekiedy nie ma można robić z lampą. Pytam ponieważ mi tego typu zdjęcia z reguły nie wychodzą za bardzo tzn.pierwszy plan zbyt ciemny reszta ok lub pierwszy plan ok okno przepalone, dopiero zaczynam zabawę więc pytam.Starzy Canonierzy napewno mają jakiś sposób, focę 30D więc dochodzi jeszcze punktowy pomiar, kombinuje kombinuje

Komentarz

• tomygun
              Bywalec
              • 2006
              • 204

Już wiem

Ćwiczyłem w mocnym porannym słonku, więc było dość trudno, ale efekty naprawdę dużo lepsze niż się spodziewałem. Zdjęcia nie wrzucę bo pozowała moja kobietka, nie umalowana... itd, strasznie się wzbraniała, a jak powiedziałem że chcę wrzucić na CB, to nie chcecie wiedzieć co powiedziała :wink:
              Jeśli kogoś będzie bardzo interesował EXIF to wrzucę go później, teraz nie mam możliwości zgrania zdjęć nawet.
              Ale najważniejsze : M 1/200 F22 iso 400, lampa (wbudowana) próbowałem z korektą błysku, wychodziły równie dobrze jak przy jej standardowym działaniu więc może nie ma sensu się trudzić, pomiar światła, też testowałem różne opcje, ale raczej wyraźnych zmian nie dostrzegałem, pkt auto focusa ustawione na osobę, bez żadnego blokowania ekspozycji. Widać osobę jak i wszystko w pokoju, drzewka za oknem również są w miarę ostre, z uwagi na dużą przysłonę
              GALERIA CB <========> GALERIA

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Zamieszczone przez tomygun
                Ćwiczyłem w mocnym porannym słonku, więc było dość trudno, ale efekty naprawdę dużo lepsze niż się spodziewałem. Zdjęcia nie wrzucę bo pozowała moja kobietka, nie umalowana... itd, strasznie się wzbraniała, a jak powiedziałem że chcę wrzucić na CB, to nie chcecie wiedzieć co powiedziała :wink:
                Jeśli kogoś będzie bardzo interesował EXIF to wrzucę go później, teraz nie mam możliwości zgrania zdjęć nawet.
                Ale najważniejsze : M 1/200 F22 iso 400, lampa (wbudowana) próbowałem z korektą błysku, wychodziły równie dobrze jak przy jej standardowym działaniu więc może nie ma sensu się trudzić, pomiar światła, też testowałem różne opcje, ale raczej wyraźnych zmian nie dostrzegałem, pkt auto focusa ustawione na osobę, bez żadnego blokowania ekspozycji. Widać osobę jak i wszystko w pokoju, drzewka za oknem również są w miarę ostre, z uwagi na dużą przysłonę
                To F22 to nie pomyłka??
                Przy tej przysłonie to mydło wyjdzie a nie ostrość..
                IMHO f22 trochę za wysoko - przy f22 każde szkło jest już do bardzo słabe.. jak było w słońcu to spróbuj zamiast ISO 400 dać iso 100 i potencjalnie lepszy obraz bo rozumiem że czas 1/200 to czas synchro z lampą i nie możesz wejść na krótszy..

Pozdr
                Artur
                Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• tomygun
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 204

Zamieszczone przez arturs
                  To F22 to nie pomyłka??
                  Przy tej przysłonie to mydło wyjdzie a nie ostrość..
                  NIE - to nie pomyłka

choć fakt faktem że jak sie teraz przyjrzałem to widać "mydło"
                  czasu w sumie krótszego nie próbowałem bo na tym wychodzą dobre efekty, ale chyba i tak bym nie mógł dać krótszego, no i teraz jest jeszcze jedno małe ale, zdjęć nie zgrywałem więc widzę tyle i ile widać na wyświetlaczu, ale tu raczej nie chodzi o przepalenia, a to można ocenić i za jego pomocą, ale masz rację że iso mogło by być mniejsze wtedy i przysłona mogła by być mniejsza
                  Ostatnio edytowany przez tomygun; 8031.
                  GALERIA CB <========> GALERIA

Komentarz

• Fakungio
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 297

F22????...sprzęt Ci się nie spalił

Komentarz

• Bonku5
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 280

Zamieszczone przez arturs
                      przy f22 każde szkło jest już do bardzo słabe..
                      A do jakiej mniej wiecej jest rozsądnie ustawiać, żeby nie tracic bardzo ostrości??

Komentarz

• tpop
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1465

Zamieszczone przez Bonku5
                        A do jakiej mniej wiecej jest rozsądnie ustawiać, żeby nie tracic bardzo ostrości??
                        najostrzejsze wychodza przy f8-11.
                        A zeby sie nie katowac przyslonami rzedu f22 przy duzym sloncu to polecam dokupic filtr szary i po sprawie.
                        Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
                        photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Bonku5
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 280

Zamieszczone przez tpop
                          A zeby sie nie katowac przyslonami rzedu f22 przy duzym sloncu to polecam dokupic filtr szary i po sprawie.
                          Dzieki. Przydatne info

Komentarz

• Jacek Deka
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 356

Każdy obiektyw ma inna specyfikę i inną ostrość na różnych wartościach przysłon.
                            Nie koniecznie najostrzejsze to przy f8-11, są przecież obiektywy, które najlepiej ostrzą przy f5.6 , a i są takie co przy 2.8 dużo lepiej niż przy f8 czy f11.

ISO 400?
                            Przy takim słońcu to zbrodnia, chyba że chcesz uzyskać specyficzne efekty, ale przy tej przysłonie (f22) to i syfy na matrycy zobaczysz (najbardziej w miejscach o równomiernej powierzchni takich jak np. niebo).

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez tpop
                              .....
                              99.9% szkieł optimum ostrzenia ma dwa do trzech pełnych f-stopów od pełnej dziury. Dla 2.8 dwa pełne f -stopy to 5.6

Pełne f-stopy to:
                              1.4 2.0 2.8 4 5.6 8 11 16 22
                              Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
                              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• tpop
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1465

no zgadza sie. Te f8-11 tyczy sie raczej tych tanszych szkiel. Chociaz jak tak patrze to te 11 chyba jednak na wyrost.
                                photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

Pracuję...