Zamieszczone przez Arkan
X
-
Zamieszczone przez Tomasz GolinskiA o co chodzi z dowcipem?Komentarz
-
Hmm
Hmmm taki ciekawy wątek, a odpowiedzi sensownych prawie wcale :/ To w końcu jak należy mierzyć światło z połówką i z polarem?5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
"Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org
Komentarz
-
Przecież pomiar następuje przez obiektyw, więc jak założysz polara to zostaje on automatycznie uwzględnionyCanon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...Komentarz
-
ja znalazłem w tym wątku trzy wyraźne i poprawne odpowiedzi. Trzeba czytać :-?Zamieszczone przez RobinHmmm taki ciekawy wątek, a odpowiedzi sensownych prawie wcale :/ To w końcu jak należy mierzyć światło z połówką i z polarem?Komentarz
-
Tak, jasne. Przeanalizujmy wiec:Zamieszczone przez Kubamanja znalazłem w tym wątku trzy wyraźne i poprawne odpowiedzi. Trzeba czytać :-?
Czacha - robic to tak jak logika nakazuje - mierzysz swiatlo, a potem nakladasz filtr...
Klosiu - mnie sie jego prace bardzo podobaja a podpowiadal zeby mierzyc swiatlo z filtrem i pomiarem wielopunktowym
(ale to ponoć źle, bo nastąpiła dyskusja, że ta fotka jest źle zrobiona)
Arkan - Polar + pomiar punktowy na trzcinę + RAW.
Natomiast reszta postow dotyczy filtra polaryzacyjnego (to raczej nie jest polowka :P ) i guzika do podgladu glebi ostrosci.
Moglbys przeczytac watek dokladniej :P.
Tak wiec nie ma sensownej odpowiedzi wciaz...
PS. Aha, no i o dowcipie oczywiscie zapomnialem
Ostatnio edytowany przez Robin; 1938.5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
Komentarz
-
jeśli ci to nie wystarcza, to nie wiem czego oczekujesz :rolleyes:
Najlepiej byś zrobił, gdybyś wziął aparat i wykonał kilka zdjęć z filtrem według rozmaitych opisanych w tym wątku recept - w końcu nikt inny tego za ciebie nie zrobi.Komentarz
-
Oczekuje sensownych odpowiedzi, a nie dowcipow, guziczkow itp. Rozumiem, ze cie to nie drazni? Ale ok. Popraktykuje sam w takim razie.5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
Komentarz
-
Zamieszczone przez Robin... Ale ok. Popraktykuje sam w takim razie.
To wcale nie jest taki zły pomysł ;-)
W sposób przystępny i sensowny pisze o tym Mroczek w książce' "Książka o fotografowaniu" coś za ok 60 PLN www.merlin.com.pl
Ogólnie i krótko to tak:
- pomiar oświetlenia sceny i ocena rozpiętości tonalnej
- dobór poprawnego naświetlenia do głównego tematu sceny
- ustawienie parametrów w aparaciku
- wsunięcie "połówki" przy wcisniętym guziku podglądu głębi ostrości (przysłona tak jak na zdjęciu) - dobór właściwego filtra wynika z deltaEv
- pstryk.
To ogólnie i krótko. Do tego dochodzi duuuuużo na temat pomiaru matrycowego - osobiście prawie nie uzywam z filtrem połówkowym. Pomiar "Centralny" (spot) tak ale najlepiej światłomierz.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Extra, dzięki za odpowiedź. Postaram się sprawić sobie tę książkę i nie zadawać więcej głupich pytań :P5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
Komentarz
-
Zamieszczone przez RobinExtra, dzięki za odpowiedź. Postaram się sprawić sobie tę książkę i nie zadawać więcej głupich pytań :P
Podobno nie ma głupich pytań, są za to głupawe odpowiedzi ;-)
Janusz
Janusz,
-
nie chciałem być nieuprzejmy, więc sorki jeśli za ostro. Ale ta właśnie odpowiedź dotycząca książki była umieszczona w drugim poście.Zamieszczone przez RobinExtra, dzięki za odpowiedź. Postaram się sprawić sobie tę książkę i nie zadawać więcej głupich pytań :PKomentarz
-
a wracając do używania filtra połówkowego,
ja mierzę światło z filtrem i robie korektę :
dla "center" - 1EV
dla "evaluative" - 1 1/3 EV
dla "center weighted - 1 1/3 EV
z moim filtrem tak wychodzi ..
M.EOS 5d mkII ++++ i jeszcze lampa :-)Komentarz
-
Może z Twoim filtrem tak wychodzi. Z moim np. Cokin 121F tak napewno nie bedzie wychodziło.Zamieszczone przez miniua wracając do używania filtra połówkowego,
.......z moim filtrem tak wychodzi ....
Filtry połowkowe Cokina, Hitecha, PPL czy Sinara są produkowane w różnych gradacjach f-stop 1/3-1, 1/3-2, 1/3-3 i co tam jeszcze producenci powymyślali. Spróbuj ustawić korektę -1i1/3 dla Grad ND 1.2 Hightecha :-)
Nie da się więc ustalić reguły "dla wszystkich". A już ustalanie stałej korekcji na podstawie pomiaru matrycowego to "letka przesada". Co będzie jak 85% klatki to chmury na niebie (ładne cumulusy) a pozostałe 15% to ciemnozielona "sciana" lasu.
Janusz
Janusz,
Komentarz